Po krušných časech očekává JOB AIR Technic expanzi

Zdroj: PP Partners Prague

Česká firma JOB AIR Technic, největší letecká servisní firma ve střední a východní Evropě, konečně hledí do budoucnosti s optimismem. Po měsících nejistoty získala nového majitele, má naplněnou kapacitu, očekává solidní zisk a plánuje expanzi.

JOB AIR Technic letos v srpnu ovládl holding Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada. Opravárenská firma, jež předtím byla v insolvenci, pod vedením nového majitele splnila reorganizační plán a mohla udělat tlustou čáru za minulostí.

Údržbový hangár na ostravském letišti, který firma provozuje od roku 2008, se na začátku opravárenské sezony znovu naplnil letadly. Kromě letounů Boeing 737 a Airbus A320, které patří k nejčastějším typům, jejichž údržbu společnost provádí, plánuje v současné době získání oprávnění na údržbu letounů typu Airbus A330.

Firmu podrželi zákazníci i zaměstnanci

„V době, kdy bylo se společností JOB AIR Technic zahájeno insolvenční řízení, byla firma schopná dosahovat EBITDA kolem pěti až sedmi milionů korun měsíčně, takže jsem nikdy nepochyboval, že je životaschopná. Za malý zázrak spíš považuji, že se nám podařilo udržet zákazníky. Byli ochotni podstoupit riziko, že se insolvence může kdykoli překlopit v konkurz. To by pro ně znamenalo, že jejich letadlo zůstane po neurčenou dobu uzemněno, případně se může stát, že opravu nebude mít kdo dokončit. Naštěstí k tomu nedošlo,“ vzpomíná na neradostné časy Daniel Barč, ředitel firmy.

Další důležitý faktor, který společnosti pomohl přežít, byl podle Daniela Barče, že udržela zaměstnance. Ti zůstali, přestože třeba několik měsíců nedostali výplatu. To když je klient jednoho zákazníka firmy dostal do problémů a zkrachoval. „Klient včas nezaplatil. Stalo se to před Vánoci a zaměstnanci byli tři měsíce bez výplat. Kdyby odešli, firma by padla. Podrželi nás a umožnili nám firmu vytáhnout nahoru,“ přiznává Daniel Barč.

Návrat k zisku

Dnes, jen pár měsíců po ukončení insolvenčního řízení, může Daniel Barč spokojeně říct, že je firma naprosto zdravá. V letošním roce předpokládá, že dosáhne EBITDA, tedy ziskem před započtením úroků, daní a odpisů, v rozmezí 80-100 miliony korun. Do toho navyšuje opravárenskou kapacitu, shání nové zaměstnance a zvažuje výstavbu nového hangáru vedle toho stávajícího.

Akvizice společnosti JOB Air Technic byla jednou z úspěšných aktivit organicky rostoucího holdingu Czechoslovak Group. V roce 2016 se impérium podnikatele Jaroslava Strnada rozrostlo například o společnost Retia, výrobce radarové  techniky, společnost Elton hodinářská, jež vyrábí hodinky značky Prim nebo třeba automobilku Avia. V minulém týdnu majitel Czechoslovak Group Jaroslav Strnad připustil, že plánuje vstup do Tatravagónky Poprad.

V roce 2015, tedy ještě před výše uvedenými akvizicemi, zaměstnávaly podniky holdingu Czechoslovak Group téměř 4000 osob a vygenerovaly tržby v hodnotě 12 miliard korun.