Počty úředníků opět rostou. Vláda potřebuje desítky nových i kvůli předsednictví

Počty úředníků opět rostou. Vláda potřebuje desítky nových i také kvůli předsednictví

Počty úředníků opět rostou. Vláda potřebuje desítky nových i také kvůli předsednictví Zdroj: profimedia.cz

Práce na úřadě, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Vládní koalice Spolu s Piráty a STAN odloží další slibované zeštíhlení úřadů minimálně o několik měsíců. Od července naopak posiluje některá ministerstva. Počítá s tím takzvaná systemizace služebních míst platná právě od začátku měsíce. Podobné změny vláda schvaluje zpravidla koncem roku, nyní jsou mimořádné.

Nejvíce nových pozic vzniklo na ministerstvu práce a sociálních věcí nebo v rezortu vnitra. S ohledem na nutnost plnění mezinárodních sankcí proti Rusku přijal další pracovníky i Finanční analytický úřad. Celkem jde o desítky míst, která jen letos přijdou na miliony korun. Část peněz na platy těchto posil však stát ušetří jinde.   

„Práce na státním rozpočtu pro rok 2023 jsou v současné době stále v úvodní fázi a problematika snižování počtu státních zaměstnanců bude blíže řešena v následujících měsících při vyjednáváních se správci kapitol,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS) hodlá vládní kolegy tlačit k zefektivnění práce na úřadech a snižování administrativního aparátu. Pětice stran tvořících koaliční kabinet se zavázala, že zredukuje počet úředníků o třináct procent. Centrální orgány jich aktuálně zaměstnávají necelých osmdesát tisíc.

Posily v současnosti vyžadují opatření související s válkou na Ukrajině nebo s půlročním předsednictvím Česka Radě Evropské unie. Samotný Úřad vlády musí mít na zajištění předsednictví patnáct dalších pracovníků. Nicméně rovných třicet zaměstnanců už v dubnu propustil.

Co obnáší české předsednictví Radě EU:

Video placeholde
• Videohub

Projekt Digitální Česko, který spadá pod rezort vnitra, vyžaduje necelou dvacítku nových lidí s pracovním poměrem na dobu určitou. Prostředky na jejich platy má poskytnout EU v rámci Národního plánu obnovy.  

Přes dvě desítky nových zaměstnanců potřebuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Stejný počet míst však škrtne České správě sociálního zabezpečení a Úřadu práce, státu by tedy neměly vzniknout dodatečné výdaje. „Limity v personální a platové oblasti byly v obou organizacích recipročně sníženy,“ potvrdil Weiss.

O jednotky zaměstnanců posílí ministerstvo vnitra a Finanční analytický úřad spadající pod rezort financí. Tento orgán hledá na základě mezinárodních sankčních seznamů majetky podnikatelů a dalších fyzických i právnických osob napojených na režimy v Rusku a Bělorusku. Specializovaný úřad jim zabavuje finanční prostředky či nemovitosti.

Současný kabinet poprvé zvýšil počty úředníků na začátku ledna. Důvodem byla dohoda na třech nových ministrech bez portfeje, kteří mají na starosti evropské záležitosti, legislativu a vědu, výzkum a inovace. Úřad vlády jim vytvořil zázemí se 74 novými místy. Další útvary a desítky nových pozic následně vznikly na stávajících ministerstvech.

Od dubna kabinet přistoupil k prvnímu většímu zeštíhlení státní správy, kterou seškrtal o 325 míst. Úspora má činit 413 milionů korun ročně. „Plníme to, co jsme slíbili voličům. Udělali jsme další krok ke snižování úřednických míst ve státním aparátu České republiky. Budeme v tom s rozmyslem, ale vytrvale pokračovat,“ uvedl tehdy premiér Petr Fiala.

Podle zákona o státní službě systemizace stanovuje počty pracovníků na úřadech. Její podobu vypracovávají ministerstva vnitra a financí podle návrhů jednotlivých orgánů. Dokument schvaluje vláda většinou v prosinci na následující kalendářní rok. V průběhu roku je však možná i mimořádná systemizace.