Poslanci budou řešit regulaci Airbnb. Krátkodobé pronájmy chtějí omezit ČSSD i Praha

Zpřísnění podmínek pro podnikání s krátkodobými pronájmy typu Airbnb budou ve středu ve sněmovně řešit poslanci. Na výběr budou mít hned dva návrhy, jak situaci řešit, a to od sociální demokracie a od pražského zastupitelstva.

Zpřísnění podmínek pro podnikání s krátkodobými pronájmy typu Airbnb budou ve středu ve sněmovně řešit poslanci. Na výběr budou mít hned dva návrhy, jak situaci řešit, a to od sociální demokracie a od pražského zastupitelstva. Zdroj: Reuters

Sociální demokraté chtějí, aby se omezilo krátkodobé pronajímání celého bytu nebo domu na třicet dní v roce. Obec, ale i společenství vlastníků jednotek a družstva, by měly dostat pravomoc podnikání se sdíleným ubytováním omezit i zakázat.
Pražský návrh má umožnit obcím stanovit lhůtu, kolik dnů v roce smějí pronajímatelé své byty nabízet, možnost omezit počet osob ubytovaných v jednom bytě či toto podnikání omezit či zakázat.
Airbnb loni kvůli pandemii vykázala vysokou ztrátu, tržby firmě klesly o 30 procent na 3,4 miliardy dolarů. Společnost ale čeká s postupujícím očkováním výrazné oživení.
4
Fotogalerie

Krátkodobý pronájem jen na omezenou dobu, větší pravomoci pro obce i pro společenství vlastníků jednotek a možnost toto podnikání zcela zakázat. Zpřísněním podmínek pro podnikání s krátkodobými pronájmy typu Airbnb se budou ve středu ve sněmovně zabývat poslanci. Na výběr budou mít hned dva návrhy, jak situaci řešit, a to od sociální demokracie a od pražského zastupitelstva. Regulace se projednává v době, kdy kvůli pandemii razantně poklesl počet bytů, které slouží ke sdílenému ubytování.

 „Hlavním důvodem pro tvorbu regulací v sektoru sdíleného ubytování je především vznik možných negativních důsledků, tedy ušlý zisk státu v daňové oblasti, nežádoucí změny v sousedství bytu, jako je zvýšení hluku či množství odpadu, a také omezená dostupnost bydlení,“ píší sociální demokraté v návrhu novely zákona o podmínkách poskytování sdíleného ubytování. „Nezanedbatelný je také vliv na tradiční odvětví hotelnictví, jehož zástupci často lobbují za nastavení stejných podmínek,“ dodávají poslanci.

Sociální demokraté chtějí, aby se omezilo krátkodobé pronajímání celého bytu nebo domu na třicet dní v roce. Obec, ale i společenství vlastníků jednotek a družstva by měly dostat pravomoc podnikání se sdíleným ubytováním omezit i zakázat.

Problém s nedostatkem bytů kvůli krátkodobému pronajímání se týká především Prahy, která využila své zákonodárné iniciativy, a skrze radní Hanu Kordovou Marvanovou (STAN) předložila sněmovně vlastní novelu živnostenského zákona. Na rozdíl od ČSSD nechce striktně stanovit počet dní, po které lze byty sdílet, neboť je podle pražských zastupitelů situace jiná na různých místech republiky.

Pražský návrh má umožnit obcím stanovit lhůtu, kolik dnů v roce smějí pronajímatelé své byty nabízet, možnost korigovat počet osob ubytovaných v jednom bytě nebo toto podnikání omezit či zakázat. V nedávno zveřejněné Strategii rozvoje bydlení počítá Praha s tím, že se má do budoucna krátkodobě pronajímat jen pět tisíc bytů, před pandemií to byl více než dvojnásobek. „Chceme regulovat tento typ podnikání s byty, které má jednoznačný důsledek v enormním růstu cen bytů v centru Prahy,“ uvedla Marvanová.

Vláda se k oběma návrhům postavila neutrálně. Vládní legislativci v minulosti vyjádřili obavu, že zasahování do nakládání s nemovitostmi může být problematické z hlediska souladu s ústavou. Ve sněmovně se proti regulaci opakovaně staví zejména pravicové strany, které argumentují zásahem do práva na soukromé vlastnictví. Pražský poslanec Patrik Nacher (ANO) také upozornil na neochotu mimopražských poslanců se problematikou zabývat.

Česká asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí má výhrady k regulaci, kterou navrhuje ČSSD, zejména k časovému omezení pronajímání bytů. Její předseda Matěj Koutný upozornil, že je ale legislativně vhodné řešit například problém s hlukem či identifikaci ubytovatelů. „Jsme však proti regulaci, která z trhu vypudí poctivé ubytovatele a na ty, kteří aktuální pravidla nedodržují bude krátká, jako právě návrh poslanců ČSSD," dodal Koutný.

Pandemie způsobila pokles počtu krátkodobě pronajímaných bytů v Praze o více než polovinu. V posledním roce došlo ke snížení nájemného u menších bytů i o více než deset procent, na trh se také vrátily tisíce bytů určených k dlouhodobému pronájmu.

Airbnb loni kvůli pandemii vykázala vysokou ztrátu, tržby firmě klesly o 30 procent na 3,4 miliardy dolarů. Společnost ale čeká s postupujícím očkováním výrazné oživení a opětovný rozvoj krátkodobého ubytování ve městech.