Podnikatelé v kultuře se dočkají kompenzace za zrušené akce. Vláda si na to vyčlenila 900 milionů

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) Zdroj: Michaela Szkanderová

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) ve Strakově akademii (20.7.2020)
Ministr dopravy Karel Havlíček (ANO) ve Strakově akademii. (20.7.2020ú
Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)
4
Fotogalerie

Hudební kluby, nedotovaná divadla, organizátoři festivalů a dalších kulturních akcí mohou čerpat kompenzaci ve výši 50 procent nákladů za zrušené nebo přesunuté akce v období od vyhlášení nouzového stavu do konce léta. Uvedl to na twitteru ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) s tím, že vláda na pondělním jednání společný program ministerstva průmyslu a kultury schválila. V programu by je asi 900 milionů korun.

„Je to už předjednaný program, který už byl víceméně schválen přibližně před měsícem, čekali jsme na to, až bude schválen definitivně státní rozpočet,“ řekl ještě před jednámím vlády Havlíček. Záměr programu kabinet schválil 22. června. Opoziční TOP 09 už tehdy uvedla, že se ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) probudil s podporou podnikatelů v kultuře velmi pozdě.

V záměru, který vláda schválila v červnu, se počítalo se dvěma typy pomoci. Devět set milionů korun z peněz pro podnikatele v kultuře mělo být určeno na dotace a 100 milionů korun na poukázky určené těm, kdo si najmou firmu působící v kreativním odvětví. Druhý typ pomoci ve formě voucherů ale vláda zatím neschválila.

„Větší balíček jsou dotace, které by se rozdělovaly festivalům, soukromým divadlům, klubům, typu podniků, které jsou dneska poměrně stále ohrožené,“ řekl již dříve ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Pokud tito podnikatelé prokážou náklady, mohou dostat proplaceno až 50 procent do výše pěti milionů korun. O dotaci budou moct žádat pořadatelé akcí, které se měly odehrát, ale neuskutečnily se, mezi 10. březnem a 31. srpnem.

Druhý uvažovaný balík jsou takzvané kreativní poukázky, zatím na nich ale kabinet nenašel shodu, uvedl Havlíček. Podle původního návrhu měly být dva typy, jedny na 250 tisíc korun pro ty, kteří si najmou třeba designovou firmu či jinou kreativní společnost, jež má běžnému podnikání dodat přidanou hodnotu. Poukázka na 150 tisíc korun by pak měla být určena spíše pro kulturní služby.

Vláda v dubnu schválila první záchranný balíček pro kulturu ve výši 1,07 miliardy korun. Byl určen především pro příspěvkové organizace ministerstva kultury a subjekty, které od ministerstva dostávají dotace. Majitelé některých soukromých divadel ale poté ministra Zaorálka kritizovali za to, že nepůjde nic do sektoru, který nepobírá dotace.