Od ledna zaplatíme víc za elektřinu, plyn i teplo

Všechny energie budou od ledna dražší. Zdraží elektřina, plyn i teplo. Elektřinu zdražují vyšší ceny na burze a příspěvek na obnovitelné zdroje. Plynárenské firmy zdůvodňují zvedání cen slabým kurzem koruny. V ceně tepla se odráží vyšší sazba daně z přidané hodnoty a dražší uhlí a plyn.

Dominantní dodavatel elektřiny v ČR společnost ČEZ od ledna zdražuje v průměru o 4,9 procenta. Zatímco pro letošní rok firma nakupovala megawatthodinu elektřiny v průměru za 48 eur (1240 korun), pro rok 2012 platila přes 54 eur. Pražská energetika zdražuje o 2,7 procenta.

Jen minimálně zdraží E.ON, který působí v jižních Čechách a na jižní Moravě – cenu elektřiny domácnostem zvedne o 0,1 procenta. Firma výhodně nakoupila energii na velkoobchodním trhu a také jí v příštím roce klesnou náklady na distribuci. Alternativní dodavatelé jako například Centropol Energy nebo Bohemia Energy se drží strategie udržovat ceny pod úrovní dominantních firem.

Zdražovat budou i plynárenské firmy. Pražská plynárenská od ledna zdraží domácnostem plyn v průměru o 2,6 procenta. Společnost RWE zdražila ještě v druhé polovině prosince o devět procent. E.ON zdražil na začátku prosince plyn pro domácnosti v průměru o 3,5 procenta, od ledna zatím zdražení neplánuje.

Firmy zdražování plynu odůvodňují slabým kurzem koruny vůči dolaru. Některé letos zvýšily ceny třikrát či čtyřikrát. V průběhu roku zdražovala plyn také drahá ropa.

Teplo podle Teplárenského sdružení v příštím roce zdraží od šesti do devíti procent. Některé teplárny ale avizují i vyšší zdražení, například v České Lípě vzrostou ceny o více než 14 procent. Teplárny v Jihočeském kraji zdraží až o 11 procent. Pražská teplárenská zvedne ceny v průměru o čtyři procenta.

Do cen tepla se promítá zejména zvýšení sazby DPH z deseti na 14 procent. Teplárny pro příští rok počítají také se zdražením uhlí a řada z nich nemá na příští roky zajištěny nové kontrakty na dodávky uhlí. Výrazně zdražil i plyn pro lokální vytápění.