Okamura podal ústavní stížnost kvůli prezidentským volbám, hrozí odklad

Za necelý měsíc posbíral přes 50 tisíc podpisů na podporu prezidentské kandidatury také podnikatel a  novopečený senátor Tomio Okamura. (Foto ČTK)

Za necelý měsíc posbíral přes 50 tisíc podpisů na podporu prezidentské kandidatury také podnikatel a novopečený senátor Tomio Okamura. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Senátor Tomio Okamura dnes na podatelně Ústavního soudu odevzdal stížnost proti vyřazení z prezidentských voleb. Nesouhlasí s postupem ministerstva vnitra a Nejvyššího správního soudu. Jeho stížnost může teoreticky vést k odkladu termínu voleb. První kolo je naplánováno na 11. a 12. ledna.

„To, co parlament schválil a co nazval ústavním zákonem o přímé volbě prezidenta a prováděcím zákonem, je právní a legislativní paskvil,“ řekl novinářům Okamura. Stížnost na 26 stránkách pro něj zpracovala advokátka Klára Samková.

Konkrétně navrhuje zrušit podmínku 50 tisíc podpůrných podpisů pro nezávislé kandidáty. Dalším kritizovaným bodem je dvoudenní lhůta pro podání opravného prostředku k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle Samkové je lhůta příliš krátká. Stížnost kritizuje také údajně netransparentní a nesprávný postup ministerstva vnitra.

Nezpochybnitelnost mandátu budoucího prezidenta je podle Okamury důležitější než termín voleb. „Bylo by vhodné, aby Ústavní soud nejdříve zrušil ustanovené termíny voleb. Tím by získal čas, aby se mohl stížností řádně zabývat,“ uvedla Samková.

Ústavní soudci slíbili, že rozhodnou co nejrychleji

Ústavní soudci už dříve avizovali, že se budou snažit rozhodnout o všech případných stížnostech, které souvisejí s prezidentskou volbou, co nejrychleji. Žádná konkrétní lhůta je však neváže. Odklad voleb je v kompetencích Ústavního soudu. Dokud to však soudci skutečně neudělají, zůstává vyhlášený termín v platnosti.

Okamuru z přímé volby prezidenta vyřadilo ministerstvo vnitra, protože po odpočtu neplatných hlasů klesl pod zákonnou hranici 50 tisíc podpisů. Okamura se pak neúspěšně bránil u Nejvyššího správního soudu. Rozhodnutí vnitra a Nejvyššího správního soudu už dříve začal studovat analytický odbor Ústavního soudu, který shromažďuje soudcům podklady.

Stížností by se mělo automaticky zabývat plénum Ústavního soudu, tedy sbor všech soudců, jichž je nyní 13 a v lednu jejich počet klesne na 12. Podle rozvrhu práce plénu připadají všechny stížnosti proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu ve věcech registrace pro volbu prezidenta republiky.

Dnes ještě stížnost zřejmě zůstane na podatelně. Teprve v pátek ji dostane na starost konkrétní zpravodaj, na kterého zrovna vyjde řada v abecedním „kolečku“. Je proto nepravděpodobné, že by soud jakkoliv rozhodl dříve než počátkem ledna.

Na Ústavním soudu už jsou dvě další stížnosti

Už před Vánocemi dostal Ústavní soud dvě stížnosti, které souvisejí s přímou volbou prezidenta. Jednu podal Jiří Kesner z Kolína, jehož ministerstvo vnitra pro přímou volbu prezidenta nezaregistrovalo. Předložil jen 54 podpisů. Soud se zabývá také stížností Zbyška Dřevojana ze Znojma, jenž požádal o přezkoumání právní úpravy přímé volby prezidenta.

Podání vlastní stížnosti původně avizovala také advokátka Samková, která se taktéž ucházela o registraci pro prezidentskou volbu, avšak nezískala dostatek podpisů. Zatím ale stížnost nepodala. Samková řekla, že nebylo v jejích silách připravit přes vánoční svátky kromě Okamurova podnětu ještě další stížnost.

David Klimeš: Sebestřednost, která prospěje všem