Obce si nechají vyšší příjmy ze zdanění nemovitostí. Stát si miliardy vezme od firem

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Vládní balíček novel více než šesti desítek zákonů pro snížení schodků státního rozpočtu nakonec dozná poměrně zásadních změn, byť to ministři donedávna popírali. Například výnos ze zdanění nemovitostí má zůstat i po dvojnásobném zvýšení nadále v obecních pokladnách, které se však vzdají části inkasa z jiných odvodů. Kompromisní řešení má umožnit ministerstvu financí posílit v příštích dvou letech příjmy o více než devět miliard korun, jak původně plánovalo.

V rámci úprav DPH se také přesunou některé položky včetně potravin, léků či zdravotnických prostředků ze základní, 21procentní sazby do sníženého dvanáctiprocentního pásma. Sporné osvobození tichého vína od spotřební daně bude podle informací E15 projednáváno zvlášť, aby celý konsolidační balíček nezablokovalo. Schvalování souboru opatření, která mají platit od začátku příštího roku, zahájí v úterý na mimořádné schůzi Poslanecká sněmovna.

„Pokud stát nadále nechá obcím kompetence ve vztahu k dani z nemovitosti a její stoprocentní výnos, navrhujeme saturovat výpadek z této daně prostřednictvím ponížení podílu samospráv na dani z příjmů právnických a fyzických osob,“ uvedl šéf Svazu měst a obcí (SMO) František Lukl.

Ministerstvo financí návrh neodmítá, pokud se radnice vzdají alespoň 9,3 miliardy korun, které hodlalo v letech 2024 a 2025 pomocí nárůstu daně z nemovitostí získat. „V principu s tím problém není. Nejprve je ale nutné přesně propočítat konkrétní parametry a následně návrh projednat na úrovni vládní koalice,“ řekla mluvčí rezortu Michaela Lagronová.   

Záměr SMO nebude předmětem debat v úvodním kole jednání o balíčku, ale až ve druhém čtení v srpnu nebo v září. Důvodem je to, že spolu se zvýšením daně z nemovitostí bude nutné schválit ještě změnu normy o rozpočtovém určení daní. Ta přesně rozděluje vybrané peníze mezi stát, obce a kraje.

Další úpravy čekají balíček v oblasti DPH, jejíž stávající tři sazby mají nahradit pouze dvě pásma ve výši 21 a 12 procent. Vláda se už shodla, že rostlinné alternativy mléka, které jsou nákladnou součástí jídelníčku řady alergiků, budou stejně jako balené kravské mléko ve snížené sazbě daně, nikoli v základní, 21procentní sazbě. Piráti rovněž požadují přeřazení menstruačních potřeb ze základní do snížené sazby DPH.

Do základní sazby se má naopak přesunout točené pivo, kadeřnické služby, opravy obuvi, úklidové práce nebo noviny. Na knihy bude nulová daň.

Velmi vzrušenou debatu lze očekávat o tichém vínu, které má být nadále osvobozeno od spotřební daně. Při jednání o balíčku to prosadila KDU-ČSL a jihomoravské buňky ostatních koaličních stran. Po vlně kritiky začali zástupci TOP 09, STAN a Pirátů otáčet, debatu připustila rovněž ODS.

Ministr zemědělství za lidovce Marek Výborný však trvá na původní dohodě. „Žádné nové návrhy koaličních partnerů neznám. Poměrně složitě jsme se o tichém vínu dohadovali, přičemž jsme si ale do budoucna nezakázali debatu,“ uvedl. „Ve všech okolních státech, kde se tiché víno vyrábí, tedy na Slovensku, v Rakousku nebo v Německu, spotřební daň není. Proto nechceme znevýhodnit tuzemské vinaře,“ dodal.

Mezi nejzásadnější změny obsažené v balíčku patří zvýšení daně z příjmů právnických osob z 19 na 21 procent a znovuzavedení povinnosti pro zaměstnance přispívat na nemocenské pojištění odvodem ve výši 0,6 procenta z hrubého příjmu.

Nově už také nebude možné uplatňovat daňovou slevu na školkovné, slevu na studenta nebo členský příspěvek v odborech. Slevu na manželku bude možné nárokovat jen tehdy, pokud se stará o dítě do tří let.

Součástí balíčku je i omezení národních dotací a redukce státních výdajů, které mají pokrýt zhruba polovinu z plánované konsolidace v objemu 150,7 miliardy korun za dva roky. Na těchto krocích se musejí dohodnout přímo jednotliví ministři, sněmovna o nich nerozhoduje.

O kolik si veřejné rozpočty polepší v roce 2024 (v mld. Kč)

Znovuzavedení nemocenského pojištění zaměstnanců+ 11,9
Daň z nemovitostí + 9
Daň z hazardu         + 4,2
Daň z tabáku  + 3,1
Zvýšení odvodů živnostníků + 3
Zrušení některých daňových výjimek+ 2,3

Pramen ministerstvo financí