Plány ČSSD: Pobyt v nemocnici zlevnit, sponzorování stran firmami zrušit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Poplatek za pobyt nemocnici by se podle ČSSD měl snížit ze 100 na 60 korun za den a pacienti by jej měli platit nejvýše 60 dní v roce. Aktualizovanou verzi zdravotnické reformy ČSSD dnes představil David Rath. Sociální demokraté se na programové konferenci shodli také na zakázu sponzorských příspěvků firem politickým stranám.

ČSSD původně chtěla poplatek za pobyt v nemocnici zrušit, stejně jako ostatní regulační poplatky ve zdravotnictví. Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka změnu postoje strany v tomto bodě odúvodnil tím, se poplatek za pobyt v podstatě přemění na příspěvek za stravu.

Proti poplatkům dál bojuje místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. „Považuji poplatky ve zdravotnictví za sociálně nespravedlivé vzhledem k rozdílným příjmům obyvatel,“ uvedl. Byl jediným, kdo dnes nějaký návrh na úpravu zamýšlených reformních kroků ČSSD vznesl. Kvůli ujasnění postoje ČSSD k poplatkům bude vedení strany schvalovat dnes představené reformy až 10. prosince.

Součástí reformních plánů sociální demokracie zůstává vybudování systému veřejných neziskových nemocnic a redukce systému zdravotních pojišťoven. ČSSD nadále odmítá privatizaci nemocnic a počítá se sloučením vojenské pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Slibuje si od toho třímiliardovou úsporu.

Výpadek příjmů z poplatků chtějí podle Sobotky sociální demokraté kompenzovat zrušením stropů při platbě zdravotního pojištění a zvýšit tak příjem pojišťoven o dvě miliardy korun. Zjednodušit se má také systém úhrad zdravotních výkonů, aby pojišťovny platily za zákrok ve všech zařízeních stejnou cenu. „Nový seznam výkonů použijeme jako základ výpočtu mezd a podklad reformy odměňování zdravotníků,“ slibuje ČSSD.

David Rath plány sociální demokracie shrnul s využitím přirovnání onkologa a senátora za ČSSD Jana Žaloudíka. „Musíme vybudovat zdravotnictví jako myšku, u níž víme, kde má čumáček a kde má zadeček, a ne tak, jak to dělá současná vláda, jako měňavku, kterou nevíme, kde ji krmit a co z ní vypadne,“ uvedl Rath.

Dary politikům od občanů a náklady na volební kampaně mají mít strop

Do svého plánu boje proti korupci sociální demokraté vložili návrh zakázu firemních sponzorských příspěvků politickým stranám. Plán počítá také s omezením výše sponzorských darů stranám od občanů a s omezením nákladů na volební kampaně, konkrétní limity ale navrhovaný plán nestanoví.

ČSSD měla po loňských parlamentních a komunálních volbách dluh ve výši 360 milionů korun. Základní příjmy strany tvoří státní a členské příspěvky. Sponzorské dary nebyly podle bývalého předsedy kontrolní komise strany Martina Starce nějak významné.

Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera jsou nezbytným protikorupčním nástrojem majetková přiznání. „Kdo je nepodpoří lže, když tvrdí, že mu jde o boj proti korupci,“ uvedl stínový ministr spravedlnosti.