Novela zákoníku práce přehledně: Dovolená v hodinách, sdílené úvazky, vyšší náhrady

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: Michaela Szkanderová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Jana Maláčová
.
.
7
Fotogalerie

Spravedlivější výpočet dovolené pro zaměstnance s různě dlouhými směnami nebo možnost pro rodiče malých dětí či seniory dělit se o jednu pracovní pozici. To jsou nejdůležitější změny, které od příštího roku přinese novela zákoníku práce. Mění také podmínky pro práci v EU kvůli rozmachu agenturního zaměstnávání.

Zaměstnavatele i zaměstnance čekají od ledna výrazné změny. Zvýhodnit mají profese s nepravidelnou pracovní dobou a s kratšími úvazky, nebo ty, kteří kvůli rodině potřebují více sladit osobní život se zaměstnáním.

Tato opatření zavede tři roky připravovaná novela zákoníku práce, kterou navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí. „Měnit takto rozsáhle zákoník bylo politicky složité, vláda se musela dohodnout se zaměstnavateli a odbory,“ řekla šéfka rezortu Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že stávající systém je nespravedlivý.

Některé paragrafy platí už od června. Jde hlavně o zásadní úpravy doručování písemností v pracovněprávních vztazích.  

Minimálně 160 hodin dovolené

Od začátku příštího roku se dovolená nebude čerpat ve dnech, ale v hodinách. Nově se poskytne za odpracovanou dobu a nikoliv dny. Spojovat se bude s týdenní pracovní dobou a odrazí se v ní tudíž i snížené úvazky. Změnu pocítí především ti, kteří jsou zaměstnáni v různých dnech odlišně dlouhou dobu. Jde například o místa s takzvanými krátkými a dlouhými týdny nebo lidi, kteří během roku změní délku úvazku.

„Někteří čerpali dovolené bez ohledu na to, zda šlo o dny, kdy měli mít směny dlouhé dvanáct hodin nebo čtyři hodiny, čímž vznikaly nerovnosti,“ uvedla Kateřina Brodská z ministerstva práce.

Za den dovolené, kdy měl mít dvanáctihodinovou směnu, tedy pracovník příští rok přijde o 12 hodin dovolené. A za den, kdy měl odpracovat čtyři hodiny, se mu odečtou čtyři hodiny.

Nadále bude platit, že každý zaměstnanec má nárok na minimálně čtyři týdny dovolené. Návrh na pětitýdenní placené volno pro podnikatelskou sféru neprošel. Takto dlouhou dovolenou ze zákona mají jen lidé ve veřejné sféře. Nejlépe jsou na tom pedagogové s osmi týdny hrazeného odpočinku.

Pro zaměstnance, kteří od pondělí do pátku odpracují osm hodin denně, se prakticky nic nezmění. Pokud mají stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin a osmihodinové směny, vyčerpají za den dovolené osm hodin.   

Zaměstnanci budou žádat o dovolenou na konkrétní pracovní den, případně na období „od – do“. „Čerpání dovolené bude moci zaměstnavatel zaměstnanci s jeho souhlasem výjimečně určit v rozsahu kratším, než činí délka směny, nejméně ale v délce její jedné poloviny,“ dodala Brodská.

Sdílená místa zvýší zaměstnanost

Sdílené pracovní místo spočívá v tom, že se o jednu pozici dělí více pracovníků s kratším úvazkem. „Inspirovali jsme se v Německu. Aby částečné, flexibilní úvazky byly pro zaměstnavatele výhodné a měli motivaci je vytvářet, připravíme pro ně dotace,“ uvedla Maláčová. Podrobněji však záměr dosud nepředstavila.

Náměstek ministerstva práce pro legislativu Petr Hůrka při projednávání novely zákoníku práce ve sněmovním sociálním výboru řekl, že by se mohly využít peníze na aktivní politiku zaměstnanosti, přičemž nové dotace by dorovnávaly výdaje na administrativu a pořízení vybavení. Na politiku zaměstnanosti má letos Maláčová v rozpočtu 3,2 miliardy korun, loni měla 2,25 miliardy.

Česko patří v EU k zemím s nejnižším podílem pracovníků na částečný úvazek a má nejméně zaměstnaných matek s malými dětmi. Zkrácený úvazek mělo loni v ČR podle Eurostatu šest procent lidí, zatímco průměr v unii činil 18 procent. Ve Švédsku to byla pětina, v Německu a Rakousku 27 procent a v Nizozemsku 47 procent.

 

Nový výpočet dovolené v hodinách

Příklad 1: Zaměstnanec s osmihodinovou pracovní dobou v týdnu odpracuje 40 hodin. Bude mít nárok na minimálně 160 hodin dovolené za rok (čtyři týdny krát 40 hodin).

Příklad 2: Zaměstnanec s šestihodinovou pracovní dobou v týdnu odpracuje 30 hodin. Bude mít nárok na minimálně 120 hodin dovolené za rok (čtyři týdny krát 30 hodin).

Příklad 3: V případě, že zaměstnanci právo na dovolenou za kalendářní rok nevznikne, ale odpracoval alespoň čtyři týdny, bude mít nárok na poměrnou část.

 

Další změny, které přinese zákoník

- Zavedení sdílených míst. Princip spočívá v tom, že se o jednu pozici dělí více pracovníků s kratším úvazkem, opatření má zvýšit zaměstnanost matek s malými dětmi či seniorů.

- Srovnatelná mzda v EU. Ustanovení v novele zákoníku práce o vysílání pracovníků do EU reaguje na evropský předpis, který má omezit takzvaný sociální dumping projevující se mimo jiné ve stavebnictví. Jde o konkurování nižší mzdou.

- Snazší doručování písemností. Nově se budou písemnosti zasílané zaměstnancům i zaměstnavatelům považovat po určité lhůtě za doručené, jde o takzvanou fikci doručení. Odpadnou komplikace s nepřebíráním pošty nebo s tím, že se firmy nenacházejí na adrese uvedené v rejstříku.

- Administrativní úleva. Zaměstnavatelé už nebudou muset plošně vydávat potvrzení o ukončení dohody o provedení práce. Dostávat ho budou jen lidé se srážkami nebo s nemocenským pojištěním.

- Více volna za práci s dětmi. Lidé, kteří působí na dětských táborech a akcích pro děti a mládež, budou mít nárok na pětidenní placené volno. Náhrada jejich mzdy se bude počítat nejvýše z průměru v národním hospodářství. Zaměstnavatelům ji bude hradit stát, což si vyžádá asi 50 milionů korun ročně.

- Vyšší náhrada za úmrtí. Pozůstalí a osoby blízké dostanou za úmrtí zaměstnance po pracovním úrazu nebo nemoci z povolání místo 240 tisíc korun dvanáctinásobek průměrné mzdy. Nyní by to bylo 720 tisíc korun.