Oživení poptávky letos očekává jen každá pátá firma

České firmy oživení nevidí

České firmy oživení nevidí Zdroj: E15, HK

Ačkoli recese v Česku údajně skončila, atmosféra mezi podnikateli zůstává napjatá. Domácí firmy jsou ve svých očekáváních střízlivé a oživení poptávky letos předpokládá jen pětina z nich. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory ČR ve spolupráci s deníkem E15, kterého se zúčastnilo 566 domácích společností.

Nejméně optimismu zaznívá z malých firem. Většina z nich se k expanzi nechystá: vlastní zdroje jsou omezené a získat úvěr je stále stejně těžké, říkají.

„Průzkum potvrdil dlouhodobý trend snižování objemu finančních prostředků ze strany bankovního sektoru. Na rozdíl od zahraničí české banky projevují nedůvěru v malé a střední podnikatele, což je špatný signál pro hospodářský růst Česka,“ uvádí prezident HK ČR Petr Kužel. Ačkoli jsou domácí úrokové sazby nejníže v historii, úvěrový boom se nekoná. Právě naopak. Objem nových úvěrů se v prvním pololetí ve srovnání s loňskem propadl o 27 procent a banky i přes přebytky kapitálu ve svých bilancích dál přitvrzují pravidla hry.

„Průzkum úvěrových podmínek ukazuje na zpřísňování standardů ze strany bank, především vlivem rizik souvisejících s nepříznivou situací ekonomiky,“ říká Jan Matoušek z České bankovní asociace. Celkem 61 procent českých firem tak podle průzkumu hodlá investice financovat převážně z vlastních zdrojů. Výhradně půjčku plánuje využít jen přibližně každá desátá domácí firma.

České firmy oživení nevidíČeské firmy oživení nevidí | E15, HK

„Nadšení, s jakým se mluví o konci recese, je v tuto chvíli trochu přehnané,“ uvádí prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák. Opatrnost firem potvrzuje vlažný zájem o investice – 52 procent českých podniků letos neplánuje investovat vůbec, 27 procent je zatím na vážkách. „Podle informací od našich členů oživení investic pro druhou polovinu roku firmy neočekávají,“ potvrzuje Hanák.

Největší pesimismus panuje ve stavebnictví

Nepřekvapí, že nejtemněji vnímá blízkou budoucnost stavebnictví. Bezmála 70 procent firem z odvětví neočekává brzký růst poptávky a neuvažuje o investicích. „Ve stavebnictví známky oživení nevidíme, naopak se prohlubuje propad odvětví,“ uvádí Václav Matyáš ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví s tím, že sektor zůstává pro banky příliš rizikový.

Optimismem neoplývá ani obchod, ubytování a služby v oblasti stravování. „Ačkoli Evropa oživuje, v českém maloobchodě se to zatím neprojevuje,“ uvádí Zdeněk Juračka ze Svazu obchodu a cestovního ruchu. K prosperitě prý Česku chybí přehledná politika, stabilita daní, ale i dostatečná státní podpora podnikání.

Hlas naděje naopak zaznívá ze sektoru strojírenství a elektrotechniky. Sedmdesát procent firem z odvětví letos nevylučuje rozšíření výroby, průměrná investice se má pohybovat mezi deseti a sto miliony korun.

Politická nestabilita korunu zatím příliš neovlivňuje