Porošenko odsoudil návrhy Miloše Zemana. Anexe Krymu není hotovou věcí, řekl ukrajinský prezident

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: Reuters

Český prezident Miloš Zeman (vlevo) se 10. října ve Štrasburku v budově Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PSRE) setkal s úřadujícím předsedou PSRE Rogerem Galem.
Český prezident Miloš Zeman hovoří s novináři před svým vystoupením na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE) 10. října ve Štrasburku.
3
Fotogalerie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes ve Štrasburku důrazně odsoudil návrhy českého prezidenta Miloše Zemana na uznání krymské anexe výměnou za ruskou ropu a plyn a varoval před ústupky vůči Moskvě. Aniž Zemana jmenoval, v projevu na Parlamentním shromáždění Rady Evropy (PSRE) řekl, že "rozhodně odmítá" tvrzení o anexi Krymu jako "hotové věci" a představy o tom, že lze krizi vyřešit výměnou území za peníze nebo suroviny.

Porošenko v projevu také varoval před "appeasementem" vůči Rusku. Řekl, že v nynější situaci nelze udržovat styky s Ruskem "jako by se nic nestalo". Poděkoval poslancům PSRE za podporu územní svrchovanosti Ukrajiny a obsáhle hovořil o snahách Kyjeva prosazovat demokratické reformy a vymýtit korupci.

Český prezident v úterý na stejném místě ve Štrasburku označil protiruské sankce za nefunkční a ruskou anexi ukrajinského Krymu za "fait accompli", tedy za hotovou záležitost. Zároveň se zmínil o možnosti ruské kompenzace ve prospěch Ukrajiny ve formě finanční náhrady nebo dodávek ropy a plynu.

"Rozhodně odmítám tvrzení těch, kdo hovoří o Krymu jako hotové věci. Tato tribuna nebyla vytvořena k výzvám o appeasementu ani k výzvám obchodovat s územím za peníze, ropu nebo plyn. To se nikdy nestane," řekl Porošenko. Dodal, že dosáhnout míru a stability v Evropě je možné jen úctou ke svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny.

Zemanův projev tvrdě odsoudilo ukrajinské ministerstvo zahraničí jako absolutně nepřijatelný. Český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Zeman neměl k projevu o protiruských sankcích a anexi Krymu mandát české vlády a že jeho vyjádření jsou v příkrém rozporu se zahraniční politikou České republiky.

Porošenko dnes ve Štrasburku obvinil Rusko, že nedodržuje své závazky a hrubě porušuje lidská práva. Ruští vojáci jsou stále na ukrajinském území, a to na Krymu i v Donbasu. Upozornil na případy ukrajinských vlastenců vězněných v Rusku, který je podle něj víc než stovka.

Systematické represe na Krymu, prosazované "v nejlepších sovětských tradicích", postihují místní Tatary, kteří jsou posíláni do věznic a pracovních táborů, řekl ukrajinský prezident. Mezinárodní koalice, podporující Ukrajinu, je ale stále širší a silnější. "Ukrajinci si budou vždy pamatovat pomoc, které se jim od mezinárodního společenství dostalo v těžkých chvílích," řekl prezident.