Od koruny k euru: od pokusu o Česko-Slovenskou měnovou unii uběhlo 25 let

Vladimíra Mečiara vítá Václav Klaus v Praze rok po rozdělení republiky.

Vladimíra Mečiara vítá Václav Klaus v Praze rok po rozdělení republiky. Zdroj: ČTK

Rok 1992: Vladimír Mečiar a Václav Klaus podpisem rozdělují Československo. Zkušenosti by Klaus klidně využil při brexitu.
Česká delegace vedená Václavem Klausem  a Vladimír Mečiar během jednání o rozdělení Československa v létě roku 1992 ve vile Tugendhat
26. srpna 1992, Brno O čem asi mluvili? Tajné jednání Vladimíra Mečiar a Václava Klause na zahradě vily Tugendhat. 8. července dohodli rozdělení země a 26. srpna ji v písemné podobě podepsali.
Červen 1992 - Václav Klaus krátce po půlnoci referuje prezidentovi o posledním jednání s Vladimírem Mečiarem o budoucnosti federace po červnových volbách.
5
Fotogalerie

Před 25 lety bylo stvrzeno rozdělení Československa na dvě republiky, československým parlamentem byl schválen ústavní zákon o zániku federace a nástupnictví dvou samostatných republik.

Jedna z mála důležitých stránek měla zůstat oběma státům společná, byť jen dočasně, a to měna. Jak však vyplývalo z dohody o měnovém uspořádání mezi oběma republikami, šlo spíše jen o přípravu na měnovou odluku. Ta byla nakonec spuštěna 8. února 1993 a vedla k úspěšnému rozdělení peněz na české a slovenské koruny.

Zatímco měnová unie mezi Českem a Slovenskem byla neudržitelná, do jiné měnové unie se obě samostatné republiky zavázaly vstoupit se vstupem do EU. I přes řadu rozdílných politik v obou zemích za poslední čtvrtletí se podle společné analýzy Anglo-American University, CETA - Centra ekonomických a tržních analýz a obchodníka s měnami TopForex vývoj ekonomik zásadně nerozešel. Nejmarkantnějším rozdílem v hospodářském vývoji je právě skutečnost, že jedna země euro přijala, zatímco druhá si zachovala svou vlastní měnu.

Pomohlo přijetí eura Slovensku ať již z ekonomického či politického hlediska? A dělá Česko v současnosti dobře, když – stejně jako před 25 lety – nechce předat část své měnové suverenity jiným ekonomikám? Tyto a další aktuální otázky si budou klást účastníci mezinárodní konference „25. výročí rozdělení Československa: Co nám dalo a co vzalo?“, která se koná 1. prosince v sídle pražské Anglo-American University.