Nižší zájem živnostníků o novou paušální daň pomůže státním financím

Alena Schillerová na tiskovce po jednání vlády v říjnu 2020

Alena Schillerová na tiskovce po jednání vlády v říjnu 2020 Zdroj: Úřad vlády ČR

Alena Schillerová na tiskovce po jednání vlády v listopadu 2020
Bitva o daňový balíček: Alena Schillerová (za ANO) (22.12.2020)
Ministryně financí Alena Schillerová během jednání o rozpočtu
3. čtení rozpočtu: Alena Schillerová během závěrečného slova (18.12.2020)
5
Fotogalerie

O novou paušální daň projevilo zájem o polovinu méně živnostníků, než ministerstvo financí očekávalo. Do pondělních 18 hodin, kdy měly osoby samostatně výdělečně činné poslední možnost opatření využití, se jich přihlásilo necelých 58 tisíc. Pokud si někdo živnost teprve založí nebo obnoví odhlášené podnikání, bude moci využít paušál v průběhu roku.  

Přesto rezort financí neočekává, že by se počet zájemců postupně vyšplhal na několik stovek tisíc. Zřejmě se tak nenaplní černé scénáře ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), která varovala před propady v řádu jednotek miliard korun ve veřejných rozpočtech i v důchodovém a zdravotním systému. Paušál mohou využít drobní podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun, kterých je přes 400 tisíc.

„Zájem potvrdil, že jde o dobře nastavený projekt, který má zbavit nejmenší živnostníky byrokracie a papírování,“ řekla šéfka státní pokladny Alena Schillerová (ANO).

I když se nepřihlásilo na 120 tisíc OSVČ, jak ministerstvo financí donedávna předpokládalo, za neúspěch to Schillerová nepovažuje. „Svou roli sehrálo to, že spolu s nižšími daněmi pro zaměstnance byla koncem roku přijata i vyšší daňová sleva na poplatníka,“ dodala s tím, že pro řadu lidí bude výhodnější využít schválenou slevu, která z dosavadních 24 840 korun narostla o tři tisíce.

„Nevýhodu paušální daně může podnikatel spatřovat hlavně v tom, že při jejím využití není možné uplatnit už žádné daňové slevy ani odpočty na dani,“ uvedl daňový poradce Jan Kašpar. Podotkl, že mnoho OSVČ právě díky slevám a dalším úlevám nezaplatí ve výsledku na dani z příjmů ani korunu. 

Pro letošní rok vychází měsíční záloha paušálu na 5469 korun. Zahrnuje minimální zdravotní pojistné ve výši 2393 korun a minimální sociální pojistné navýšené o 15 procent ve výši 2976 korun. Samotná daň z příjmů činí 100 korun.

Nárůst sociálního pojistného v paušálu prosadila ministryně práce Maláčová. Argumentovala tím, že původní návrh rezortu financí by vedl k dalšímu snižování důchodů u významné části živnostníků.  

Ministryně Schillerová ujišťuje, že nižšího základu pro výpočet důchodů se nikdo obávat nemusí. „Je tomu přesně naopak. Paušální daň je konstruována tak, aby se příjmy důchodového systému od skupiny nejmenších podnikatelů s příjmy do jednoho milionu korun ročně zvýšily a s nimi i jejich budoucí důchody, na které si fakticky přilepšují,“ řekla. 

Podle odborníků je paušál nejvýhodnější pro OSVČ, které žijí jako singles a nevyužívají tedy daňové slevy na děti a manželku. Po přihlášení k paušální dani už navíc není možné uplatňovat žádné odečitatelné položky ani daňová zvýhodnění například na hypotéku nebo životní pojištění.

„Paušální daň má význam pro OSVČ, jako jsou umělci, advokáti nebo lékaři, kteří využívají čtyřicetiprocentní výdajový paušál. Mohou ušetřit více než sto tisíc korun ročně,“ uvedl daňový poradce Jan Bonaventura. Naopak řemeslníkům nebo zemědělcům s možností osmdesátiprocentního paušálu se nové opatření nevyplatí.

Vládní protikoronavirové zákazy zkomplikovaly situaci těm, kteří se jako OSVČ chtějí živit až od letoška. Získat oprávnění k podnikatelské činnosti kvůli zavřeným živnostenským úřadům zatím nemohli. To jim ve stanovené lhůtě, která vypršela v pondělí, znemožnilo přihlásit se k novému paušálu.  

„Pokud poplatník zahajuje či obnovuje samostatně výdělečnou činnost v průběhu roku 2021, může podat oznámení o vstupu do paušální daně i po 11. lednu, a to nejpozději ke dni začátku podnikání,“ uvedl Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí. „Takový poplatník bude následně v paušálním režimu od prvního dne kalendářního měsíce, v němž podnikatelskou činnost zahájí či obnoví,“ doplnil.

 

Kolik živnostníků projevilo o nové daňové opatření zájem

  • 57 826 tisíc drobných podnikatelů s příjmy do jednoho milionu korun ročně se přihlásilo k paušální dani

 

Největší zájem mají obyvatelé hlavního města

  • 11 408 přihlášených k nové dani je z Prahy
  • 8090 ze Středočeského kraje
  • 6462 z Jihomoravského kraje, který skončil v počtu zájemců na třetím místě.

 

  • Na 5469 korun vychází pro rok 2021 měsíční záloha paušální daně. Z toho 2393 korun je minimální zdravotní pojistné a 2976 korun je minimální sociální pojistné navýšené o 15 procent. Daň z příjmů činí 100 korun.
  • Měsíční zálohy jsou splatné vždy do 20. dne daného měsíce. Výjimkou je letošní lednová záloha, jejíž splatnost je 22. února.