Policie: manažeři připravili IKEM zřejmě o desítky milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Josef Vostarek, Sedmicka

Předraženými zakázkami na nákup hybridního operačního sálu a na jeho stavební úpravy uzavřené pražskou státní nemocnicí IKEM mohla podle protikorupční policie vzniknout škoda minimálně deset milionů korun. Vyplývá to z dokumentů, které má deník E15 k dispozici. Vyšetřovatelé proto v kauze, kde figuruje také společnost Phar Service založená ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV), zahájili minulý měsíc trestní řízení.

„Kvůli pokynu státního zástupce ale zatím nemůžeme poskytovat bližší informace,“ konstatovala mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká.

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality reagoval na oznámení občanského sdružení Piraňa. To podezřívá čtveřici vrcholných manažerů IKEM z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Kopecká nechtěla prozradit, zda už policie všechny čtyři nebo alespoň někoho z nich obvinila. „Nemohu to potvrdit, ale ani vyvrátit,“ poznamenala mluvčí.

Hybridní operační sál si IKEM objednal jako druhá nemocnice v Česku. Za 47 milionů korun bez DPH ho ve veřejné soutěži, kde byla údajně jediným účastníkem, dodala obchodní firma Hypokramed. Sál se skládá ze speciálního rentgenu, operačního stolu a kovového pláště obklopujícího kardiologické pracoviště. Podle zjištění serveru aktuálně.cz se cena všech tří zařízení běžně pohybuje kolem 27 milionů.

Podezření se vznáší i nad okolnostmi, za nichž společnost Phar Service inkasovala za stavební úpravy operačního sálu dohromady 20 milionů korun.

Vedení IKEM využilo toho, že jde o takzvanou „podlimitní“ zakázku, kde není třeba vyhlašovat otevřenou soutěž, ale stačí oslovit jen pět firem. Phar Service, v níž byl Jankovský předsedou představenstva a vlastnil sedmdesát procent akcií, podepsala smlouvu s nemocnicí na začátku loňského června, tedy krátce po parlamentních volbách. „Když jsem o zakázku žádal, netušil jsem, že budu ministrem,“ tvrdil tehdy ministr Jankovský, který hned následující měsíc převedl svůj podíl na syna.

Policie podle písemných dokumentů, které se redakci E15 podařilo získat, prověřuje v rámci trestního řízení také zakázky na úklidové, malířské a další práce. Za rovných třicet milionů korun si je čtveřice manažerů IKEM objednala u několika „blíže nespecifikovaných servisních společností“.