ODS předpovídá konec šestiny živnostníků kvůli evidenci tržeb

Předseda ODS Petr Fiala

Předseda ODS Petr Fiala Zdroj: ctk

Zavedení elektronické evidence tržeb na základě chorvatského modelu povede v ČR ke konci 13 tisíc podniků a více než 100 tisíc živnostníků. Na tiskové konferenci to dnes uvedl předseda opoziční ODS Petr Fiala. V Česku je nyní podle něj zhruba 160 tisíc firem a přes 640 tisíc živnostníků.

Pravicová opozice ve Sněmovně už ohlásila, že se bude snažit přijetí zákona o evidenci tržeb zabránit i obstrukcemi. Pravice tvrdí, že evidence dopadne na poctivé podnikatele a nenaplní cíle. Varuje taky před údajně nebezpečným shromažďováním dat. Ministr financí Andrej Babiě (ANO) odhady ODS odmítl.

„V Chorvatsku se nevybírá větší množství daní, naopak ale je méně živnostníků a drobných podnikatelů,“ uvedl Fiala. Navíc pořízení systému evidence tržeb podle něj bude stát 370 milionů korun a dalších 300 milionů korun ročně.

Babiš: Poutání pozornosti

Odhady ODS jsou podle Babiše absurdní a jejich jediným cílem je upoutat na sebe pozornost. „V Chorvatsku se od spuštění fiskalizace (elektronická evidence tržeb) zvýšil celkový počet podnikatelů o více než deset procent a i přes razantní snížení DPH u restaurací nedošlo k poklesu inkasa DPH,“ uvedl. Evidence tržeb podle něj funguje ve většině států EU a má pozitivní dopady na podnikatelské prostředí a rovné podmínky v podnikání pro firmy i jednotlivce.

Elektronickou evidencí tržeb se chce vláda zaměřit na šedou ekonomiku. Dosavadní výpočty zmiňují přínos po zavedení systému jako zvýšení daňového inkasa o deset až 12 miliard korun. Vstupní investice podle vládních podkladů dosáhne zhruba 320 milionů korun. Roční provozní náklady pak mají být 250 milionů korun.

Podle Fialy je zavedení evidence tržeb v České republice naprosto zbytečné. „Česko má podíl šedé ekonomiky pod průměrem Evropské unie. Blížíme se dvanáctiprocentnímu Německu, a ne třicetiprocentnímu Chorvatsku,“ uvedl Fiala.

Zavedení elektronické evidence tržeb by se podle postupných návrhů mělo od počátku týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb, celkem asi 60 tisíc podnikatelů. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu, tedy dalších zhruba 250 tisíc podnikatelů. O rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda. Evidence tržeb by podle aktuálních plánů Ministerstva financí měla být spuštěna v polovině příštího roku.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH za stravovací služby z 21 na 15 procent a zavádí jednorázovou slevou 5000 korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby.