Poskytnout běžencům vlastní byt? V Česku to není jednoduché

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Vezměte si uprchlíky domů, vyzývá řada politiků. A nabídky na bydlení opravdu přicházejí, potvrzují organizace pracující s migranty. V českém systému to však vůbec není snadné. Žadatele o mezinárodní ochranu lze ubytovat, ale cizinec musí znát někoho, s kým se přímo domluví.

„Bohužel to nefunguje tak, že by ubytovatel nabídl ministerstvu vnitra volný byt a to by ho nabídlo konkrétní rodině nebo cizinci,“ uvedla právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům Petra Khollová.

Situace uprchlíků, které zadrží česká policie na cestě třeba do Německa, bývá odlišná. „Jsou omezeni na svobodě a sami si zvolit nemohou. Existuje alternativa v podobě nahlášení nějaké konkrétní adresy a pak například povinného hlášení se na policii. Ta ale nebývá využita, lidé zůstávají v detenci,“ uvedla právnička organizace Hana Franková.

Inspirace v Německu

Hledat řešení je možné v zahraničí. „Oslovili nás aktivisté, kteří se inspirovali německou iniciativou Uprchlíci vítejte. Teď pracujeme na tom, aby tento systém mohl fungovat i v Česku,“ uvedla ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

V praxi to vypadá tak, že Němci zaregistrují svůj byt a organizace pomáhající migrantům je s uprchlíkem spojí. Po setkání se obě strany rozhodnou, zda na ubytování přistoupí. Některé spolkové země přitom na bydlení uprchlíků přispívají.

Názory odjinud: Německo otevírá náruč