Od australských břehů zmizelo až 92 procent žraloků, desítky tisíc jich uvízly v sítích

Žraloci v australských vodách

Žraloci v australských vodách Zdroj: profimedia.cz

Žraloci v australských vodách
Žraloci v australských vodách
Žraloci v australských vodách
Žraloci v australských vodách
Sítě chránící australské pláže před žraloky
8
Fotogalerie

Austrálie přichází o jedno ze svých hlavních, byť ne vždy pozitivně vnímaných poznávacích znamení – žraločí ploutve vyčnívající z vod obklopujících tento kontinent. Biologové z tamní University of Queensland a Griffith University nedávno přišli s šokující statistikou: za posledních 55 let klesly počty žraloků obývající tamní pobřeží v závislosti na druhu o 74 až 92 procent. Výzkum vydal časopis Communication Biology.

Počty žraloků žijících u australského pobřeží klesají soustavně posledních minimálně 55 let. Podle vědců je to důkaz, že jakýkoliv nárůst v četnosti útoků těchto predátorů na člověka ve vodě není důsledkem v médiích často citované „rostoucí žraločí populace“, ale právě naopak - její zvýšené aktivity v důsledku rapidního poklesu počtu jedinců.

Vědci pracovali s daty o populacích těch zpravidla nejobávanějších a s útoky na člověka nejčastěji spojovaných žraloků: kladivounů, tygřích a bílých. Právě počty kladivounů prý utrpěly nejvíce, populace se ztenčila o 92 procent.

Mořští biologové tvrdí, že za takto radikální populační propad může hlavně intenzívní rybolov, část ztrát lze prý přičíst také Queenslandskému programu pro kontrolu žraločí populace, v jehož rámci tamní vláda od roku 1962 systematicky natahuje ve vybraných hloubkách sítě, aby žralokům zabránila v přístupu k plážím. Aktuálně je sítěmi chráněno přes 1700 kilometrů australského pobřeží a program eviduje historicky přes 50 tisíc zachycených žraloků.

„Nikdo ještě nezkoumal dlouhodobé dopady tohoto programu,“ varují vědci ve studii. Podle nich také došlo v posledních dekádách k viditelnému zmenšení velikostí chycených žraloků. Za to prý opět může nedostatek potravy způsobený zmíněným intenzívním rybolovem.