Komunisté i SPD pomohou vládě s energetikou či bydlením. Zákony mají šanci na schválení

Předseda komunistů Vojtěch Filip

Předseda komunistů Vojtěch Filip Zdroj: Profimedia

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO)
Premiér Andrej Babiš (ANO)
Předseda KSČM Vojtěch Filip
6
Fotogalerie

Ani po ztrátě většiny hlasů v Poslanecké sněmovně sice nehrozí legislativním plánům vlády krach, ale ministry čeká obtížnější vyjednávání. KSČM, která kabinetu Andreje Babiše vypověděla toleranci, nevylučuje podporu například energetického zákona nebo normy o dostupném bydlení. Řídit se bude hlavně snahou získat před říjnovými volbami politické body. Podobný postoj zaujalo uskupení Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, které přitom chtělo vládě vyslovit nedůvěru.

„Obecně lze říct, že některé předlohy můžeme podpořit. Kritériem je volební program KSČM a možný efekt daného zákona v předvolební kampani,“ řekl poslanec komunistů Jiří Dolejš.

Pro ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je klíčový nový energetický zákon, který má posunout Česko k bezuhelným řešením a pomoci malým výrobcům energií. Cílem je podle šéfa rezortu vytvoření jasných pravidel trhu.

KSČM chce debatovat především o garanci výkupních cen elektřiny, tedy o opatřeních, která se promítnou do plateb koncových odběratelů. Havlíček může počítat i s hlasy SPD. „Usilujeme o ochranu lidí před takzvanými energošmejdy, takže energetický zákon podpoříme,“ řekl lídr hnutí Okamura.

Jedním ze stěžejních slibů koaličního programu ANO a ČSSD je řešení bytové krize, jinými slovy uzákonění dostupného bydlení. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) s paragrafy tak spěchá, že je nepředložila do mezirezortního připomínkového řízení, vládním legislativcům ani kabinetu, a dala je rovnou do sněmovny. V současnosti je před druhým jednacím kolem posuzují sněmovní výbory. 

„U dostupného bydlení záleží na finále. Zatím je to správný směr, i když některá navrhovaná opatření nám připadají příliš měkká,“ podotkl Dolejš k normě Dostálové. 

Okamura míní, že v této oblasti má vláda velký dluh. „Obecně proto tento zákon podporujeme. Pokud se při projednávání neobjeví nepřekonatelné překážky, budeme hlasovat pro schválení,“ dodal šéf SPD.

Podle loni na podzim schváleného legislativního plánu by měl kabinet předložit šest desítek změn právních předpisů. Z toho má být pět zcela nových zákonů a patnáct novel stávajících norem. Přijetí některých předloh současnou sněmovnou je však vyloučeno i proto, že ministerstva je mají dokončit až po říjnových volbách.

Babišova vláda před sebou navíc tlačí desítky nedodělků. Mezi nejdůležitější patří stavební zákon, úprava financování sociálních služeb v krajích nebo předpis o preventivní restrukturalizaci firem. Stále také chybí nový památkový zákon. Definitivně už spadl pod stůl zákon o státním zastupitelství či systémové změny v exekucích. Podobný osud zřejmě potká i uzákonění hromadných žalob spotřebitelů.

Klíčové vládní návrhy zákonů

Energetický zákon (MPO)
Zákon o dostupném bydlení (MMR)
Stavební zákon (MMR)
Věcný záměr zákona o finančním arbitrovi (MF)
Návrh zákona o sociální práci (MPSV)
Návrh zákona o ochraně zemědělského půdního fondu (MŽP)

Co kabinet zřejmě už nestihne

Zákon o státním zastupitelství (MSp)
Zákon o hromadných žalobách (MSp)
Památkový zákon (MK)

Co si vláda naplánovala na letošní rok

60 legislativních změn
5 nových zákonů
15 novel zákonů
Pramen Legislativní plán vlády z listopadu 2020