ONLINE: Neztělesňuji snad hodnoty 17. listopadu, diví se Horáček. Pozvánku na Koncert pro budoucnost nedostal

Večerní koncert na Václavském náměstí, 17. listopad 2017

Večerní koncert na Václavském náměstí, 17. listopad 2017 Zdroj: Robert Klejch / Paparazzi

Korzo Národní 2017
Účastníci vzpomínkové akce studentů ke Dni boje za svobodu a demokracii v Brně se 17. listopadu vydali s lampiony z náměstí Svobody na Kraví horu.
Happening Světla pro svobodu a památku všech obětí komunismu uspořádala 17. listopadu v rámci oslav Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva na pražské Národní třídě platforma Bez komunistů.cz.
Účastníci vzpomínkové akce studentů ke Dni boje za svobodu a demokracii v Brně se 17. listopadu vydali s lampiony z náměstí Svobody na Kraví horu.
Účastníci vzpomínkové akce studentů ke Dni boje za svobodu a demokracii v Brně se 17. listopadu vydali s lampiony z náměstí Svobody na Kraví horu.
41
Fotogalerie

Tisíce lidí napříč Českem si v ulicích a na náměstích připomněly Den boje za svobodu a demokracii a s tím související události let 1939 a 1989. Nejvíce akcí se uskutečnilo v Praze, jejich průběh jsme sledovali v online přenosu. Oslavy vyvrcholily Koncertem pro budoucnost na Václavském náměstí, kde část prezidentských kandidátů dostala příležitost přednést projevy. Mezi nimi však chyběl Michal Horáček, rozhodnutí pořadatelů zkritizoval.

Již od rána se lidé scházeli k památníku na Národní třídě, aby si připomněli události 17. listopadu 1989. Jako první z politické reprezentace země dorazil na místo Andrej Babiš (ANO). Prezident Miloš Zeman se žádné veřejné akce nezúčastnil. Dění v ulicích rekapituluje online přenos: 

Zeman o dceři, synovi a svém „pochybném charakteru“: 17. listopad stráví opět doma >>>

Online přenos

Online přenos

17. listopadu 2017 · 21:35

Online přenos končí, děkujeme za pozornost.

17. listopadu 2017 · 21:34

17. listopadu 2017 · 21:32
17. listopadu 2017 · 21:17
17. listopadu 2017 · 21:11

Na vzpomínkové akci v Brně se prostřídaly stovky lidí

Stovky lidí přišly dnes na náměstí Svobody v Brně na vzpomínkovou akci studentů ke Dni boje za svobodu a demokracii, kterou v počátku provázel slabý déšť. Organizátor Michal Hořínek řekl, že pořadatelé vydali přes 1000 trikolor a během dopoledne i večera se na několikahodinové akci mohlo prostřídat odhadem až 2000 lidí. Mluvčí brněnské městské policie Pavel Šoba uvedl, že se vše obešlo bez problémů. Dopravní podnik od 16:00 do 18:00 neplánovaně přerušil provoz tramvají přes náměstí kvůli bezpečnosti lidí.

Akce začala na náměstí Svobody před 16:00, kdy vystoupili v muzikálu a poté v divadelním představení studenti Janáčkovy akademie múzických umění. Ke slovu se dostali řečníci včetně pamětníků a později zazněly i písně Karla Kryla, jedna například v podání zpěváka Davida Kollera.

V 18:00 vyšel z náměstí lampionový průvod na Kraví horu. Studenti udělali po cestě několik zastávek s proslovy na místech, kde se staly významné události. Položili také věnce u Kounicových kolejí, které se za druhé světové války staly vězením i popravištěm.

Akci uspořádali společně studenti Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického, Mendelovy univerzity, Janáčkovy akademie múzických umění a Veterinární a Farmaceutické univerzity Brno. "Cílem bylo připomenout mladší i starší generaci, co se dělo v listopadu v letech 1939 a 1989. Důležitá je pro nás svoboda a je potřeba se zamyslet nad tím, co dělat, abychom si ji udrželi," uvedl Hořínek.

Podle něj měla akce upozornit i na současné problémy společnosti. "Vadí nám, že stále někdo popírá holokaust. Vzpomněli jsme i na Kounicovy koleje a fakt, že řada lidí z nich byla odvezena do koncentračních táborů. Přesto se stále najde někdo, kdo to stále zpochybňuje stejně jako politické procesy v padesátých letech minulého století," řekl Hořínek.

 

17. listopadu 2017 · 20:40
17. listopadu 2017 · 20:24
17. listopadu 2017 · 20:08
17. listopadu 2017 · 20:06
17. listopadu 2017 · 20:03

Na Národní třídu už dorazil i premiér Sobotka

Poté, co položil květinu u památníku na Národní třídě, premiér řekl, že demokracie a svoboda se nehájí jen tím, že jednou za čtyři roky se chodí volit. Podle něj je třeba si vážit a mít úctu k Ústavě a svobodě projevu a shromaždování.

17. listopadu 2017 · 19:25

Horáček: Já snad hodnoty 17. listopadu neztělesňuju?

Koncert pro budoucnost, který se koná na Václavském náměstí, někteří vnímají jako prezidentskou kampaň. Mluvčí se často vymezují proti předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi a prezidentu Miloši Zemanovi. Bývalý politik Daniel Kroupa apeloval, aby lidé nevolili zájmy "totalitní Číny a ruské autoritářské společnosti". "Po osmadvaceti letech se k nám vrací lidé, proti kterým jsme bojovali," prohlásil.

Na Koncert pro budoucnost přišel i Michal Horáček, který se podivoval, že nemohl vystoupit stejně jako další prezidentští kandidáti Marek Hilšer, Pavel Fischer a Jiří Drahoš. Pořadatelé už dříve uvedli, že prezidentští kandidáti, které jako řečníky vybrali, "nejvíce ztělesňují hodnoty 17. listopadu". "Oni si myslí, že já hodnoty 17. listopadu neztělesňuju?" řekl Horáček.

Jako prezidentskou kampaň koncert, který byl inzerován jako "připomenutí významných okamžiků české historie a upozornění na současné problémy" vnímají i někteří návštěvníci. Mezi českými zástavami a vlajkami Evropské unie se objevily i transpareny s texty proti prezidentu Zemanovi. "Naše heslo - Miloši pusť veslo," stojí na jednom z nich.

Po pásmu koncertů a proslovů bude v 19:30 vyhlášena minuta hluku doprovázená četbou memoranda, které společně zformulovaly občanské iniciativy podílející se na Festivalu svobody.

17. listopadu 2017 · 19:06

"Je to sluníčkářská Evropa, která vyhrála nad nacismem a komunismem," prohlásil ekonom Tomáš Sedláček.

17. listopadu 2017 · 19:04

17. listopadu 2017 · 19:03
17. listopadu 2017 · 18:55

"Že nad výsledky voleb kroutíme hlavou je náš problém. Na nás teď je, abychom dávali pozor na nezávislost České televize a Českého rozhlasu, tlaky už existují. Měřítko sledovanosti a poslechovosti nemá v tomto případě co dělat. Musíme dbát na nezávislost soudů a policie. Svobodu nezaručí svobodné volby. Stahuje nás dolů lenost, lenost občanská. Lidé se zajímají o politiku jen před volbami. Volila i zloba a vztek. Volil i strach rozdmýchávaný politiky, kteří následně nabízejí řešení.," říká bývalý politik a pedagog Petr Pithart.

17. listopadu 2017 · 18:38

Vystoupil i další prezidentský kandidát Pavel Fischer: "To co nás spojuje dnes s těmi, kteří dříve bojovali za svobodu, je vědomí, že za ni musíme bojovat i dnes. Chtěl bych vzdát hold těm, kteří za svobodu bojovali a obětovali se. Nenechme se zotročit"

Podobný étos zvolil také Marek Hilšer, jenž je rovněž uchazečem o Hrad. "Jsem rád, že 28 let po revoluci země vzkvétá. Vidím krásná města, úspěšně lidi. Viděli jsme však mafie a tuneláře. Proto lidé nevěří v to, co jsme od revoluce dokázali. Když to vezmeme do ruky, můžeme dokázat mnohé. Věřím v mladé lidi, kteří si svobodu nenechají vzít," pronesl Hilšer.

17. listopadu 2017 · 18:37

"Nenechme si brát svobodu a demokracii," říká prezidentský kandidát Jiří Drahoš. "My na tomto místě jsme zárukou toho, že bude demokracie zachována," doplňuje projev.

17. listopadu 2017 · 18:23

Lidé v Praze dnes nepodporují pouze demokracii v Česku, ale také na Ukrajině nebo v Tibetu

Václavské náměstí
Václavské náměstí
Václavské náměstí
Václavské náměstí
17. listopadu 2017 · 18:01

"Nechci žít v zemi, kde lidé chodí do sněmovny v maskáčích a kopou do sebe v tramvajích," říká novinář Ondřej Koutský z projektu Prezident 21.

17. listopadu 2017 · 17:59

Na Václavském náměstí zatím sklízí největší aplaus Jaroslav Uhlíř s písní Není nutno. "Neztrácejme naději" sdělil na konci vystoupení.

Jaroslav Uhlíř
Jaroslav Uhlíř
17. listopadu 2017 · 17:43
17. listopadu 2017 · 17:41
17. listopadu 2017 · 17:40

Nejen v Praze se slaví

Pochodem studentů a následným shromážděním na náměstí Míru uctili dnes odpoledne lidé ve Zlíně památku boje za svobodu a demokracii. Program začal hudebním vystoupením u rektorátu Univerzity Tomáše Bati (UTB). Následně vyrazili studenti se svíčkami v rukou průvodem do centra města, kde ke shromáždění čítajícímu asi 500 lidí promluvilo několik řečníků. U pamětní desky obětem totalitních režimů umístěné na budově magistrátu mezitím lidé zapalovali svíčky a nechávali květiny.

"Připomínáme si 17. listopad roku 1939 a 1989. Jde o okamžiky historie, kdy studenti změnili chod dějin, a je důležité, abychom si to jako studenti připomínali. Mezinárodní den studentstva je jediný svátek, který má původ v Československé republice, a na to jsme jako studenti náležitě hrdí," řekl dnes ČTK Daniel Dočkal ze spolupořádající Studentské unie UTB.

Na náměstí promluvili kromě zástupců univerzity také zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN) nebo ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek, který považuje 17. listopad za zásadní datum. "Přestože mi bylo jen 12 let, když to vypuklo, tak i tenkrát jsem to prostřednictvím rodičů vnímal velmi intenzivně. A hlavně teď, když je mi 40, si myslím, že je potřeba tento svátek připomínat, ohlížet se, ale ne nostalgicky," řekl Michálek. Zároveň ocenil, že se po dlouhých letech podařilo ve městě propojit jednotlivé programy k 17. listopadu v jeden celek.

Výročí 17. listopadu si dnes připomněli lidé i v dalších městech Zlínského kraje. Ve Vsetíně se dopoledne uskutečnil happening u památníku obětem totality v Panské zahradě. Kromě promluv pamětníků sametové revoluce byl přichystán i kulturní program. V podobném duchu se neslo i podvečerní setkání na Masarykově náměstí a následně u hudebního altánu v městském parku v Rožnově pod Radhoštěm. V hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku dnes odpoledne zavzpomínal na prezidenta Václava Havla jeho někdejší mluvčí Ladislav Špaček.

17. listopadu 2017 · 17:33

Oběti komunismu na Národní třídě připomněla řada ze svíček

Oběti komunistického režimu si dnes připomnělo na pražské Národní třídě několik desítek lidí, kteří zažehli svíčky a vytvořili z nich desítky metrů dlouhou řadu. Místy se účastníci happeningu spojili i do lidského řetězu. Akci u příležitosti oslav výročí 17. listopadu uspořádala stejně jako v předchozích letech platforma Bez komunistů.cz.

Organizátoři chtěli připomenout pád komunismu a lidi, kteří v boji za návrat svobodnější společnosti zahynuli. Lidé svíčky začali stavět od rudé klece, která je dnes umístěna na Národní třídě jako součást celodenního happeningu nazvaného Slovo pro svobodu.

Po 17:00, kdy program platformy Bez komunistů.cz vrcholil, byly na Národní třídě tisíce lidí, kteří přišli na pouliční festival Korzo Národní, případně si připomenout 17. listopad k pamětní desce na stěně Kaňkova paláce.

17. listopadu 2017 · 17:19

Živě z Václavského náměstí:

17. listopadu 2017 · 17:15

Na Václavském náměstí začíná pásmo koncertů a projevů, na místě jsou tisíce lidí.

Václavské náměstí
Václavské náměstí
17. listopadu 2017 · 17:01

Na některých místech ještě končí pochody a happeningy, na které dohlížejí pořádkové jednotky.

17. listopad v Praze
17. listopad v Praze
17. listopadu 2017 · 16:45

I dnes je třeba čelit fašismu, řekl Bartoš

Uctít památku 17. listopadu přišel i předseda Pirátů Ivan Bartoš. "Potřeba postavit se aktivně proti fašismu a rasismu je stále živá i v dnešní době," uvedl s tím, že je důležité připomínat také protesty studentů proti nacistické okupaci v roce 1939.

Ovacemi lidé u památníku přivítali prezidentského kandidáta Drahoše, který zavzpomínal, že v době pražských událostí 17. listopadu byl s komorním sborem, ve kterém zpívá, na festivalu v Jihlavě, takže se do událostí zapojil až o den později. Doplnil, že o svobodu a demokracii přijdeme tehdy, když si ji necháme vzít. Ocenil také roli bývalého prezidenta Václava Havla.

"Pravda a láska, které dnes někdo zpochybňuje a zároveň nazývá určitou skupinu lidí 'pravdoláskaři', to je něco, co nechápu. Snad každý chceme žít v pravdě a každý chceme prožít lásku," uvedl. Krátce okomentoval i současnou politickou situaci a uvedl, že pokud by byl prezidentem, požadoval by po případné vládě zajištěnou většinu v parlamentu. Přítomní lidé mu vyjádřili podporu voláním "Drahoš na Hrad!"

Méně přívětivého přijetí se na Národní třídě dočkal předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura, který dorazil před Drahošem. Část přítomných ho uvítala pískotem a voláním "Hanba!"

17. listopadu 2017 · 16:44

Sobotka dorazí až večer

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se k památníku na Národní třídě chystá až navečer po návratu ze švédského Göteborgu, kde se dnes účastnil neformálního summitu.

Před odletem do Prahy Sobotka českým novinářům k výročí pádu komunistického režimu řekl, že za svobodu a demokracii je nezbytné neustále bojovat. "Stejně jako úcta k lidským právům, respekt k právnímu státu nebo naše příslušnost k demokratickému Západu. Nic z toho není definitivní," řekl Sobotka. Českou republiku v tomto ohledu ale vnímá jako úspěšnou zemi, na kterou mohou být občané hrdí.

"Jsme zemí, která je stabilní a bezpečná ve srovnání s velkou částí okolního světa. A především jsme využili možnosti, abychom se vrátili do Evropy, abychom zajistili bezpečnost a stabilitu tím, že jsme se stali členy Severoatlantické aliance a Evropské unie," řekl Sobotka.

17. listopadu 2017 · 16:41

Po shromáždění DSSS policie zadržela dva lidi, akce už skončila

Stovka lidí se dnes zúčastnila shromáždění Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v dolní části Václavského náměstí. Po projevech měli v plánu jít pochodem přes Národní třídu na Staroměstské náměstí, pořadatelé ale pochod zrušili. Část účastníků se naopak vydala ulicí Na Příkopě, kde je zastavila policie. Dva lidé byli zadrženi kvůli neuposlechnutí výzvy. Před 16:00 akce skončila a demonstranti se rozešli.

Policisté skupině, která šla ulicí Na Příkopě, několikrát zastoupili cestu. Nepustili je dál například Hybernskou ulicí. Na Senovážném náměstí se pak podle zpravodaje ČTK strhla menší potyčka s těžkooděnci. "Dva lidi jsme zadrželi. Jednalo se o přestupkové jednání. Byli převezeni na policejní stanici k zadokumentování," řekl ČTK policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Kromě českých vlajek nesli někteří účastníci shromáždění na Můstku vlajky DSSS a slovenské LSNS. Předseda DSSS Tomáš Vandas označil ve svém projevu polistopadový vývoj za velké zklamání. Poslechnout si ho přišel i předseda republikánů Miroslav Sládek.

Řada lidí podle Vandase vidí, že vládnoucí elity po roce 1989 jsou stejně zkorumpované, jako ty předchozí. Současný vývoj označil za přerod k další totalitě. Nezměnily to prý ani nedávné volby, kterých se 40 procent lidí vůbec neúčastnilo a vzdalo se tak možnosti spolurozhodovat o směřování společnosti. Zisk 0,2 procenta hlasů pro DSSS v těchto volbách označil Vandas za prohranou bitvu. Věří ale, že čas Dělnické strany sociální spravedlnosti ještě přijde.

17. listopadu 2017 · 16:24
17. listopadu 2017 · 15:54
17. listopadu 2017 · 15:49

V centru města je relativně prázdno, lidé se pohybují především na Národní třídě a Václavském náměstí. Tam se lidé přesunou v půl páté, kdy začíná Koncert pro budoucnost. Na něm vystoupí Laco Déczi, Jaroslav Uhlíř nebo The Plastic People of the Universe

17. listopadu 2017 · 15:16

Na Národní třídě se představují prezidentští kandidáti

Předvolební materiály všech prezidentských kandidátů, kteří o to projevili zájem, prezentuje dnes na Národní třídě stánek nazvaný Volíme hlavu státu. Kandidáty pozvala iniciativa Volit je cool, příležitost pozdravit se na místě s příznivci využili například Pavel Fischer, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek i Jiří Drahoš. Nedorazí prezident Miloš Zeman, který se dnes oficiálních oslav 17. listopadu neúčastní a podle mluvčího Jiřího Ovčáčka věnuje událostem roku 1989 tichou vzpomínku.

"Já jsem poděkoval organizátorům, ocenil nabídku, že tady můžeme prezentovat svoje materiály, letáky, placky, je to zcela korektní, tu možnost mají všichni kandidáti. Pan prezident toho zřejmě nevyužívá, ale to je jiná věc. Já jsem to uvítal," řekl Drahoš, kterého u nedalekého památníku 17. listopadu přivítali lidé ovacemi.

Předseda strany Rozumní Petr Hannig na svých propagačních materiálech radí voličům, aby byli hrdí, Hynek přišel s heslem Silný prezident pro těžké časy. Horáčkovy propagační materiály jsou nadepsané sloganem Silní lidé, hrdá země, Fischer se prezentuje jako "prezident slušnosti". Zájemci si mohou odnést i programy některých kandidátů či reklamní placky.

Další z kandidátů Mirek Topolánek dnes novinářům u pamětní desky 17. listopadu 1989 řekl, že spravedlnost je natolik klíčová, že stojí za to nést listopadový odkaz dál. Za nositele tohoto odkazu považuje například Václava Havla. "Je to člověk, který je v zahraniční vnímán víc pozitivně než u nás, byl to nejlepší exportní produkt, který jsme za posledních x dekád vyprodukovali," uvedl Topolánek, který se ve stánku prezentuje sloganem Jdu do toho srdcem!

Také podle Horáčka je Havel pro Česko možná důležitější, než si samo uvědomuje. "Právě jeho busta je v Kongresu v Americe a jeho myšlenky pořád žijí," uvedl. Hilšer novinářům řekl, že 17. listopad pro něj symbolizuje sebevědomé občany. "Měli bychom se brát za to, aby si politici nemohli dělat co chtějí, ukazovat jim nějakou reflexi," uvedl.

17. listopadu 2017 · 15:45
17. listopadu 2017 · 15:37
17. listopadu 2017 · 15:24
17. listopadu 2017 · 15:01
17. listopadu 2017 · 15:01
17. listopadu 2017 · 14:57
17. listopadu 2017 · 14:57

Na náměstí Republiky se koná demonstrace proti kapitalismu

Na náměstí Republiky v Praze začala s půlhodinovým zpožděním demonstrace za sociální spravedlnost, kterou pod heslem Žít, ne dřít pořádají Mladí zelení, antikapitalistická Socialistická Solidarita a křesťansko-feministické ekumenické uskupení RFK. Pod zelenými a rudými prapory se sešlo přibližně 150 účastníků.

"Chceme více volného času a více peněz za práci," uvedl mluvčí akce Tomáš Křemen.

Chystaný průvod, jehož účastníci se vymezují proti určující roli kapitálu, má projít centrem Prahy přes Senovážné náměstí, ulicemi Národní a Bartolomějská přes Uhelný trh na Jungmannovo náměstí. Právě na Jungmannově náměstí se očekává, že bude mít policie práci s tím, aby zabránila střetům mezi demonstrujícími pravicovými extremisty a jejich odpůrci z řad krajní levice. Obě skupiny by se zde mohly střetnout. Směřují tam i anarchisté a plánovaná trasa pochodu příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti.

17. listopadu 2017 · 14:46

Čeští nacionalisté s vlajkou Konfederace.

17. listopadu 2017 · 14:45

Ne všichni sdílí nacionalistické myšlenky dělníků.

17. listopadu 2017 · 14:36

Čechy Čechům, zní na pražském Můstku. Sešli se zde příznivci Dělnické strany společně s kolegy ze slovenské LSNS.

17. listopadu 2017 · 14:34
17. listopadu 2017 · 14:22

Pietní místo na Národní třídě je v neustálém obležení davů. Náladu kazí jen špatné počasí.

17. listopadu 2017 · 14:20

U prezidentského stánku rozdává podpisy a úsměvy kandidát Michal Horáček.

17. listopadu 2017 · 14:14

Národní třída právě teď.

17. listopadu 2017 · 14:12
17. listopadu 2017 · 14:11

Bojovník za národní zájmy Miroslav Sládek na obědě v americkém řetězci McDonalds.

17. listopadu 2017 · 14:06
17. listopadu 2017 · 13:48

Na Národní třídě si připomínají lidé 17. listopad na korzu

Na pražské Národní třídě odstartoval čtvrtý ročník pouliční slavnosti nazvané Korzo Národní, kterou pořádá skupina vysokoškoláků. Program připomínající události 17. listopadu 1989 se skládá z koncertů, divadel, výstav, autorských čtení, ale i vzdělávací části. Akce na korzu začaly většinou hodinu po poledni, po 22:00 se program z Národní třídy přesune do klubu Rock Café, kde bude pokračovat koncerty až do ranních hodin.

Součástí akce s podtitulem Díky, že můžem! jsou vystoupení Jiřího Schmitzera, skupiny Buty či dechového orchestru Pralinka Praha a sboru studentů z celé republiky pod hlavičkou festivalu Festa Academica. Poučit se o dění listopadu 1939 a 1989 mohou návštěvníci ve velké venkovní výstavě nazvané Události listopadové či v rámci výukových programů ve dvou zastavených tramvajích symbolických linek 39 a 89.

Na korzu se prezentují také zhruba dvě desítky neziskových organizací, na náměstí Václava Havla vznikl tzv. Obývák Václava Havla, kde budou díla prvního prezidenta samostatné České republiky či vlastní tvorbu předčítat například Tomáš Sedláček, Jan Sokol nebo Martin C. Putna. Na Národní třídě je také stan, kde se představují programy jednotlivých prezidentských kandidátů, řada z nich zde plánuje i vystoupit.

Za zlatý hřeb programu organizátoři označují umělecké pietní akty naplánované na 14:00 a 19:00, které mají návštěvníkům přinést hudební i audiovizuální zážitky. První akt zakončí státní hymna, druhý pak skladba Modlitba pro Martu, která se stala jedním ze symbolů událostí roku 1968 a později i listopadu 1989.

17. listopadu 2017 · 13:37
17. listopadu 2017 · 13:33
17. listopadu 2017 · 13:25

Na Národní třídu dorazil také kandidát na prezidenta Mirek Topolánek.

17. listopad
17. listopad
17. listopadu 2017 · 13:20

Piazzeta Národního divadla také žije 17. listopadem. Lidé zde naleznou výstavu fotek a cca dvacet stánků nezsikových organizací. Fórum 2000 zde prodává svařák pod značkou "Horká pravda a láska". 

17. listopadu 2017 · 13:11

Národní třída živě. Sledujte přímý přenos

17. listopadu 2017 · 13:11
17. listopadu 2017 · 13:01

V Brně uctili památku boje za demokracii zástupci města i kraje

Zhruba stovka lidí se v Brně sešla u pomníku u krajského soudu při pietním aktu u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. Mezi nimi byli zástupci města, kraje, soudů, městských částí i politických stran. Primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) řekl, že 17. listopad vstoupil do povědomí národa hned dvakrát, a to v letech 1939 a 1989.

Hladík se ujal úvodního proslovu. "Perzekuce studentů v roce 1939 dala podnět k vyhlášení 17. listopadu jako mezinárodního dne studentstva. V roce 1989 se dnešní den stal impulzem ke svržení komunistické vlády. Dnes si obě tato data připomínáme, abychom vyjádřili úctu všem, kdo zaplatil kariérou, zdravím, nebo dokonce životem," uvedl Hladík.

Spolu s dalšími náměstky primátora Martinem Anderem (SZ) a Jaroslavem Kacerem (TOP 09) položil věnec k pomníku. Pietní akce se účastnili i další politici včetně starosty městské části Brno-střed Martin Landa (zvolen za Žít Brno) a dalších zástupců městských částí.

U pomníku se poklonili i zástupci politických stran KDU-ČSL, ODS nebo Strany zelených, zástupci Ústavního soudu a dalších soudů, veteráni a pamětníci. Zazněly i verše Jaroslava Seiferta a státní hymna v podání olomoucké vojenské hudby.

17. listopadu 2017 · 12:32

Lidé si připomínají 17. listopad na Národní třídě.

17. listopadu 2017 · 12:29

Oslavy překazil déšť, dav se nyní přesouvá z Albertova do centra Prahy na Národní třídu.

17. listopadu 2017 · 12:21

Mikuláš Bek z Masarykovy univerzity: Svobodomyslná část společnosti utrpěla v posledních pěti letech několik porážek. Podívejte se na projev z Albertova.


17. listopadu 2017 · 12:12

Začíná akce na Albertově, bude se zpívat Gaudeamus igitur.

17. listopadu 2017 · 11:53
17. listopadu 2017 · 11:46

Má se vrátit Mezinárodní den studentstva?

Předseda správní rady Hlávkovy nadace Václav Pavlíček ve svém projevu připomněl, že oběti studentů z roku 1939 nebyly marné. "Represe měla udusit jakýkoli odpor, tohoto cíle však okupanti nedosáhli. 17. listopad se stal ve světě symbolem odporu (...) stal se symbolem mezinárodní solidarity, boje za demokracii, proti fašismu a nacismu," řekl.

Fakt, že se nedaří vrátit označení 17. listopadu jako Mezinárodní den studentstva, může podle něj souviset se snahou některých polistopadových politiků tvrdit, že Češi za svou svobodu nikdy nebojovali, a s jejich vnucováním ideologie slabosti a malosti. Studentské organizace i vysoké školy si tuto etapu odporu proti nacismu stále připomínají, doplnil.

Požadavek slavit znovu 17. listopad jako Mezinárodní den studentstva zazněl několikrát. Zmínil ho také vedle zástupců studentů i předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička. Někteří účastníci mu výkřiky připomněli jeho spolupráci s komunistickou bezpečností.

 

17. listopadu 2017 · 11:28

Přečtěte si rozhovor s iniciátorem studentské výzvy Chvilka pro Andreje Mikulášem Minářem. "Společnost se polarizovala na dvě strany, které vlastně nejen že si navzájem nerozumí, ale dokonce si i nadávají, nechápou se a neprobíhá mezi nimi žádný dialog. Naším cílem je právě prostřednictvím výzvy nějaký dialog otevřít," říká mimo jiné Minář.

17. listopadu 2017 · 11:12
17. listopadu 2017 · 11:11

Na Albertově se pomalu scházejí politici i občané. Ačkoliv měla akce začít každou chvilí, zatím zde moc lidí není.

Albertov před začátkem akce
Albertov před začátkem akce
Albertov před začátkem akce
Albertov před začátkem akce
Albertov před začátkem akce
Albertov před začátkem akce
17. listopadu 2017 · 10:50
17. listopadu 2017 · 10:43

Ještě jedna připomínka listopadových událostí.

17. listopadu 2017 · 10:38

Lidé si u Hlávkovy koleje připomněli oběť nacistů Jana Opletala

Události ze 17. listopadu roku 1939, na které navazovala studentská demonstrace o 50 let později, si dnes u Hlávkovy koleje v Praze připomněly desítky lidí. Byli mezi nimi vedle politiků také zástupci vysokých škol, studentů, akademické sféry i církví. Na své tehdejší spolužáky vzpomněl i pamětník, student z roku 1939 Vojmír Srdečný, jemuž je 98 let.

"Většině z nás bylo 20 let. Německé vojsko a gestapo vniklo do vysokoškolských kolejí v Praze, Brně a Příbrami. Nákladními auty nás odvezli do kasáren v Ruzyni. V těchto místech bez soudu bylo zavražděno devět představitelů studentského hnutí. Nejmladší byl Václav Šafránek, kterému v době vraždy ještě nebylo 19 let," řekl Srdečný.

"Dva roky po těchto tragických událostech se sešli v Londýně zástupci studentů několika desítek organizací a představitelů spojeneckých vlád, aby vyhlásili 17. listopad Mezinárodním dnem studentstva k uctění památky popravených a umučených studentů, kteří jako první zvedli svůj hlas na znamení odporu proti nacistickým utlačovatelů," připomněl Srdečný.

Vzpomněl také na odvlečení více než tisícovky studentů do koncentračního tábora Sachsenhausen a vypočítal, kolik přeživších někdejší hrůzy je ještě na světě. Po letech snah se mu letos podařilo v archivu tábora získat seznamy tehdejších vězněných, které předal několika českým úřadům.

17. listopadu 2017 · 10:34

Takhle vypadá pražská Národní třída v dopoledních hodinách.

17. listopad 2017 na Národní třídě
17. listopad 2017 na Národní třídě
17. listopad 2017 na Národní třídě
17. listopad 2017 na Národní třídě
17. listopad 2017 na Národní třídě
17. listopad 2017 na Národní třídě
17. listopadu 2017 · 10:31
17. listopadu 2017 · 09:58

Cesta k 17. listopadu 1989. Připomeňte si ve videu, jak největší vlna novodobých revolucí dorazila až do Česka.

17. listopadu 2017 · 09:54
17. listopadu 2017 · 09:31

Babiše čekali na Národní třídě protestující

S hlasitým odporem několika protestujících se dnes ráno setkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš při vzpomínce na Národní třídě. Obvinili ho ze zneuctění pietního místa, připomínali mu jeho údajnou spolupráci s StB a jeho kauzy jako Čapí hnízdo. Podle Babiše mají nárok projevit svobodu slova, což je jedním z výdobytků sametové revoluce. Společnost je dnes ale podle něj proti očekávání lidí z doby před 28 lety příliš rozdělená a polarizovaná.

Babiš dnes jako první z veřejně činných politiků přišel k pietnímu místu na Národní třídě spolu s ministry ze svého hnutí Martinem Stropnickým, Karlou Šlechtovou, Robertem Pelikánem, Danem Ťokem a primátorkou Adrianou Krnáčovou. Uvedl, že pokud dostane šanci sestavit vládu, udělá vše pro to, aby se jím zmiňované nálady ve společnosti zlepšily. Na dotazy novinářů, zda má již vládu pohromadě, uvedl, že není kam spěchat. O podpoře případné jeho vlády komunisty Babiš řekl, že komunisti jsou jediní, kdo přišli s nějakými konkrétními požadavky.

"Teď nám dali Piráti své teze, ostatní strany se s námi o programu nebaví," řekl. Novináři mu připomněli také jedno z hesel 17. listopadu, které znělo Konec vlády jedné strany. Babiš odmítl, že on by při sestavování vlády chtěl uplatnit podobný princip. "Náš problém je, že máme poměrný systém, a ne většinový, to je problém celé Evropy. Pokud bychom měli většinový systém, nebyly by tu žádné takové debaty. To ale nelze srovnávat s totalitním systémem, řekl šéf hnutí ANO.

Při položení květin na místě, kde lidé na 17. listopad 1989 vzpomínají, Babiš uvedl, že lidé v revolučních dnech i poté později podle něj očekávali hlavně svobodu, že budou moci podnikat a cestovat. "Většina věcí se naplnila. Je skvělé, že máme svobodu, svobodu slova, což je vidět všude kolem. Na druhé straně si myslím, že lidé čekali další věci a nečekali, že společnost bude tak rozdělená, tak polarizovaná, že v ní bude tolik nenávisti. To je dneska náš velký problém," řekl Babiš. Společnost je podle něho rozdělená na příznivce a odpůrce prezidenta Miloše Zemana, příznivce jeho hnutí a na "takzvané demokratické strany, které to tady za 20 let nechaly rozkrást a vytunelovat".


17. listopadu 2017 · 09:29

Průběh 17. listopadu sledujeme online

Vítáme vás u online přenosu z akcí při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. Nejvíce se jich koná v Praze, jejich průběh sledujte prostřednictvím E15.cz.