O rušení finančních úřadů v obcích budou zřejmě jednat i poslanci

Finanční úřad

Finanční úřad Zdroj: Martin Pinkas, Euro

O záměru finanční správy zrušit víc než dvě desítky poboček finančních úřadů po celém Česku zřejmě budou jednat i poslanci z rozpočtového výboru. Jeho předseda Václav Votava (ČSSD) považuje rušení úřadů za citlivou věc, a proto požádal ministra financí Andreje Babiše (ANO) o poskytnutí bližších informací. Chce také rušení úřadů za jeho přítomnosti probrat na schůzi výboru. Výbor se tím bude zabývat pravděpodobně v září.

Finanční správa minulé úterý oznámila, že od příštího roku zruší 23 finančních úřadů po celé ČR. Jde o malé pobočky, kde dnes pracuje většinou méně než 11 lidí. Jejich fungování je prý neefektivní a představují finanční i organizační zátěž. Zaměstnanci se přesunou na jiná pracoviště.

Podle Votavy však může rušení finančních úřadů v obcích s rozšířenou působností negativně ovlivnit dostupnost veřejné správy pro občany v daných regionech. „Chápu nespokojenost starostů dotčených obcí, kdy ministerstvo financí s nimi tento krok nikterak nekonzultovalo,“ uvedl Votava v dnešním tiskovém prohlášení.

„Požádal jsem proto ministra financí Andreje Babiše o poskytnutí bližších informací a zároveň mu sdělil, že hodlám problematiku rušení pracovišť zařadit na program jednání rozpočtového výboru Sněmovny, a to za jeho účasti,“ informoval předseda výboru. O stanovisko požádal i Svaz měst a obcí ČR a jeho zástupce také pozval na jednání výboru.

Votava: hodlám problematiku rušení pracovišť zařadit na program jednání rozpočtového výboru Sněmovny


Poslankyně z klubu TOP 09 a Starostů Věra Kovářová řekla, že považuje rušení úřadů za unáhlené rozhodnutí a nesouhlasí s ním. Oceňuje proto, že se bude tento problém ve výboru projednávat. Za zachování úřadů se vyslovil i člen rozpočtového výboru Adolf Beznoska z ODS. Pokud se bude jednání ubírat směrem proti jejich rušení, bude mít podle něj i podporu ODS.

O zachování úřadů ve svých městech se chtějí zasadit například starostové Telče, Náměště nad Oslavou a Pacova na Vysočině. Podle nich snižování dostupnosti veřejné správy přispívá k vylidňování venkova. Ministerstvo financí však tento týden v reakci na prohlášení starostů uvedlo, že rušení úřadů nepovede k výraznému snížení dostupnosti státní správy, protože tato pracoviště jsou využívána prakticky jen dva měsíce v roce v době daňových přiznání.

Plánované rušení úřadů se ale nelíbí ani starostům v jiných krajích. V úterý poslali Babišovi otevřený dopis, v němž ho vyzvali k přehodnocení návrhu na rušení těchto úřadů. Stěžují si i na to, že s nimi rušení pracovišť nikdo konzultoval.

Pozor na zrušené účty finančních úřadů

Finanční správa zeštíhí: Malé úřady zavře, jinde zruší pokladny