Personální zemětřesení: Sobotka vymění lidi ve vládě i ve straně

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětluje volební neúspěch strany

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětluje volební neúspěch strany Zdroj: Michael Tomeš, E15

Předseda Senátu Milan Štěch
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se chystá vysvětlovat volební neúspěch strany
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek (oba ČSSD)
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
26
Fotogalerie

Premiér Bohuslav Sobotka do měsíce obmění svůj tým na úrovni vlády i ve strukturách ČSSD. Někteří kolegové jsou prý unavení a potřebují vystřídat. K zamyšlení o možných změnách v kabinetu vyzval i koaliční partnery, předseda hnutí ANO Andrej Babiš i šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek to však odmítli. Sobotka se s jednotlivými ministry za ČSSD postupně sejde a změny naplánuje do 10. prosince, kdy se sejde širší vedení sociální demokracie.

Sobotka o svých plánech napsal členům ČSSD v dopisu s dnešním datem, kde hodnotil příčiny neúspěchu v nedávných krajských a senátních volbách. Sociální demokraté podle něj trpí únavou z vládnutí na všech úrovních. Strana musí být rok před volbami do Poslanecké sněmovny dynamičtější, vysvětlil své plánované kroky Sobotka. Před novináři upřesnil, že změny by se mohly týkat ministrů i jejich týmů.

Chystanou obměnu označil Sobotka i za příležitost pro koaliční partnery, aby zvážili, zda jejich týmy ve vládě jsou ty nejlepší, které mají k dispozici. Babiš ČTK řekl, že ke změnám u ministrů hnutí ANO by přistoupil, kdyby špatně fungovali, bez ohledu na to, kdy se rozhodne k výměnám ČSSD. O změně neuvažuje ani předseda lidovců Bělobrádek. Šéfové menších koaličních stran se shodli, že osud ministrů sociální demokracie je v kompetenci premiéra.

Premiér ve svém dopisu spolustraníky vyzval, aby zvážili, zda pro co nejlepší výsledek ČSSD ve volbách udělali maximum. Kritizoval ale hlavně hnutí ANO. To podle něj svou "konfrontační a lživou kampaní" způsobuje, že přestává fungovat politická slušnost. Na rozdíl od Babišova hnutí chybí ČSSD téma, které by mobilizovalo voliče, a také schopnost dobře prezentovat své výsledky, myslí si Sobotka.

Babiš k tomu ČTK řekl, že Sobotka naskakuje na "protibabišovskou" rétoriku pravicové opozice. Odmítl, že by ANO vedlo agresivní kampaň, dělala to podle něj naopak ČSSD. Příčiny volebního neúspěchu by tak měl předseda vlády hledat jinde než u ANO, uvedl. Sobotkův dopis je plný nepravd, že mu nemůže věřit ani sám premiér, myslí si Babiš.

Zeman v závěru návštěvy Moravskoslezského kraje řekl, že do úterní schůzky se Sobotkou v Lánech nebude obměnu kabinetu komentovat. Novinářům řekl vtip, ve kterém naznačil, že by Sobotka nemusel být po volbách premiérem.

Anketa
Kdo by měl podle vás vládu opustit?
Jiří Dienstbier
Milan Chovanec
Michaela Marksová
Jan Mládek
Kateřina Valachová
Svatopluk Němeček
Lubomír Zaorálek

Předseda opoziční ODS Petr Fiala na twitteru Sobotkovi vzkázal, že by nejlépe udělal, kdyby "socialisticko-populistickou" vládu rozpustil co nejdříve celou. Šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík ČTK řekl, že od nových ministrů už se nedají čekat koncepční nápady, ale změny jsou snad výrazem Sobotkovy sebereflexe. Doporučil mu zrušit post ministra pro lidská práva a nahradit šéfa průmyslu a obchodu Jana Mládka.

Ministři sociální demokracie většinou nechtěli Sobotkovy záměry příliš komentovat. Shodli se, že se jedná o jeho právo. Ministryně školství Kateřina Valachová uvedla, že se necítí ohrožena, protože plní úkoly. Odhodlání pokračovat zdůraznila také ministryně práce Michaela Marksová. "Nikdo z nás není nadčlověk, aby se vůbec unavený necítil, ale energii do dalšího boje mám," řekla.

ČSSD vyhrála říjnové volby jen v Jihočeském kraji a na Vysočině, nedařilo se jí ani ve druhém kole senátních voleb, ve kterém uspěli dva její kandidáti. Na jaře čeká Sobotku obhajoba pozice předsedy, stranu v poslední době také částečně štěpí názor na to, zda se pokusit zlepšit vztahy s prezidentem Zemanem, někdejším předsedou ČSSD.

Čtěte, co Sobotka napsal spolustraníkům:

 

Vážená přítelkyně, vážený příteli, obracím se na Tebe ve volebním poločase, tedy po uplynulých krajských a senátních volbách a před volbami do Poslanecké sněmovny, které nás čekají příští rok v říjnu.

Sociální demokracie je v současné době nejsilněji zastoupená politická strana téměř na všech úrovních, jsme hlavní stranou ve vládní koalici s nevyšším počtem členů vlády, máme nejsilnější poslanecký klub, stejně tak držíme největší počet senátorů. ČSSD byla rovněž v posledních několika letech nejsilněji zastoupena také v krajích a regionech, kde jsme měli většinu hejtmanů.

Pokračování v podobně silné důvěry občanů a voličů pro takto silné zastoupení sociálních demokratů není automatické, nepřichází samo o sobě, ale je podmíněno kvalitní, důvěryhodnou a poctivou prací, každodenním obhajováním principů a programových cílů ČSSD, uváděním opatření pro zlepšení životní úrovně v ČR do praxe a nepochybně také kvalitní komunikací směrem k veřejnosti, občanům, voličům.

 

 

Rád bych poděkoval všem z vás, kteří jste se aktivně podíleli a pomáhali s předvolební kampaní v právě uplynulých krajských a senátních volbách. Cením si vaší práce. Přestože sociální demokracie v některých krajích uspěla - a zde patří poděkování úspěšným lídrům a týmům kolem nich - ve většině krajů jsme bohužel na vítězství nedosáhli a v některých jsme vysloveně neuspěli.

Volební výsledek krajských a senátních voleb, tedy vítězství pouze ve dvou krajích a zisk pouhých dvou senátorů, je pro sociální demokracii neúspěch. Nelze před ním zavírat oči proto, že jsme nakonec díky rozložení sil v jednotlivých krajích získali posty hejtmanů či místa v krajských radách. Prohráli jsme zejména tam, kde jsme měli dlouhodobé problémy a nebyli jsme je schopni vyřešit.

A volič nám za to vystavil žlutou kartu. Jinak ani interpretovat diametrálně odlišné výsledky v jednotlivých krajích nelze. To není pouze problém vedení, to je problém jednotlivých místních organizací i regionů. Je to varování, z něhož se já i celá sociální demokracie musíme poučit. Pokud se tak nestane, dostaneme příští rok kartu červenou.

Jaké jsou další hlavní příčiny našich aktuálních neúspěchů? Vidím jich hned několik.

Politický soupeř se změnil

Bylo pravidlem, že krajské volby vždy prohrávají vládní strany a naopak vítězí opozice. Situace je nyní unikátní ve dvou momentech - dvě hlavní vládní strany volby vyhrály a zároveň jedna z vládních stran je současně nejsilnější opoziční stranou vůči vládní koalici.

Musíme si plně přiznat se všemi důsledky, že doba se zásadně změnila. Naším hlavním konkurentem již není rovnocenná politická strana a boj se už zdaleka nevede jen v oblasti kvality programu, myšlenek, hodnotových principů a schopnosti uvádět kvalitní opatření do praxe.

 

 

 

 

Bojujeme na poli, kde vítězí především všehoschopný marketing a mediální i veřejná komunikace. Naším hlavním konkurentem není rovnocenná politická strana, ale mediálně průmyslový konglomerát s obrovskými penězi, oddanými zaměstnanci a nekonečným mediální vlivem. Sama podstata takového střetu je nestandardní a z definice nerovná.

Politická slušnost přestává fungovat

Výsledkem nerovnováhy sil i prostředků je, že politika slušnosti přestává fungovat. Politická konkurence nám dává lekce z neslušnosti a libuje si v silovém způsobu nekorektního boje. Politická konkurence, a především miliardář Andrej Babiš, čím dál agresivněji vykrádá a přivlastňuje si naše témata a své neúspěchy připisuje nám. Vede proti nám tvrdou dehonestující kampaň, za pomoci svých médií ji předkládá veřejnosti a devastuje obraz nejen sociální demokracie, ale celé politické kultury v naší zemi.

 

 

 

Video placeholde
Záznam debaty premiéra Sobotky s podnikateli • e15.cz

 

Konfrontační a lživá kampaň hnutí ANO

Většina našich hejtmanů tak čelila dlouhodobým lživým útokům v duchu hesla "všichni kradou" nebo alespoň "prošustrovali jste peníze". Tyto útoky byly dlouhodobě vedeny přes média, jež ovládá předseda hnutí ANO, a posléze končily slogany na masivně vylepených billboardech. Na řadě míst se do kampaně zapojili i jiní podnikatelé, jež se takovýmto nefér přístupem snažili ovlivnit svůj vlastní byznys se státem.

Absence mobilizačního tématu

Oproti tomu sázela sociální demokracie na pozitivní přístup. Naší kampaní jsme chtěli připomenout, jaké hodnoty a cíle zastáváme. Nechtěli jsme pokračovat v tradici hádek, útoků a okopávání kotníků, kterou před námi prosluly pravicové strany. Naší kampani ale chybělo mobilizační téma. Jasný důvod proč přijít k volbám a proč volit zrovna nás. Vítěz těchto voleb takové téma měl, má a bude i nadále mít. Je jím snaha zničit sociální demokracii jako poslední silnou tradiční politickou stranu v demokratické České republice.

 

Nedostatečné zapojení našich členů

Jako předseda vlády jsem se snažil v uplynulých téměř třech letech odvádět ve své funkci co nejlepší práci a prosazovat programové cíle ČSSD, které nám umožnila koaliční spolupráce a dohodnuté programové prohlášení vlády. Jako předseda ČSSD jsem pak absolvoval desítky cest do regionů a ve volební kampani pak řadu mítinků, na kterých jsem podporoval naše lídry a volební kandidáty. Je smutné, že jsem často neviděl podobné nasazení u našich členů.

Ať si sáhnou do svědomí - kandidáti, funkcionáři i řadoví členové - kolik jich toho opravdu udělalo pro výsledek voleb maximum. Kolik jich často ignorovalo příležitost k prezentaci sociální demokracie a přitom ještě hudralo někde u piva, jak je všechno špatně. O to více znova děkuji těm, kteří pro volby a jejich výsledek opravdu dýchali. Bez nich by nebylo ani to, co nyní máme.