Po letech stagnace míří do nemocnic nové roboty

komfort. Robotické operace zatěžují pacienty méně než klasické otevřené zákroky, neboť vystačí
s několika malými řezy. Nacvičují se přitom snáze než laparoskopické operace.

komfort. Robotické operace zatěžují pacienty méně než klasické otevřené zákroky, neboť vystačí s několika malými řezy. Nacvičují se přitom snáze než laparoskopické operace. Zdroj: Profimedia.cz

Poslední z operačních robotů byl v Česku instalován v roce 2009. Teď do nemocnic míří druhá vlna těchto vysoce efektivních systémů. Lékaři právě uvádějí do provozu nový přístroj ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Také Fakultní nemocnici v Motole schválilo ministerstvo zdravotnictví nákup tohoto systému a o razítko usiluje také Masarykův onkologický ústav. Koncem letošního roku by tak mohlo roboticky operovat devět nemocnic.

„V západních zemích EU se roboticky provádí devadesát procent onkologických operací prostaty. Česká republika se snaží tento trend dohnat,“ uvedl Zdeněk Tušl z hradecké nemocnice.

Prvních několik operačních systémů da Vinci začalo v Česku operovat v letech 2005 a 2009. Následná stagnace plynula z toho, že nebylo jasné, jak by měly být robotické operace hrazeny, pro jaké výkony jsou vhodnější než třeba laparoskopie a jaký počet přístrojů v Česku by měl vykonávat jaký počet operací. Otazníky zůstávají dodnes.

„Není nedočkavostí chtít po deseti letech vědět, jaká jsou pravidla,“ poznamenal minulý týden na poslaneckém semináři senátor a onkolog Jan Žaloudík.

Technika šetrná k pacientům rozšiřuje možnosti lékařů
Operační systémy da Vinci patří k nejdražším zdravotnickým přístrojům. Jeden vyjde zhruba na šedesát milionů korun. Loni lékaři v Česku uskutečnili 1455 operací pomocí robota, což je o třináct procent více než v roce 2010. Většinu z toho představují operace rakoviny prostaty. Čistě z medicínského hlediska by robotických operací mohlo být mnohem více. Tyto zákroky nezatěžují pacienty tolik jako klasické otevřené operace, stačí několik malých řezů. Proti laparoskopii, po níž zůstává také jen pár malých jizev, mají několik výhod. Mimo jiné se je chirurg snáze naučí a nevyžadují takovou zručnost. Robotem proto může operovat více lékařů, léčbu tedy podstoupí teoreticky více pacientů.

Odborníci proto znovu usilují o zařazení robotických výkonů do seznamu běžně hrazených výkonů. „Věřím, že se tím začneme zabývat,“ uvedla ředitelka odboru zdravotního dohledu ministerstva zdravotnictví Martina Novotná. Na ministerstvu by mohla vzniknout ke koncepci robotické chirurgie pracovní skupina.

VZP měla loni zvláštní smlouvy na robotické operace se šesti nemocnicemi. Předloni za 732 výkonů zaplatila 75 milionů korun. Některé zdravotní pojišťovny však dosud hradí operace s pomocí systému da Vinci jen do výše obdobné laparoskopické operace s připočtením ceny jednorázového materiálu.

Robotická cévní chirurgie na Homolce sklidila uznání v USA