Polovina obecních stavebních úřadů skončí. Dostálová odtajnila, které to budou

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Plán rušení stavebních úřadů.
Plánovaný počet zachovaných stavebních úřadů.
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)
5
Fotogalerie

Starostové jednotlivých obcí poprvé zjišťují, zda jim bude v rámci nového stavebního zákona zrušen stavební úřad, či nikoli. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) zveřejnila první verzi mapy nových státních stavebních úřadů, podle které má zhruba polovina z těch obecních skončit. Jasno by mělo být na jaře příštího roku. Vláda kromě toho vypsala výběrové řízení na předsedu zbrusu nového Nejvyššího stavebního úřadu, který má začít fungovat od ledna příštího roku.

Například Zlínský kraj přijde přibližně o osmnáct stavebních úřadů, mezi nimiž budou zřejmě úřady v Bílovicích, Hluku či v Kunovicích. Zrušení stavebních úřadů se bude týkat i obcí ve Středočeském kraji, konkrétně například Rožmitálu pod Třemšínem, Březnice, ale i Mšena. Ústecký kraj má přijít o stavební úřad v České Kamenici, Benešově nad Ploučnicí, Úštěku i ve Vejprtech. Snížení počtu stavebních úřadů se ale bude týkat všech krajů, v Praze má zbýt jediný.

„Od počátku brojím za to, aby stavební úřady zůstaly pod městskými úřady. Bohužel už to ale asi nezměním,“ stěžuje si starosta města Hořovice Jiří Peřina. Dostálová, která prosadila přechod všech stavebních úřadů pod stát, ale argumentuje nedostatečnou efektivitou současných úřadů, kde zejména chybějí lidé. Tvrdí, že díky centrálnímu stavebnímu úřadu si pracovníci budou moci vzájemně vypomáhat například při práci v terénu. „V rámci Královéhradeckého kraje je celkem 250 stavebních úředníků, kteří si navzájem neumějí pomoct,“ říká Dostálová.

S novou soustavou úřadů mají o práci přijít tisíce úředníků. Peřina nevěří, že bude systém fungovat. „Odborníků je nedostatek, to je obecně dáno. Nedomnívám se, že situace bude lepší po vytvoření centrálního orgánu,“ říká Peřina. „Odborníci z obcí nezmizejí, jen budou nahrazeni někým, kdo bude řízen na dálku, což bude opět další komplikace,“ dodává.

Plán rušení stavebních úřadů.Plán rušení stavebních úřadů.|E15

Dnes je v Česku přibližně sedm set obecních stavebních úřadů a první předběžný plán hovoří o snížení jejich počtu na 323. Dostálová upozornila, že jsou v novém zákoně čtyři kritéria, a pokud příslušný stavební úřad splní alespoň jedno z nich, bude jeho existence zachována. Například pokud jde o úřad v obci s rozšířenou působností nebo s více než deseti tisíci obyvateli.

O finální podobě sítě stavebních úřadů chce ministerstvo jednat i se Sdružením místních samospráv či se Svazem měst a obcí. „Budeme v jednáních s ministryní usilovat o to, aby byl počet stavebních úřadů navýšen. Současný návrh představuje jejich snížení více jak o polovinu nynějšího stavu, což povede ke zhoršení dostupnosti této služby pro občany,“ uvedl předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák.

S rušením úřadů souvisí i otázka pracovních míst nynějších úředníků. Ministerstvo osloví s nabídkou přechodu do nového státního systému všechny stávající úředníky, kteří by si měli polepšit o jednu platovou třídu,“ uvedla Dostálová. Stavebních úředníků je v zemi v současnosti asi dvanáct tisíc, jejich počet se má snížit až o třetinu.

Plánovaný počet zachovaných stavebních úřadů.Plánovaný počet zachovaných stavebních úřadů.|E15

V pondělí zároveň vláda schválila výběrové řízení na předsedu nového Nejvyššího stavebního úřadu, který bude sídlit v Ostravě. Děje se tak ještě před volbami, což například poslanec a místopředseda ODS Martin Kupka považuje za nešťastné. „Obávám se, že by tuto funkci měla obsazovat současná vláda. Je důležité, aby o tom rozhodla vláda budoucí,“ apeluje Kupka.

Dostálová to za problém nepovažuje. „Výběrové řízení probíhá na základě zákona o státní službě, tam toho nikdo moc nevymyslí. Každá vláda musí postupovat podle zákona,“ oponuje. Výběrové řízení bude dvoukolové, nejprve mají možnost se přihlásit úředníci, v případném druhém kole může vláda vybírat z lidí mimo veřejnou správu.

V první verzi článku jsme chybně uvedli, že stát zruší polovinu stavebních úřadů v Česku. Zrušena bude zhruba polovina obecních stavebních úřadů. Chybu jsme opravili, omlouváme se za ni.