Nezaměstnanost v Česku klesla na pět procent, volných míst je nejvíce od roku 2007

Podpora v nezaměstnanosti

Podpora v nezaměstnanosti Zdroj: E15

nezaměstnanost
nezaměstnanost
nezaměstnanost, trh práce
Nezaměstnanost - ilustrační foto
5
Fotogalerie

Nezaměstnanost v České republice v říjnu klesla na pět procent ze zářijových 5,2 procenta. Bez práce bylo 366 244 lidí, nejméně od prosince 2008. Volných míst nabízejí zaměstnavatelé více než 139 tisíc, což je nejvyšší říjnová hodnota od roku 2007. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Vývoj je v souladu s odhady analytiků. Zaměstnanost pozitivně ovlivňuje rostoucí ekonomika a s ní související oživení pracovního trhu, které je charakteristické stálou masivní poptávkou zaměstnavatelů po nových zaměstnancích. Loni v říjnu byla míra nezaměstnanosti 5,9 procenta a bez práce bylo o 64 tisíc lidí více než nyní.

"V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost, v souvislosti s postupným ukončováním sezónních prací, pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste," uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nejnižší nezaměstnanost zůstává v Plzeňském kraji, a to 3,4 procenta. O druhé místo se dělí Praha, Královéhradecký a Pardubický kraj s 3,6 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost je stále v Ústeckém kraji, kde ale klesla o tři desetiny procentního bodu na 7,8 procenta.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v říjnu 74 regionů, rostla jen v okresech Jeseník, Jindřichův Hradec a Písek. Nejlépe je na tom okres Rychnov nad Kněžnou (1,8 procenta) a Praha-východ (1,9 procenta). Nejvyšší míra nezaměstnanosti je pak na Karvinsku a Mostecku, a to shodně 10,4 procenta. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než je celorepublikový průměr hlásí 33 regionů.

Nejvíce volných pozic nabízejí zaměstnavatelé v Praze, ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji. Celorepublikově na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,6 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (13,7), Ústí nad Labem (10,4) a Jeseník (10,3).

Zájem je o dělnické a technické profese

Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o pomocné pracovníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, kuchaře, pracovníky ochrany a ostrahy, svářeče, řezače plamenem a páječe, uklízeče, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky nebo nástrojáře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

V evidenci Úřadu práce byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk nezaměstnaných činil v říjnu 41,6 roku. Mezi evidovanými bylo 119.533 lidí nad 50 let, což je téměř třetina celkového počtu nezaměstnaných.

Z profesního hlediska bylo v evidenci nejvíce pomocných pracovníků ve výrobě, prodavačů, všeobecných administrativních pracovníků, uklízečů, pracovníků ostrahy, řidičů osobních a malých dodávkových automobilů, taxikářů, zedníků, kamnářů, dlaždičů a montérů nebo pracovníků v gastronomii a manipulačních dělníků.

Analytici: Nezaměstnanost je nejnižší od konce roku 2008

Míra nezaměstnanosti v říjnu klesla na letošní minimum a zároveň nejnižší hodnotu od konce roku 2008. Spíš než nezaměstnanost tak podle ČTK oslovených analytiků trápí českou ekonomiku nedostatek pracovníků. Nezaměstnanost v ČR v říjnu klesla na pět procent ze zářijových 5,2 procenta a bez práce bylo více než 366 tisíc lidí. Naopak volných míst nabízeli zaměstnavatelé více než 139 tisíc. Česká ekonomika si zároveň udržela nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci EU.

"Je zde přímá souvislost mezi růstem ekonomiky a poptávkou zaměstnavatelů po nových zaměstnancích. Růst ekonomiky znamená, že firmy stále hledají nové zaměstnance, o čemž svědčí vysoký počet volných pracovních míst," uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Hlad po pracovnících přispívá podle něj k tomu, že zaměstnavatelé začínají být otevřenější k debatě o zvyšování mezd, což povede k dalším tlakům směrem ke zrychlení růstu mezd i v roce 2017.
O jedno volné pracovní místo se v říjnu ucházeli v průměru tři kandidáti o zaměstnání, zatímco v loňském říjnu to bylo o jednoho uchazeče více. "Již několik měsíců slýcháme o nedostatku domácí pracovní sily na českém trhu práce," upozornila analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká. Dlouhodoběji firmám žalostně scházejí zejména techničtí pracovníci a v říjnu tomu nebylo jinak. Firmy měly zvýšený zájem zejména o pomocné pracovníky ve výrobě, ale také o řidiče či kuchaře. Čím dál větší nedostatek pracovníků na českém trhu práce iniciuje firmy, aby hledaly zaměstnance také za hranicemi státu.