ODS: Demokratický systém je na obchodech à la Tluchoř a spol. založen

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

ODS se kolem svého předsedy a premiéra Petra Nečase semkla. Večerní výkonná rada ho podpořila, podle premiéra byl poměr hlasů v jeho prospěch zhruba dva ku jedné. Rada se přitom shodla na zajímavém prohlášení - na politických dohodách, kdy bývalí poslanci ODS získali výměnou za loajalitu místa v některých státních firmách, prý český demokratický politický systém stojí a není na nich nic zavrženíhodného, natož trestného.

Po několikahodinovém jednání výkonné rady to řekla místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Informace, že podle policie nechala Nagyová sledovat Nečasovu ženu a další zaměstnance úřadu vlády, výkonná rada nekomentovala, a sám Nečas jen uvedl, že toto obvinění považuje za bizarní.

Výkonná rada ODS se shodla na tom, že respektuje právo orgánů činných v trestním řízení na nezávislé vyšetřování, které musí být podle ODS rychlé, nestranné a s konkrétními výsledky. Politické obchody jako v případě trojice Tluchoř, Fuksa a Šnajdr ale nepovažuje za nic trestného ani zavrženíhodného. „Znamenalo by to popření dosavadního fungování demokratického systému, který je na politických dohodách založen. Nevylučujeme však diskusi nad tím, jak tento model zlepšit,“ uvedla Němcová.

„Nedivím se tomu, nejsem tím zaskočen a nevidím to jako nějakou věc, kterou bych měl brát úkorně,“ komentoval předseda vlády a ODS fakt, že část členů výkonné rady se postavila proti jeho setrvání ve funkcích. Výsledek hlasování, kterého se neúčastnil, za dané situace vnímá jako „velmi slušnou podporu“.

Nečas také naznačil, že by se mohl rozloučit se svými spolupracovníky, kteří jsou do skandálu zapleteni, tedy zřejmě i s Nagyovou. Odkázal na svůj dnešní projev ve Sněmovně a připomněl, že podobný krok má „některé akty“, kdy například vedoucího úřadu vlády jmeuje a odvolává vláda, nikoliv osobně premiér. Šéf úřadu vlády Lubomír Poul je přitom jediný ze zadržených v souvislosti s kauzou, který nebyl z ničeho obviněn.

Ne všichni členové širšího vedení ODS ale za Nečasem stojí. Například podle názoru místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho by měl Nečas odstoupit ze všech politických funkcí. „On sám podle mě nepochybil, ale on si vybírá svoje spolupracovníky, a pokud pochybí takto závažně někdo tak blízký jako šéfka jeho kabinetu, tak si myslím, že on osobně z toho musí vyvodit odpovědnost,“ uvedl Nwelati, podle něhož by měl Nečas rezignovat na vládní i stranickou funkci.

Pošleme jim „žrádlo pro psy“. Z čeho policie Nagyovou viní?

Zahájení trestního stíhání proti Janě Nagyové a dalším v kauze nelegálních odposlechů. by E15online