Paušály pro živnostníky? Jednotná sazba nebude, slibuje Kalousek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil, že uvažuje o snížení výdajových paušálů živnostníků. Pro koaliční jednání má připraveny dva návrhy. První předpokládá pokles paušální sazby výdajů na 20, 40 a 50 procent a druhý model počítá jen s dvěma sazbami, a to ve výši 30 a 50 procent, nebo 25 a 50 procent. Kalousek to řekl v rozhovoru pro Lidové noviny. Spekulace o zavedení jednotné sazby paušálů odmítl.

Stát za letošní první půlrok zjistil, že od živnostníků vybral méně, než jim vrátil. Dostal se tak do minusu 1,2 miliardy korun. Ministr Kalousek pak také tvrdí, že využití výdajového paušálu některé živnostníky zvýhodňuje před těmi, co si vedou účetnictví. Podle Kalouska je proto nezbytné paušály snížit.

„Můžeme mít tři pásma nebo dvě pásma, to je věcí dohody. Podstatné je, aby výdajové paušály odrážely skutečné náklady podnikatelů a nebyly nástrojem ke snižování daňové povinnosti,“ míní Kalousek. Paušály podle něj nesmějí umožňovat odepisovat si více, než jsou skutečné náklady.

„Můj návrh je snížit paušály na 20 procent pro osoby samostatně výdělečně činné, které se živí mozkem, počítačem a tužkou, 40 procent pro řemeslníky, třeba pro instalatéry či malíře pokojů a 50 procent pro živnostníky v zemědělství a prvovýrobě,“ uvedl ministr.

Současná praxe

Výdajové paušály využívají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) k výpočtu své daňové povinnosti. Podnikatel nemusí vést daňovou evidenci a výdaje stanoví procentem z dosažených příjmů. Jejich výše se liší podle oboru vykonávané profese.

V současné době si nejvíce mohou obecně odečíst řemeslníci a zemědělci - 80 procent, následují ostatní živnostníci - 60 procent, a další povolání typu daňových poradců, auditorů či tlumočníků - 40 procent. Na příjmy z pronájmu pak lze uplatnit výdajový paušál 30 procent.

Po uplatnění výdajového paušálu může živnostníkovi vyjít, že žádnou daň platit nemusí. Pokud má podnikatel navíc děti, tedy nárok na slevu na dítě, může dojít k tomu, že mu stát musí dokonce doplatit.

Politické šance změny

Ministr Kalousek zdůraznil, že návrh může doznat změn. Snížení výdajových paušálů sice podporují Věci veřejné i opoziční ČSSD, ale ODS je proti. Podle ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) by takové opatření mohlo být v době křehkého růstu a poměrně vysoké nezaměstnanosti kontraproduktivní. Proti změně se nejvíce bouří zaměstnavatelé a živnostníci. Kritická je i Hospodářská komora.

„Snížení výdajových paušálů by v praxi de facto představovalo zvýšení přímých daní. To by bylo v rozporu jak s programem této vlády, tak i s filozofií daňové reformy, kterou tato vláda postupně realizuje. K tomu je třeba připomenout, že jednotlivé sazby výdajových paušálů nebyly určeny podle pohledu do křišťálové koule, ale na základě zcela konkrétních výpočtů,“ upozornil šéf komory Petr Kužel.

Podle předsedy Unie malých a středních podniků Davida Šeicha by faktické zvýšení daní pro živnostníky mohlo být pro mnoho z nich likvidační. Negativní vliv by tak změna měla na vývoj ekonomiky i nezaměstnanosti.

Původním smyslem výdajových paušálů bylo umožnit podnikatelům vyhnout se nutnosti archivovat hromady účtenek potřebných k prokázání nákladů. Podle posledních údajů v Česku vykonává buď hlavní, nebo vedlejší samostatně výdělečnou činnost 976 tisíc lidí. Přibližně polovina z nich používá výdajové paušály, napsaly tento týden Hospodářské noviny.

Průzkum: Pro některé živnostníky by byla změna likvidační

Z bleskového průzkumu serveru Podnikatel.cz a Asociace malých a středních podniků a živnostníků vyplynulo, že proti snížení výdajových paušálů je celkem 87 procent oslovených podnikatelů.
Z odpovědí dále vyplynulo, že většina z nich - 63 procent - využívá výdajové paušály ve výši 60 procent. Pouze 18 procent z nich pak paušály neuplatňuje.

Průzkum mezi živnostníky o plánu na změnu výdajových paušálůPrůzkum mezi živnostníky o plánu na změnu výdajových paušálů | Podnikatel.cz

Zdroj: Podnikatel.cz

V případě, že by záměr na snížení výdajových paušálů začal platit, byl by podle průzkumu likvidační pro 23 procent oslovených aktivních OSVČ. Dalších 41 procent podnikatelů by o tom, jestli svou činnost ukončit, začalo přemýšlet. Záleželo by na razanci snížení paušálů.

Průzkum mezi živnostníky o plánu na změnu výdajových paušálůPrůzkum mezi živnostníky o plánu na změnu výdajových paušálů | Podnikatel.cz

Zdroj: Podnikatel.cz

Pavla Břečková z Asociace malých a středních podniků pak varovala i před přesunem živnostníků do šedé ekonomiky.“Donutí-li stát živnostníky vést účetnictví a nepoužívat paušál, povede to rozhodně ke zvýšení administrativní zátěže a mnozí si na neustále legislativní změny netroufnou. Část se proto přesune na úřady práce, popřípadě do pohodlného zaměstnaneckého poměru, a část výkonů bude v šedé ekonomice,“ uvedla.