Objem špatných zahraničních půjček se v bankách zvětšil

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

V knihách domácích bank leželo koncem prvního čtvrtletí nejvíce nesplácených půjček zahraničních dlužníků v české finanční historii. Podle dat České národní banky se problém se splácením týkal úvěrů za 47 miliard korun, tedy patnácti procent všech půjček přespolních dlužníků. Ještě na počátku loňského roku to nebyla ani polovina této částky. Čtyři špatné úvěry z pěti jdou přitom na vrub jediné instituce, České exportní banky.

„ČEB vykazoval koncem března celkem 38,3 miliardy korun pohledávek se selháním dlužníka, z toho pak 18,6 miliardy bylo ztrátových,“ uvádí šéf komunikace ČEB Petr Křižan. Jen během prvních tří měsíců letošního roku tak portfolio špatných zahraničních úvěrů ČEB vzrostlo o pět miliard korun, podle banky i kvůli přísnějším pravidlům pro posuzování kvality půjček. „Došlo k novému nastavení interních pravidel klasifikace úvěrů, klade se větší důraz na preventivní kroky,“ dodává Křižan.

Vyšší podíl nesplácených zahraničních půjček mělo Česko naposledy v roce 2003. V menším měřítku hlásí obdobný problém i další banky. „Obecně můžeme rostoucí trend potvrdit, nicméně tato oblast úvěrování netvoří podstatnou část našich obchodů,“ uvádí Tomáš Zavoral z Raiffeisenbank. Celkem měli zahraniční dlužníci u českých bank koncem prvního kvartálu napůjčováno přes 322 miliard korun, tedy nejvíce peněz v historii.

Vývoj platební morálky domácích dlužníků může naopak banky těšit. V problémech se splácením byl podle ČNB koncem kvartálu méně než každý dvacátý dlužník, lepší výsledek hlásilo české bankovnictví před finanční krizí. Podniky splácí nejlépe od podzimu roku 2009, domácnosti jsou v úhradách svých závazků nejsvědomitější od jara 2010.

„V podmínkách nízkých sazeb může růst úvěrů na bydlení a hypotečních úvěrů pokračovat dále, přičemž zrychlení růstu ekonomiky by mohlo poměr ztrátových úvěrů perspektivně snížit,“ dodává Petr Hlinomaz z BH Securities.