Nezaměstnanost v Česku stagnuje, je nejnižší z celé EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: shutterstock

Nezaměstnanost v Česku dosáhla v září 3,6 procenta, zůstala tak na stejné hodnotě jako v srpnu. Počet uchazečů o práci se meziměsíčně mírně zvýši, je i více pracovních míst, informuje Úřad práce ČR. V porovnání s loňským zářím je nezaměstnanost o desetinu procentního bodu vyšší. V mezinárodním srovnání je nezaměstnanost v Česku nejnižší v rámci celé Evropské unie.

„Jako každý rok dorazila v září do evidence hlavní vlna absolventů. Vývoj na trhu práce ale nijak zásadně neovlivnila. Naopak výrazně klesl počet nezaměstnaných pracovníků ze školství. Nezaměstnanost v České republice se tak stále drží na velmi nízké úrovni,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nezaměstnanost letos od března do června postupně klesala na 3,4 procenta, v červenci po čtyřech měsících poklesu stoupla a mírně se zvýšila i v srpnu.

Firmy zatím vyčkávají

V září se na Úřadu práce ČR nově zaevidovalo necelých 48 tisíc lidí, což je výrazný nárůst. Skoro 46 tisíc lidí ale naopak evidenci opustilo. „Novou práci získalo 31 326 lidí. Řada z nich našla uplatnění v oblasti vzdělávání velkoobchodu, ve zdravotnictví, ve velkoobchodu, ve veřejné správě, ve výrobě kovových konstrukcí nebo potravinářských výrobků,“ uvedl úřad.

„De facto nulový pohyb ve statistice nezaměstnanosti odráží situaci, která nyní panuje na českém trhu práce. Ekonomická recese, včetně zhoršených očekávání vyjádřených například v konjunkturálním průzkumu, se zatím do praxe nepropsala. Firmy, které s ohledem na zpomalení byznysu zvažují propouštění, zatím vyčkávají,“ uvedl Karel Kolář, expert PwC Česká republika na řízení lidských zdrojů.

Trvá zájem o dělnické profese

Nejvyšší podíl nezaměstnaných zůstal v září v Ústeckém, kde míra nezaměstnanosti činila 5,6 procenta, a Moravskoslezském kraji s podílem 4,9 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Jihočeském kraji, a to 2,6 procenta, následovaly Zlínský kraj a Kraj Vysočina, kde dosáhla shodně 2,7 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku stejně jako v srpnu v průměru 0,9 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl opět na Karvinsku, kde na každé místo bylo deset zájemců. Následují Bruntálsko s šesti uchazeči na jedno volné pracovní místo, na Mostecku a Děčínsku jsou to zhruba čtyři uchazeči. Naopak nejméně nezaměstnaných v poměru k nabídce míst připadlo minulý měsíc na Mladoboleslavsku, a to 0,2 uchazeče na jedno místo. Podobná byla situace v okresech Praha-západ a Praha-východ i v hlavním městě, kde bylo ke konci září shodně v průměru 0,3 uchazeče na jedno místo.

Zaměstnavatelé mají nejčastěji zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, montážní dělníky, řidiče nákladních automobilů a tahačů, kuchaře, uklízeče nebo zedníky, kamnáře a dlaždiče. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze a ve Středočeském kraji.