Obrana španělské tanky nekoupí. Nahradit ruské T-72 ale chce

Německý tank Leopard 2

Německý tank Leopard 2 Zdroj: Bundeswehr, Flickr.com (CC BY 2.0)

Do roku 2025 plánuje ministerstvo obrany koupit desítky nových tanků. Volba pravděpodobně padne na německé leopardy, které má ve výzbroji řada evropských armád.

které dlouhodobě skladuje španělská armáda a nabízí je některým evropským členům NATO včetně Česka, není v dobrém technickém stavu. Jejich nákup proto podle náměstka ministra obrany pro vyzbrojování Daniela Koštovala nepřichází v úvahu. Výhledově však české vojsko těžké obrněnce potřebuje.

„Byli jsme osloveni španělskou stranou a nabízenou techniku jsme si prohlédli. Má hodně najeto i nastříleno,“ řekl E15 Koštoval. Ze schválené Koncepce výstavby Armády České republiky 2025 vyplývá, že postupně doslouží v devadesátých letech modernizované ruské T-72. „Vzhledem k nutnosti udržení mohutné palebné síly bude v letech 2020 až 2025 rozhodnuto o modernizaci či náhradě tanků,“ píše se v materiálu.

S dalším vylepšením T-72 se však podle Koštovala nepočítá. „Potenciál jejich upgrade je nulový, navíc nemůžeme být vyzbrojeni ruskou technikou. Německé leopardy má v Evropě řada zemí, teď je zavádí do výzbroje sousední Polsko. Bylo by tedy logické ubírat se touto cestou,“ dodal náměstek.

Desítky miliard za německé tanky

Investice do nových německých tanků by spolkla desítky miliard korun. Česko by je však mohlo splácet podobně jako stíhačky Gripen. „Je to hodně velký projekt. Myslím, že nastal čas začít o něm diskutovat, aby byl dobře připravený a měli jsme dostatek informací,“ uzavřel náměstek.

Úvahy o možném nákupu leopardů uskladněných na základně v Zaragoze se objevily koncem jara. Španělská armáda si v roce 1996 vzala na leasing 108 těchto tanků, o deset let později je po patnácti milionech eur za kus odkoupila. Polovina z nich je mimo službu i proto, že Španělé si postupně pořídili více než dvě stovky modernějších leopardů 2A6E. Ty mají například silnější pancéřování věže a boků korby než jejich předchůdci.