Oprava Šlechtovy restaurace ve Stromovce může kvůli nízké ceně zkrachovat, obává se stavbařský svaz

Šlechtova restaurace ve Stromovce chátrá.

Šlechtova restaurace ve Stromovce chátrá. Zdroj: Mária Rušinová

Šlechtova restaurace se má nyní dočkat opravy. Svaz podnikatelů ve stavebnictví ale tvrdí, že za vysoutěženou cenu to půjde jen stěží. Vítězná firma Pracom i magistrát oponují, že je vše v pořádku.
Vnitřní výzdobu Šlechtovy restaurace provedl v roce 1689 malíř Jan Jakub Steinfels. Stropní freska s antickými bohy – Apollónem, Venuší, Amorem, Dianou, Merkurem, Jupiterem, Marsem a Saturnem se po rekonstrukci na strop Šlechtovky vrátí.
Uvnitř Šlechtovky jsou uložené větší kamenné bloky a části.
Co bude možné, opraví se přímo uvnitř stavby. Většina zdobných prvků však putuje k odborníkům.
Co bude možné, opraví se přímo uvnitř stavby. Většina zdobných prvků však putuje k odborníkům.
9
Fotogalerie

Rekonstrukce polorozpadlé Šlechtový restaurace v pražské Stromovce se stává kolbištěm vyhladovělých stavebních firem. Magistrát věří, že i za nízkou cenu se opravu podaří uskutečnit. 

 Od oznámení vítěze tendru na opravu zchátralé Šlechtovy restaurace ve Stromovce neuplynul ani týden a ze stavební branže se ozvaly hlasy zpochybňující cenu, s níž společnost Pracom soutěž vyhrála. Ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek tvrdí, že za 101 milionů korun bez daně z přidané hodnoty lze budovu opravit jen stěží. Předpokládaná cena magistrátu byla 169 milionů.

„Výsledná cena  je u rekonstrukce historického objektu opravdu hodně odvážná. Zadavatel si po určitou dobu může fandit, že jednal s péčí řádného hospodáře. Ta doba ale bude velmi krátká,“ stojí v Maškově komentáři k tendru.

Představitel SPS naráží na vyjádření radního Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice). „Pevně doufáme, že bude oprava za tuto částku realizována,“ řekl politik při oznamování výsledků tendru.

Vítězná firma si za svou nabídkou stojí. „Šlechtova restaurace patří k významným pražským památkám a takto k ní také přistupujeme. Nabídka naší společnosti včetně nabídkové ceny plně odpovídá  charakteru předmětné stavby a zadávacím podmínkám předmětné veřejné zakázky,“ sdělil jednatel firmy Pracom Jan Munzar.  

Rovněž magistrát tvrdí, že tendr se uskutečnil podle pravidel. „Není výjimkou, že zhotovitelé nabízejí daleko nižší částky než je předpokládaná hodnota zakázky a to díky otevřené výběrovému řízení, kde mezi sebou soutěží. Hodnotící komise postupovala zcela podle zákona o veřejných zakázkách a veškeré práce bude uzavřena platná smlouva,“ reagoval mluvčí radnice Vít Hofman.

Nyní běží lhůta, v níž se neúspěšní uchazeči o zakázku můžou odvolat k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Druhá v soutěži skončila s cenou převyšující 110 milionů korun bez DPH společnost Hochtief CZ. Na třetím místě byla v tendru s nabídkou těsně pod 113 milionů skupina Geosan.