Babišova vláda přežila hlasování o nedůvěře. Debata trvala skoro sedmnáct hodin

Premiér Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě

Premiér Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) si dělal ve Sněmovně nad ránem srandu, že i on to při diskusi "zalomil," ( 27. 6. 2019)
Miroslav Kalousek (TOP 09) během jednání o nedůvěře vlády (26.06.2019)
Zleva premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček 26. června 2019 v Praze na schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD
Zleva premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček 26. června 2019 v Praze na schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD
Hlasování o nedůvěře vládě: Andrej Babiš (ANO, 26. 6. 2019)
16
Fotogalerie

Hlasování o nedůvěře vládě dopadlo podle očekávání, opozice nesehnala dostatek hlasů pro vyslovení nedůvěry a vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) druhý pokus o svržení přečkala. Vládu podpořili koaliční poslanci z hnutí ANO a ČSSD, komuniste se zdrželi. Schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu vyvolala pětice stran v reakci na předběžné auditní zprávy Evropské komise poukazující na Babišův střet zájmů.

Hlasování bylo vyrovnané. Pro vyslovení nedůvěry bylo 85 poslanců, proti také 85 poslanců, 12 poslanců se zdrželo a 18 poslanců nebylo přítomno. Podnět ke svolání schůze podali opoziční ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Svými hlasy se k nim přidali také poslanci z SPD a nezařazení poslanci.

Pro vládu hlasovali poslanci z hnutí ANO a sociální demokracie. Ministři obou stran jednání využili k tomu, aby bilancovali úspěchy ve svých rezortech, což vyvolalo kritiku ze strany opozice. Komunisté se hlasování zdrželi.

Hlasování nicméně mohla před polednem ovlivnit situace v ČSSD. Prezident Miloš Zeman totiž na úterní schůzce řekl Michalu Šmardovi (ČSSD), že ho nejmenuje ministrem kultury místo Antonína Staňka (ČSSD). Sociální demokraté přitom podmínili setrvání ve vládě právě výměnou na rezortu kultury. Předseda strany Jan Hamáček po mimořádné středeční schůzce poslanců ČSSD nakonec řekl, že sociální demokraté vládu při hlasování podpoří. Hamáček se chce sejít se Zemanem.

Hlasování se uskutečnilo rok od jmenování kabinetu a zhruba půl roku od prvního, rovněž neúspěšného návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Tehdy hlasovali pro kabinet poslanci z ANO a z KSČM. Sociální demokraté opustili před hlasováním jednací sál.

Online přenos

Online přenos

27. června 2019 · 04:29

Dobré ráno, vážení čtenáři, online přenos z hlasování o nedůvěře vládě pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost.

27. června 2019 · 04:21

Hlasování bylo vyrovnané. Pro vyslovení nedůvěry bylo 85 poslanců, proti také 85 poslanců, 12 poslanců se zdrželo a 18 poslanců nebylo přítomno.

27. června 2019 · 04:12

Vláda přežila hlasování o nedůvěře vládě. 

27. června 2019 · 03:53

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) ukončil po více než šestnácti hodinách rozpravu. Začíná hlasování, které je jmenné. Každý poslanec se po zaznění svého jména postaví a řekne, zda je pro návrh (pro vyslovení nedůvěry), proti návrhu nebo se zdržel.

27. června 2019 · 03:26

Jedno z posledních vystoupení je projev poslankyně ODS Miroslavy Němcové. Jsou již vyčerpány přihlášky do řádné rozpravy. Sněmovna už jedná 16 hodin.

27. června 2019 · 03:39

Noční jednání si neužívají jenom ve sněmovně:

27. června 2019 · 03:30

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek označil ČSSD za skvělého koaličního partnera. "My tady řešíme střet zájmů premiéra a sociální demokracie nastoupí a prsama odvrátí útok, který jde na premiéra," uvedl. Maláčové řekl, že vše, čím se pochlubila, si už prodal předseda vlády. "Vám zůstává jenom ostuda. Měla jste možnost mlčet a odejít se ctí," dodal.

27. června 2019 · 00:32

Do řádné rozpravy je stále přihlášeno devět poslanců. Optimistické odhady mluví o konci jednání kolem druhé hodiny ranní, pravděpodobně to bude ještě později.

27. června 2019 · 00:23

Předseda ČSSD Jan Hamáček vyzval poslance, aby se vyvarovali osobních útoků a zastal se tak své ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD). "Říkat, že je někdo hloupý, že někdo lže, to už je přes čáru. A zároveň bych chtěl požádat kolegy, kterým leží na srdci osud sociální demokracie, aby to nechali na nás," řekl Hamáček v reakci na sérii opozičních projevů, které je vyzývaly ČSSD k odchodu z vlády.

27. června 2019 · 03:28

Místopředsedkyně poslanců ODS Jana Černochová označila ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD) za vrchol arogance. "Nejen, že je arogantní, ona je i hloupá, protože ty věci, které tady říká, nejsou pravdivé," prohlásila Černochová.

27. června 2019 · 03:27

O největší rozruch se v noční debatě postarala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Vlnu nesouhlasu z řad opozice vyvolala mimo jiné přisvojením si zásluh o zvýšení důchodů a rodičovského příspěvku od příštího roku.

"Nikdo jiný si na situaci rodin s malými dětmi a na navyšování rodičovského příspěvku kromě sociální demokracie po celou dobu nevzpomněl," uvedla Maláčová. Za cynické označila tvrzení, že si vláda zvyšováním důchodů kupuje voliče. "Často také slýchám, že bychom neměli rozdávat dávky a měli bychom motivovat lidi k práci. Ale kdo nejvíc řve, když jsem prosadila nominálně nejvyšší navýšení nominální mzdy minulý rok? Pravice," řekla.

26. června 2019 · 23:21

Ministr zemědělství Toman před poslanci zopakoval, že návrh auditu Evropské komise neobsahuje závěr o tom, že by měl střet zájmů kvůli projektům firmy Agrotrade.

26. června 2019 · 22:58
26. června 2019 · 22:32

Jednání poslanců pozorně sledují i senátoři.

26. června 2019 · 21:46

Sněmovna bude jednat o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě případně i po půlnoci a debatu přerušovat nebude. Dospěje tedy také k hlasování. Teoreticky mohou poslanci jednat až do čtvrtečních 8:59 hodin.

26. června 2019 · 20:58

Poslanec Václav Klaus mladší (nestraník) zkritizoval dlouhá vystoupení poslanců. „Jaký smysl mají čtyřicetiminutová vystoupení? Je z toho nějaká strategie, že v šest ráno bude víc lidí hlasovat proti vládě? Chtěl jsem se zeptat jako odborář,“ uvedl Klaus.

26. června 2019 · 20:55

Prezident Miloš Zeman měl podle ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) právo jeho rezignaci odmítnout. Staněk to uvedl v rámci své půlhodinové obhajoby ve Sněmovně.

26. června 2019 · 19:55

Horko je i oblasti dopravy. Poslanec ODS Stanislav Blaha se stará o hydrataci ministra dopravy Vladimíra Kremlíka:

26. června 2019 · 19:00

Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) shrnuje požadavky opozice:

26. června 2019 · 18:28

Prezident Miloš Zeman dnes během návštěvy Vysočiny prohlásil, že se až po jednání s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem se vyjádří k tomu, zda se novoměstský starosta Michal Šmarda stane novým ministrem kultury. Zeman zároveň uvedl, že se se Šmardou, který je místopředsedou sociálních demokratů, setkal v úterý. Ani jeden z nich obsah schůzky nekomentoval.

26. června 2019 · 18:18

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) ve svém projevu zmínila, že slyšela řadu svých nynějších politických konkurentů v odposleších. To rozohnilo opozici, například poslance Mariana Jurečku (KDU-ČSL): 

26. června 2019 · 18:01

„Říká se, že když se člověk nepochválí sám, nepochválí ho nikdo. To, co jsme tady ale viděli, byl festival demagogie," komentovala předchozí vystoupení ministrů za ANO poslankyně Jana Černochová (ODS). Ve svém projevu podobně jako další opoziční poslanci připomíná důvody, proč by vláda měla získat nedůvěru. „V oblasti obrany se promrhalo spoustu času," řekla Černochová, která se dlouhodobě věnuje bezpečnosti a obraně. 

26. června 2019 · 17:53

Poslankyně ODS Jana Černochová požádala o procedurální hlasování, aby se schůze přerušila do doby, než se do sálu vrátí premiér Andrej Babiš. Ten z jednání odešel, když se po jeho ministrech ujala mikrofonu opozice. Ještě před hlasováním se ale Babiš vrátil na své místo.

26. června 2019 · 17:49

Po šesti hodinách debaty k návrhu na vyhlášení nedůvěry vládě se ke slovu dostali řadoví poslanci. Dosud mluvili jen politici s přednostním právem.

26. června 2019 · 17:18

Po vystoupení ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který se věnoval například suchu nebo kůrovci, se mikrofonu ujal pirátský poslanec Jakub Michálek. „Rozdělili jsme se v klubu podle rezortů, abychom mohli ministry konfrontovat s jejich výsledky," řekl Michálek, který si vzal na starost justici. Ministerstvo spravedlnosti podle něj nesplnilo řadu závazků a úkolů. „Měli bychom se zaměřit na kvalitu rozhodování soudů a práci státních zástupců," řekl Michálek s odkazem například na dlouhé rozhodování v kauze exhejtmana Davida Ratha. „Za posledních pět let v této oblasti neudělalo hnutí ANO vůbec nic," dodal poslanec.

 Po Michálkovi by měl vystoupit místopředseda SPD Radim Fiala. Poté by měla být otevřena řádná rozprava.

26. června 2019 · 16:47

Právě hovoří ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Od začátku jednání mluvili především ministři a pár lídrů opozice s přednostními právy. Na řádnou rozpravu, do které je přihlášeno 24 poslanců, stále nedošlo. Sněmovna si už ráno odhlasovala, že bude jednat i po deváté hodině večerní.

26. června 2019 · 16:44

Jak vidí předseda komunistů Vojtěch Filip dnešní hlasování:

26. června 2019 · 16:14

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček popřel informaci, že by se ČSSD chtěla uchýlit k žalobě na prezidenta. Klub ČSSD se podle něj nedohodl na tom, že požádá premiéra Andreje Babiše (ANO) o podání kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu, pokud bude prezident Miloš Zeman dál otálet s výměnou ministra kultury. Místopředseda ČSSD Ondřej Veselý předtím uvedl, že Hamáček napíše Babišovi žádost o podání kompetenční žaloby, pokud prezident do neděle 30. června neoznámí, kdy ministra jmenuje.

"Je to jedna z možností řešení, ale není to tak, že stojí v nějaké rovině ultimáta, že bychom požádali premiéra, aby tu žalobu podal. Pan prezident vyjádřil ochotu jednat, takže my jsme připraveni jednat, do té doby nemá cenu něco dalšího řešit," řekl Hamáček.

26. června 2019 · 16:07

„Hned, jak jsem nastoupila do vlády, bylo na mě zaútočeno. Bylo mi vytýkáno, že jsem byla advokátkou, i když ostatním to vytýkáno nebylo. Bylo mi vytýkáno, že jsem rudá Marie, ačkoliv jsem nikdy ve straně nebyla. Protože nic jiného na mě zkrátka neměli," řekla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO). „Necítím se být ohybačkou práva, necítím se být člověkem, který by justici znásilnil a ve svém pokročilém věku to ani nemám zapotřebí," dodala. 

Proti Benešové se konala v minulých měsících řada demonstrací, které vyvrcholily v neděli na Letné. Demonstranti kritizovali rychlou výměnu ministra spravedlnosti, která se konala v době, kdy policie navrhla obžalovat Andreje Babiše. Demonstranti i část opozice vyjádřili obavy o nezávislost justice. „Slíbila jsem, že nikoho neodvolám, a to hodlám dodržet," řekla Benešová k podezření, že by mohlo dojít ke změnám u státních zástupců, kteří dozorují případ Babiše.

Babiš navíc podle Benešové v podstatě postupoval v souladu s českým zákonem o střetu zájmů. "Vlastně není co řešit," uvedla Benešová.

26. června 2019 · 15:52

„Na ministerstvu školství se dějí pozitivní změny, na které se za posledních 15 let nedostalo," řekl ve sněmovně ministr školství Robert Plaga (ANO). „Spousty změn nejsou vidět, ale jsou velmi důležité," dodal Plaga a kvitoval ochotu sněmovny zvyšovat platy ve školství. „Je to drahé, ale je to nutné. Doufám, že ta podpora bude trvalá," řekl ministr.

26. června 2019 · 15:36

Senátor Jiří Drahoš (STAN) je přesvědčen, že prezident Miloš Zeman může udělat jen jedinou věc: 

26. června 2019 · 15:31

Komentátor deníku E15 Martin Čaban pozorně poslouchá dlouhý projev Tomia Okamury:

26. června 2019 · 15:20

Hnutí SPD hodlá vyslovit nedůvěru koaliční vládě, ne však kvůli kauzám Andreje Babiše, ale pro prosazování zákonů, které jsou v rozporu s programem SPD. „Chceme prosadit náš program. Vláda se odmítá zabývat našimi návrhy," řekl předseda hnutí Tomio Okamura, který kritizoval například vládní přístup k migraci, zvyšujícím se cenám elektřiny nebo vyššímu věku pro odchod do důchodu. 

Hnutí SPD stále volá po odchodu ČSSD z vlády a po tom, aby byl jmenován kabinet odborníků nominovaných hnutím ANO. "Takovou vládu podpoříme za předpokladu dohody nad prosazením programových návrhů hnutí SPD," uvedl Okamura.

26. června 2019 · 15:08

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) následuje své ministerské kolegy a pokračuje ve vypočítávání úspěchů vlády. „Pokračuje úspěšně příprava dráhy na letiště Václava Havla," řekl Kremlík, který vyjmenovává další projekty rezortu.

26. června 2019 · 14:55

Předseda ČSSD Jan Hamáček napíše premiérovi Andreji Babišovi (ANO), aby hned v pondělí podal ústavní žalobu na prezidenta, pokud Zeman do neděle neřekne, kdy jmenuje ministra kultury.

26. června 2019 · 14:54

TOP 09 slovy místopředsedy Marka Ženíška podporuje výzvu STAN ke spolupráci:

26. června 2019 · 14:39

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) hájí způsob čerpání evropských dotací, podle jejích slov nemuselo Česko na rozdíl od jiných zemí vracet žádné peníze. „Musíme se snažit, aby se nám podařilo vyčerpat celou částku," řekla Dostálová, která vyzdvihuje především dotace do dopravy, vzdělání a zdravotnictví. „Aktuálně vyjednáváme nové programovací období 2021-2027. Bude to asi 525 miliard korun," řekla Dostálová. 

26. června 2019 · 13:46

Poslanec KDU-ČSL Marian Jurečka glosuje situaci ve sněmovně: 

26. června 2019 · 13:32

Poslanci si vzali hodinovou přestávku na oběd. Jednání začne opět ve 14:30.

26. června 2019 · 13:25

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že ČSSD před deseti lety úspěšně vyslovila nedůvěru vládě Mirka Topolánka (ODS). Bylo to kvůli podezření, že poradce premiéra se pokusil ovlivnit reportáž České televize. „Takový malý šrám před deseti lety vám stál za shození vlády? A argumentovali jste právním státem. A současná bezprecendentní mezinárodní ostuda, ve které se dosud neocitl žádný předseda vlády země EU, vám za to nestojí?" zeptal se sociálních demokratů Kalousek.

26. června 2019 · 13:34

„Nechcete řídit stát jako firmu, to byla jen další z vašich lží. Vy chcete řídit stát jako svoji firmu a demokracie vás přitom zdržuje a obtěžuje," řekl lidovecký předseda Marek Výborný.

26. června 2019 · 13:05

ČSSD dnes podpoří vládu.

26. června 2019 · 13:04

Předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání klubu uvedl, že prezident Miloš Zeman kategoricky neodmítl jmenovat Michala Šmardu ministrem. O situaci je prý ochoten jednat. „Zastáváme názor, že má prezident dodržovat Ústavu," řekl Hamáček, který se chce se Zemanem co nejdříve sejít. Situaci by chtěl mít vyřešenou do konce června.

26. června 2019 · 12:56

Lidé demonstrovali za právní stát, ne proti výsledku voleb. Ani my nezpochybňujeme výsledek voleb. Kdo vyhraje volby, má právo vládnout, ale podle práva," řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který vyzval Babiše k rezignaci.

26. června 2019 · 12:49

Poslanci a ministři sociální demokracie odešli z jednacího sálu, právě za zavřenými dveřmi jednají o situaci na ministerstvu kultury. Výměnou ministra kultury podmínili svou účast ve vládě. Prezident Miloš Zeman však údajně nominanta ČSSD Michala Šmardu odmítá jmenovat.

26. června 2019 · 12:24

K mikrofonu šel ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO), který je ve funkci teprve několik měsíců. Ve svém projevu se především věnuje hospodářství. „Dobrý výsledek hospodářství je zásluhou i vlády, státní správy," řekl. „Kdyby došlo k destabilizaci vlády, předčasným volbám, tak to zásadním způsobem naše hospodářství ovlivní," řekl s tím, že by se tím přerušila řada klíčových projektů. Týká se to podle něj například oblasti vědy a výzkumu, umělé inteligence, rozvoje sítě 5G, jaderné energetiky nebo vzdělávání.

26. června 2019 · 12:14

Za tohle by v západních zemích odstupovalo. Tak jestli se chceme srovnávat se Západem, tak v tomto trochu pokulháváme," řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš, který vyjmenoval kauzy Andreje Babiše (ANO) a zpochybnil výsledky vlády, jak je prezentovali Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „O vyrovnaný rozpočet se tato vláda ani nesnaží," dodal Bartoš k vládnímu návrhu deficitního rozpočtu.

26. června 2019 · 12:10

Komentátor deníku E15 Martin Čaban glosuje projev ministryně financí Aleny Schillerové.

26. června 2019 · 12:07

Premiérovi Andreji Babišovi demonstrace ve skutečnosti hodně vadí, říká politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci v rozhovoru pro deník E15. „Andrej Babiš podle mého protesty vnímá velmi citlivě. Není to tak, jak se navenek jeví. Tedy že mu to je jedno a že si z toho velkou hlavu nedělá, ale naopak," míní Lebeda. Celý rozhovor čtěte zde.

26. června 2019 · 11:52

Věnovat celý den sněmovny této věci a s ním i pracovní den stovek lidí placených z veřejných peněz je podle mého názoru učebnicovým plýtváním. Ale takové je přání opozice," řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Následně začala opozici kritizovat za to, že neprosazuje dost vlastních zákonů a nebije se za své voliče.

Zleva premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček 26. června 2019 v Praze na schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD
Zleva premiér Andrej Babiš, ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček 26. června 2019 v Praze na schůzi Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě ANO a ČSSD
26. června 2019 · 11:43

Sociální demokraté se ještě dnes sejdou k situaci kolem ministra kultury. Předseda ČSSD Jan Hamáček ráno mluvil o situaci na sněmovním klubu ČSSD, v blízké době by měl klub jednat znovu. Podle kuloárových informací se Hamáček setkal i s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

O úterní schůzce s prezidentem mluvil novoměstský starosta Michal Šmarda s Hamáčkem zatím jen po telefonu. „Domluvili jsme se, že se musíme vidět osobně. Proto já dneska odpoledne pojedu do Prahy," dodal. K výsledku schůzky s prezidentem se vyjadřovat nechtěl. Řekl, že jeho zájem o křeslo ministra kultury trvá. „Ona to byla vždycky spíš ochota ho přijmout. Takže ochota ho přijmout trvá, v případě, že to nebude způsobovat problémy mezi nejvyššími ústavními činiteli," řekl Šmarda.

Sociální demokraté podmínili setrvání v koaliční vládě výměnou na ministerstvu, které Zeman brání.

26. června 2019 · 11:35

„Na tisíc procent to vyhraju. Pokud existuje nějaká spravedlnost," řekl Andrej Babiš (ANO) k vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Policie ho navrhla v této kauze obžalovat.

26. června 2019 · 11:28

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) apeluje na poslance ČSSD a připomíná pád vlády, ve které sám před deseti lety seděl.

26. června 2019 · 11:23

Paralelně se schůzí o nedůvěře vládě se ve sněmovně řeší obsazení křesla ministra kultury. Spekuluje se o tom, že prezident Miloš Zeman nechce jmenovat místopředsedu ČSSD Michala Šmardu ministrem místo dosavadního šéfa rezortu Antonína Staňka. Sociální demokraté zatím nechtějí výsledek včerejší schůzky Zemana a Šmardy komentovat.

Hamáček se setká s prezidentem Zemanem v první červencové dekádě. Pak se ČSSD poradí o dalším postupu kolem ministra kultury.

26. června 2019 · 11:12

Premiér Andrej Babiš (ANO) začal svůj očekávaný projev. „Pokládám opoziční snahy o vyslovení nedůvěry za legitimní nástroj parlamentního boje," řekl Babiš, který vzápětí dodal, že to považuje za „pokus o destabilizaci této země". „Pan předseda ODS chce destabilizovat tuto zemi v době, která je velmi důležitá. Jsem premiérem všech občanů a bojuji za zájmy všech občanů," řekl premiér. „Nerozumím vám, proč to chcete udělat. Kdyby teď padla vláda, tak to paralyzuje tuto zemi," dodal Babiš s odkazem na probíhající jednání o složení Evropské komise a dalších unijních institucí.

26. června 2019 · 11:00

ODS vyzvala k výměně osoby premiéra. „Koalice hnutí ANO a ČSSD s podporou komunistů má většinu, my to respektujeme. Nebudeme odmítat pokračování této stávající koalice s jiným premiérem," řekl předseda ODS Petr Fiala, který tuto variantu označil za nejlogičtější a nejjednodušší.

O spekulacích, že se uvnitř ANO uvažuje o náhradě Babiše jsme psali zde: Babiše čeká mimořádně náročný podzim

26. června 2019 · 10:50

Z celé dnešní schůze o vyslovení nedůvěry vládě se omluvilo šest koaličních poslanců ANO a ČSSD a dva poslanci opozičního hnutí SPD.

26. června 2019 · 10:50

Poslanci KSČM se zdrží hlasování při schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. Klub se shodl na jednotném postupu, řekl předseda strany Vojtěch Filip.

26. června 2019 · 10:49

Jako první vystoupil šéf ODS Petr Fiala. „Ústavní problém předsedy vlády spočívá v jeho slibu, který podle mého názoru nemůže plnit," poukázal na podezření z Babišova konfliktu zájmů. Fiala ve svém projevu mluví o demonstracích, které vyvrcholily v neděli na Letné. „Lidé chodí do ulic kvůli faktům, ne kvůli emocím," řekl Fiala. Mezi ony fakta zařadil jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti "bez přesvědčivého důvodu", návrh policie obžalovat Babiše z dotačního podvodu a také evropské audity, které upozornily na střet zájmů premiéra. „Jak chcete toto ignorovat? Kde je ta hranice?" zeptal se vládních poslanců.

26. června 2019 · 10:38

Poslanci si odhlasovali, že mohou dnes jednat i po 21. hodině.

26. června 2019 · 10:33

Začala schůze sněmovny, která má na programu hlasování o nedůvěře vládě.

26. června 2019 · 10:24

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na výzvu Rakušana k vytvoření předvolebního bloku řekl, že před minulými parlamentními volbami jeho strana vyzvala k podobnému kroku. Kdyby se tak stalo, volby by dopadly jinak, a Babiš by nebyl premiérem, míní. „Bohužel některé subjekty daly přednost tomu jít budovat vlastní značku. Nicméně chybami se lidé učí a pokud k tomu bude vůle, my jsme samozřejmě první, kdo je ochoten se o tomto konceptu bavit," řekl Kalousek.

26. června 2019 · 10:09

Před schůzí k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě vyzval předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan k vytvoření předvolebního bloku demokratických politických stran. „Vyzýváme ostatní strany a politické síly, které mají stejný názor, abychom vážně přemýšleli o tom, že při zachování autenticity jednotlivých politických subjektů vytvoříme předvolební blok, který bude schopen nabídnout občanům jasnou alternativu," řekl Rakušan.

„Demokraté by se před volbami měli spojit při tom, že po volbách budou nadále existovat samostatné politické strany a kluby. Nicméně je třeba ukázat, že možnost porazit Andreje Babiše v parlamentních volbách existuje," doplnil šéf STAN. O předvolební spolupráci by podle něj mělo jednat pět stran, které vyvolaly schůzi k návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu, tedy ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

26. června 2019 · 10:00

„Zítra je to 69 let od justiční vraždy Milady Horákové. My dnes všem poslancům hnutí ANO a ČSSD před hlasováním rozdáme film Milada s jasným mementem, s jasným poselstvím: K jejímu odkazu se hlásíte, ale s jejími vrahy vládnete," řekl šéf lidovců Marek Výborný. „Je to to, na co jsme upozorňovali od počátku, že tato vláda Andreje Babiše (ANO) se opírá o hlasy extremistů a komunistů. Pro KDU-ČSL je to jednoznačně nepřijatelné," doplnil.

26. června 2019 · 09:58

Česká veřejnost je v pohledu na současnou vládu Andreje Babiše (ANO) rozdělena na dva téměř stejně velké tábory. Při hypotetickém hlasování o nedůvěře by 47 procent lidí vyjádřilo kabinetu nedůvěru, pouze o jedno procento méně, tedy 46 procent lidí, by naopak stávající vládu podpořilo. Vyplývá to z průzkumu, který pro Český rozhlas tento týden provedla agentura Median.

26. června 2019 · 09:56

Vážení čtenáři, Poslanecká sněmovna bude dnes hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě premiéra Andreje Babiše (ANO). Vyvolaly ho opoziční strany kvůli kauzám kolem předsedy vlády. Dění ve sněmovně, výroky a ohlasy budeme pro vás přinášet po celý den v online přenosu.