Poslance Úsvitu povede někdejší „rebel“ ODS Radim Fiala

Poslanci ODS (zleva) Ivan Fuksa, Petr Tluchoř, Radim Fiala (vpředu) a Tomáš Úlehla (vpravo v pozadí) hovoří s novináři 9. října po jednání poslaneckého klubu. Rebelové v ODS nevidí důvod pro konec koalice a vlády a pro předčasné volby. Na večerní jednání skupiny přinesou další návrhy úspor v rozpočtu. (ČTK)

Poslanci ODS (zleva) Ivan Fuksa, Petr Tluchoř, Radim Fiala (vpředu) a Tomáš Úlehla (vpravo v pozadí) hovoří s novináři 9. října po jednání poslaneckého klubu. Rebelové v ODS nevidí důvod pro konec koalice a vlády a pro předčasné volby. Na večerní jednání skupiny přinesou další návrhy úspor v rozpočtu. (ČTK) Zdroj: CTK

Šéfem poslaneckého klubu hnutí Úsvit podnikatele a politika Tomia Okamury se stal bývalý občanský demokrat Radim Fiala. Předseda strany Okamura po jednání klubu prohlásil, že Úsvit by rád získal místo ve vedení Poslanecké sněmovny, představil také návrhy nových zákonů a novel.

Fiala byl poslancem ODS po dvě volební období, od roku 2006 až do letošního srpna, kdy se sněmovna rozpustila. Loni na podzim proslul jako člen skupiny takzvaných rebelů, tedy zákonodárců ODS, kteří odmítli podpořit zvýšení daní. Loni v říjnu Fiala vystoupil ze strany. V nedávných předčasných volbách pak úspěšně kandidoval v Olomouckém kraji jako lídr Úsvitu.

Hnutí ústy Okamury oznámilo, že stojí o post místopředsedy sněmovny a šéfa alespoň jednoho ze sněmovních výborů. Kdo ze 14 poslanců by se za Úsvit o tyto pozice měli ucházet, Okamura neprozradil. Ještě se o nich bude jednat. Místo ve vedení Sněmovny prý hnutí chce, protože by bez něho nemohlo prosazovat svůj program.

Jeho součástí je také přijetí zákona o obecném referendu, který v paragrafovém znění dnes poslanci Úsvitu projednali. Okamura prý již o návrhu jednal s představiteli ANO, kteří si vyžádali další podrobnosti, a také se šéfem komunistů Vojtěchem Filipem. Oslovit chce i představitele dalších stran.

Vedle návrhu zákona o referendu poslanci Úsvitu jednali také o novelách zákona o hmotné nouzi a spotřebitelském úvěru. První novelou chtějí zamezit zneužívání doplatku na bydlení pro sociálně slabé, který by byl nově zastropován na cenu obvyklou v místě podle cenové mapy ministerstva pro místní rozvoj. Podmíněn by byl také využíváním prostor v souladu s hygienickými a technickými normami.

Druhá norma by měla více chránit spotřebitele před lichváři, například stanovením maximální procentní sazby nákladů na úvěr ve výši mezi 20 až 25 procenty ročně podle výše jistiny. Podobný návrh měla ve svém volebním programu také sociální demokracie.