Obličeje „maršmelounu“ má v centru Prahy nahradit zlatavá fasáda

Vítězný návrh budovy v ulici U milosrdných, který navrhl atelier Fránek Architects

Vítězný návrh budovy v ulici U milosrdných, který navrhl atelier Fránek Architects Zdroj: Fránek Architects

Projekt tzv. maršmelounu patří minulosti
Projekt tzv. maršmelounu patří minulosti
Projekt tzv. maršmelounu patří minulosti
Projekt tzv. maršmelounu patří minulosti
Projekt tzv. maršmelounu patří minulosti
6
Fotogalerie

Developerská společnost V-Invest odhalila vítězný projekt šestipodlažního bytového domu v ulici U Milosrdných nedaleko Anežského kláštera v Praze. Podobu čtvrtmiliardové investici dá ateliér Fránek Architects. Nahradí tak kontroverzní projekt, který si získal přezdívku maršmeloun. „Nová podoba budovy se inspiruje lokálním prostředím Řásnovky, oblastí Stínadel a výtvarně psychologickými asociacemi těchto míst,“ řekl autor vítězného projektu Zdeněk Fránek. Za inspiraci jeho ateliéru sloužily dobové fotografie těchto míst, například dvorků s visícím prádlem.

Atelier Fránek Architects znovu zvítězil v soutěži na prestižní projekt domu na jediné volné parcele v ulici U Milosrdných na pražském Starém Městě. Poprvé zde uspěl již před lety, ale stavbu zastavily obstrukce občanských iniciativ i úřadů.

Nový návrh je oproti tomu původnímu pod vlivem úplně jiné inspirace. „Fasáda je strukturovaná, zdobí ji splývavé útvary, které mají asociovat právě textilie protkané zlatou barvou. Fasáda bude šedozlatá,“ popsal svůj vítězný projekt Fránek. V domě vznikne kolem třiceti bytů velikosti od 2+kk do 5+kk. Společnost chce do konce příštího roku získat stavební povolení. Archeologický průzkum by ráda zahájila v září příštího roku, s počátkem stavby počítá v roce 2020.

Celý projekt se již táhne přes osmnáct let. Architekt Fránek se svým atelierem do něj vstoupil v době, kdy bylo vydané územní rozhodnutí. Jeho původní záměr měl schválení památkářů, posléze se do procesu vložil například Spolek občanů a přátel čtvrti Na Františku či iniciativa Občanský monitoring. Příprava projektu nového domu, jehož fasáda připomínala díky rozmístění oken obličeje, se zastavila.

Augusto Razzeto, původní majitel projektu, ale podle svých slov vždy odmítal, že by objekt měl mít růžovou barvu, kvůli níž připravovaná budova získala u svých odpůrců hanlivou přezdívku maršmeloun. Ani podle architekta Fránka budova fasádu v takových barvách nikdy být neměla.

Letos v únoru pak Razzetova společnost Praga Progetti Investimenti projekt v ulici U Milosrdných na pražském Starém Městě včetně pozemků prodala české společnosti V-Invest. "Finální vzhled vzejde z návrhu nového architektonického ztvárnění, ale již teď je jisté, že fasáda určitě nebude růžová a její barevnost nebude v lokalitě působit rušivě,“ uvedl při vyhlášení nové soutěže majitel V-Investu Jaroslav Vondřička.

Společnost V Invest převzala spolu s projektem i smlouvu s hlavním městem z roku 1999, na základě které má magistrát po kolaudaci budovy odprodat developerovi pozemky, na kterých projekt vznikne. V roce 2007 byla uzavřena předkupní smlouva za cenu zhruba 27 tisíc korun za metr čtvereční, která je stále platná.

Minulé vedení Prahy zvažovalo přímý prodej parcel, ze záměru však sešlo. Podle Vondřička chce společnost na jednání navázat s novým vedením radnice. Do začátku stavby by se podle něj po dohodě se samosprávou mohly parcely využívat pro setkávání lidí. 

Už po převzetí projektu Rezidence U Milosrdných na jaře tohoto roku společnost V Invest avizovala, že původní návrh architekta Zdeňka Fránka projde proměnou, a to především z důvodu úpravy vnitřních dispozic. „To nám otevřelo prostor i pro diskuzi nad vnější podobou celého domu. Naším záměrem je postavit budovu, jejíž výsledná podoba bude pro své okolí přínosem a zároveň bude více konsensuální. Dali jsme si záležet na tom, abychom výběr nové podoby domu neuspěchali a aby se na něm podíleli renomovaní zástupci odborné veřejnosti,“ říká partner a ředitel společnosti V Invest Jaroslav Vondřička s tím, že všechny návrhy se musely pohybovat v rámci platného územního rozhodnutí.

 „Vnější fasáda budovy čerpá inspiraci z vizuálních prvků, které byly pro tuto lokalitu v minulosti typické. Jde například o vertikální žebrování vznikající na stěnách v důsledku stékání dešťové vody z tašek domů a průčelí, nebo o povlávající prádlo sušící se na šňůrách původních stínadelských dvorů,“ říká profesor Fránek.

Společnost V Invest oslovila po převzetí projektu Rezidence U Milosrdných celkem sedm architektonických studií, z nichž svoji vizi nakonec představilo pět ateliérů. Konkrétně šlo o studia Chybík+Kristof, MS Architekti, Qarta Architektura, CMC architects a Fránek Architects. O vítězném návrhu rozhodovala šestičlenná porota, ve které zasedli zástupci developera a přední čeští architekti Ladislav Lábus, Zdeněk Lukeš a Josef Pleskot. Zástupci odborné veřejnosti se na vítězi jednoznačně shodli.

„Z mého hlediska byl nejlepším návrhem právě projekt architekta Fránka. Jedná se o komplexně kvalitní dílo s nápaditě vyřešeným průčelím, které ovšem na rozdíl od předchozího projektu pro jiného investora nepůsobí provokativně a do dané lokality perfektně zapadá. Ze všech účastníků měl také nejlépe vyřešen provoz a dispozice vnitřních prostor. Současně respektoval zadání, včetně regulačních podmínek. Návrh působil vyzrále a profesionálně, a proto jsem ho vybral jako nejkvalitnější,“ vysvětluje doc. Ing. arch. Zdeněk Lukeš.

Podobně vnímá nový návrh Josef Pleskot: „Aktivita společnosti V Invest vytvořila příležitost pro překonání původního designu bytového domu v ulici U Milosrdných v Praze 1 od architekta Fránka. Přestože původní návrh byl velmi kritizován, nastavil pomyslnou laťku kvality hodně vysoko. Všichni soutěžící se s různými odchylkami snažili k laťce přiblížit. Osobně jsem nepředpokládal, že se někomu podaří ji překonat. Nakonec jsem však byl překvapen, že architekt Zdeněk Fránek svým finálním návrhem překonal sám sebe, svůj vlastní původní návrh, a velmi se vzdálil ostatním soutěžícím. Nový design domu v jeho podání je nejen architektonicky vyzrálý a originální, ale i památkářsky akceptovatelný.“

Společnost V Invest nyní novou podobu budovy a jejího dispozičního řešení promítne do podkladové dokumentace pro stavební řízení projektu.