Bitva stavbařů. Tendr na opravu Státní opery skončil u antimonopolního úřadu

Proti výsledku tendru se odvolal Metrostav. Národní divadlo na základě doporučení vládou jmenované hodnotící komise těsně před Vánoci vybralo jako vítěze společnost Hochtief CZ.

Proti výsledku tendru se odvolal Metrostav. Národní divadlo na základě doporučení vládou jmenované hodnotící komise těsně před Vánoci vybralo jako vítěze společnost Hochtief CZ. Zdroj: CC BY SA AD 2.0: Tony Hisgett

Zahájení generální rekonstrukce Státní opery v Praze hrozí až několika měsíční skluz. Soutěž skončila na stole antimonopolního úřadu.
Národní divadlo, pod které Státní opera patří, si není vědomo žádného pochybení.
Rozhodování ÚOHS se nůže v krajním případě táhnout i měsíce.
Původně měla generální oprava Státní opery začít už na podzim 2016.
5
Fotogalerie

Zahájení generální rekonstrukce Státní opery v Praze hrozí až několika měsíční skluz. Soutěž skončila na stole antimonopolního úřadu.   

Peripetie s prestižní zakázkou na opravu Státní opery v Praze nekončí. Národní divadlo na základě doporučení vládou jmenované hodnotící komise těsně před Vánoci vybralo jako vítěze společnost Hochtief CZ. Nabídla, že zakázku udělá za 858 milionů korun. Podle informací deníku E15 se ale proti výsledku tendru odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže tuzemská stavební jednička Metrostav. Termín pro podání odvolání vypršel v pátek o půlnoci.

Národní divadlo si není vědomo žádného pochybení. „Vyhodnocení veřejné zakázky probíhalo v souladu se všemi zákonnými nároky a v optimálních lhůtách. Všichni uchazeči o tuto veřejnou zakázku splnili kvalifikační předpoklady a nikdo nebyl ze soutěže vyloučen,“ reagoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Z prostředí neúspěšných uchazečů se na způsob vybrání vítěze snesla kritika. „Hodnotitelé například pominuli skutečnost, že některé soutěžící firmy nebyly schopny prokázat, zda někdy historickou budovu opravovaly, to je zda mají s takovýmto druhem staveb zkušenost, či zcela nebo částečně nesplnily požadovaná kritéria: neuvedly, zda mají potřebné technické vybavení či odborně fundované restaurátory,“ uvedl jeden z nich, který si přál zůstat v anonymitě.

V případě Metrostavu jeho důvody pro odvolání k antimonopolnímu úřadu nejsou známé. Firma informaci nekomentovala.  

Hochtief CZ tvrdí, že všechny kvalifikační předpoklady splnil. „Naše společnost v minulosti úspěšně zrealizovala celou řadu rekonstrukcí historických objektů. Jako pár příkladů uvádím rekonstrukci Národní kulturní památky Vítkov, rekonstrukci jedenácti historických objektů na Zámeckém návrší v Litomyšli, revitalizaci Kláštera Broumov a v neposlední řadě rekonstrukci barokního Hospitalu Kuks,“ sdělil mluvčí Hochtiefu Michal Talian.

Rozhodnutí ÚOHS bude pro osud rekonstrukce Státní opery klíčový. „Pokud stěžovatel uspěje, rozhodnutí zadavatele o výběru úspěšného zájemce o veřejnou zakázku bude zrušeno, může být zrušeno i celé zadávací řízení,“ řekl advokát Bystrík Bugan.

K verdiktu může být ještě dlouhá cesta. Úřad sice musí rozhodnout do jednoho měsíce od zahájení řízení. Ale komplikované tendry může řešit i dva měsíce.