Po marmeládě zakázala EU i název „pomazánkové máslo“

Pomazánkové máslo

Pomazánkové máslo Zdroj: B2C

Česká republika dnes u Soudního dvora Evropské unie prohrála v letitém sporu o pomazánkové máslo. Podle verdiktu není možné tento český výrobek označovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Prý jde jen o roztíratelný tuk. Nedávno přitom Evropská komise zakázala české firmě Hamé používat označení marmeláda.

Česko zažalovala u lucemburského tribunálu v roce 2010 Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel. Podle nich ale výrazem máslo je možné označovat pouze ty produkty, u nichž mléčný tuk tvoří nejméně 80 procent výrobku. Problém je v tom, že české předpisy jsou mnohem tolerantnější, neboť umožňují toto označení používat u potravin obsahujících nejméně 31 procent mléčného tuku.

„Výrobek s třicetiletou tradicí budeme muset přejmenovat,“ uvedl v reakci na rozsudek europoslanec Jan Březina, který se touto problematikou zabývá. „Po loňském rozhodnutí Evropské komise neuznat pomazánkové máslo jako zaručenou tradiční specialitu je to druhá rána tomuto českému výrobku,“ dodal. Připomněl také, že rozhodnutí soudu je konečné a nelze se proti němu odvolat.

Protože rozsudek neobsahuje lhůtu, do kdy je nutno pomazánkové máslo přejmenovat, je třeba tak učinit bezodkladně. „V praxi se musí standardním způsobem změnit příslušné vnitrostátní předpisy a uvést je do souladu s rozsudkem. V případě pomazánkového másla se jedná o vyhlášku ministerstva, takže změna bude procedurálně velmi snadná a rychlá,“ vysvětlil Březina. Pokud bychom rozhodnutí nerespektovali a označení pomazánkové máslo dál používali, hrozí nám pokuta v řádu milionů eur.

„Rozsudek soudu musíme akceptovat, ale nesouhlasíme s ním. Měli jsme dostat výjimku, jako mají v EU například buráková másla a další výrobky,“ řekla deníku E15 mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Producenti se nyní podle jejích slov opět budou snažit dosáhnout toho, aby bylo pomazánkové máslo zapsáno na seznam zaručených tradičních specialit EU.

Žádost o to podali výrobci k Evropské komisi v prosinci 2010, ta ji ale zatím ještě nezveřejnila a nezačala tak ani lhůta pro podávání případných námitek ze stran subjektů z celé EU. „Po zapsání na seznam by se mohly případně jednání o uznání pomazánkového másla znovu otevřít,“ dodala mluvčí.

Ministerstvo zemědělství dnešní verdikt posuzuje. „Je třeba jej respektovat, nicméně dosud nejsme přesvědčeni o správnosti postupu Evropské komise, která v minulosti zamítla zápis označení pomazánkové máslo na seznam výjimek, aniž by provedla řádný konzultační postup s členskou zemí,“ uvedl ministr Petr Bendl. Úřad podle něj bude analyzovat, zda rozsudek dává Česku ještě nějaký prostor pro uznání názvu výrobku s více než třicetiletou tradicí. „Pokud ano, určitě jej využijeme,“ dodal Bendl.

Češi se už dříve pokusili pro pomazánkové máslo vyjednat výjimku, kterou však komise zamítla. Praha neuspěla ani s žádostí o označení jako zaručená tradiční specialita. To je udělováno za účelem propagace tradičních produktů se specifickým charakterem a chuťovými a technologickými vlastnostmi.

Z českého pohledu jde o druhý neúspěch v řadě v poslední době. Potravinářská společnost Hamé totiž neuspěla u Evropské komise s žádostí o zařazení Marmelády meruňkové, Marmelády jahodové a Marmelády linecké na seznam tradičních zaručených specialit EU. Název marmeláda se smí podle EU používat jen pro výrobky z citronů a pomerančů, vše ostatní je džem.

Pomazánkové máslo je v pořadí třetím názvem, který výrobci potravin nesmí kvůli pravidlům EU pro tradiční výrobky prodávané v Česku používat. Tím prvním byl rum, který se v Česku a předtím v Československu tradičně vyráběl z melasového či obilného lihu, zatímco v EU i ve světě se jako rum označuje pouze destilát z cukrové třtiny. Producenti tuzemského rumu se proto ještě před vstupem do EU dohodli, že označení rum nahradí od roku 2003 slovem „tuzemák“.