O utajených informacích mluvte jen s českou vládou a rozvědkou, vyzývají Zemana poslanci

Miloš Zeman při inauguraci

Miloš Zeman při inauguraci Zdroj: čtk

volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
volební štáb Miloše Zeman v pražském Top Hotelu
3
Fotogalerie

Poslanci ve sněmovních komisích a výborech projednávali slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že se v České republice vyrábí nervově paralytická látka novičok. Informaci od té doby popřel již premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a poslanci se nyní shodují, že Zeman neměl utajované informace prozrazovat veřejnosti.

Zeman své informace údajně čerpal ze zprávy Vojenského zpravodajství. Poslanci ve sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství ve čtvrtek potvrdili Babišova slova, že se v Česku novičok nevyrábí ani neskladuje.

„My se cítíme informací Vojenského zpravodajství uklidněni a chtěli bychom uklidnit občany České republiky, že se látka, kterou byl otráven agent Skripal ve Velké Británii, u nás prostě nevyrábí. A kdybychom od začátku respektovali to, jakým způsobem se zachází s utajenými informacemi, tak by vůbec k této kauze nedošlo,“ uvedl předseda komise Vít Rakušan (STAN).

Rakušan dodal, že zprávy Vojenského zpravodajství a BIS nebyly v protikladu, jak tvrdil prezident, a že se české tajné služby nedopustily žádného pochybení. „Komise vyzývá prezidenta republiky, aby zachovával utajovaný režim zpravodajských informací a v případě nejasností, aby věc konzultoval primárně s českou vládou a s českými tajnými službami,“ zdůraznil Rakušan a vyzval ústavní činitele, aby nezpochybňovali práci českých tajných služeb. Zemanovo vyjádření o novičoku označil za svévolnou interpretaci tajných informací.

Kromě komise řeší novičok i sněmovní zahraniční výbor, který si pozval zástupce tajných služeb i ministryni obrany Karlu Šlechtovou (ANO). Výbor se spolu s ministryní usnesl na tom, že se v České republice látka typu novičok nikdy nevyráběla ani neskladovala. Novičok bude řešit taky senátní bezpečnostní výbor příští týden.

Zástupci stálé komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství však projednávání na výborech nesou nelibě. „Rozmáhá se nešvar, že se zpravodajskými službami zabývají orgány, kterým to podle zákona nepřísluší. Není vhodné ani žádoucí, aby tyto informace byly probírány na výborech,“ uvedla členka komise Jana Černochová (ODS). Sněmovna se bude případem zabývat na nejbližší schůzi na konci května.

Zeman při návštěvě Polska řekl, že se při tvrzení o výrobě novičoku v Česku opíral o únorové vyjádření ředitele Vojenského výzkumného ústavu Bohuslava Šafáře. "Při vší úctě k problematice vzdělání některých členů našeho Parlamentu si nejsem jist, zda mají lepší informace o této otázce než ředitel ústavu, v němž se podle jeho vlastních slov novičok vyráběl," řekl prezident.

Podle Lubomíra Zaorálka (ČSSD), šéda zahraničního výboru, by vyjádření zástupců exekutivy, kterou tvoří vláda i prezident, měla být v souladu. "Exekutiva by měla mluvit jednotně a nikdo by neměl veřejnost mást," míní bývalý šéf české diplomacie. "Prezident není někdo, koho by si tento výbor mohl předvolat," dodal.

Zeman minulý týden s odkazem na informace od tajných služeb uvedl, že se v Česku v malém množství vyráběla a testovala nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok.

Úřady i následně premiér Andrej Babiš po schůzce se šéfy tajných služeb oznámili, že v rámci programu zaměřeného na ochranu vojsk byla v Česku pouze testována látka typu novičok A230 a po testování byla zničena. Látka, kterou byl otráven v Británii ruský dvojitý agent Sergej Skripal, se v Česku netestovala.

Zemanovo prohlášení přesto využilo Rusko jako důkaz vyvracející obvinění britských vyšetřovatelů, že za útokem na Skripala stojí Moskva. Prezidentovy výroky se staly terčem kritiky většiny českých parlamentních stran. Podle nich nesloužily zájmům Česka ani bezpečnosti země, ale naopak pomohly ruské propagandě.