Poslanci mimořádnou schůzi k novičoku bojkotovali. Obstrukce, která nemá obdoby, řekl Rakušan

Poslanci se 31. května 2018 vůbec nedostali k debatě o údajné výrobě a testování jedu novičok v Česku a souvisejícím výrokům prezidenta Miloše Zemana.

Poslanci se 31. května 2018 vůbec nedostali k debatě o údajné výrobě a testování jedu novičok v Česku a souvisejícím výrokům prezidenta Miloše Zemana. Zdroj: čtk

Místopředseda STAN Vít Rakušan
Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek
Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
5
Fotogalerie

Mimořádná schůze ke kauze novičok, kterou svolala část opozice, nezačala. Tentokrát to ale nebylo tím, že by si poslanci neschválili program schůze jako v minulosti, ale tím, že se k hlasovacímu zařízení, a tedy k potvrzení své přítomnosti, přihlásilo jen 39 poslanců. Sněmovna tedy nebyla usnášeníschopná. Poslanec Vít Rakušan to označil za obstrukci, která prý dosáhla dosavadního vrcholu. Opozici se nepodařilo zařadit bod ani na následné řádné schůzi.

V sále byly podle Jana Bartoška (KDU-ČSL) fyzicky přítomny dvě třetiny poslanců, jen zlomek z nich se však přihlásilo k hlasovacím zařízením. Kluby ANO, SPD a KSČM už minulý týden hlasovaly pro vyřazení bodu o novičoku z programu řádné schůze. Mimořádnou schůzi k novičoku pak svolala skupina poslanců z klubů TOP 09, ODS, Pirátů, STAN a KDU-ČSL. 

"Vnímám to jako projev zbabělosti a strachu z prezidenta. Tento bod je klíčový pro napravení reputace České republiky. Je to další krok, který poškozuje zemi na mezinárodní scéně a hlavní vinu nesou hnutí ANO, SPD a KSČM," uvedl Bartošek.

V minulosti se při mimořádných schůzích, které byly nepříjemné především hnutí ANO, neschválil program schůze, debata o programu však proběhla. Nyní neproběhla ani tato diskuze.

Poslanec Vít Rakušan (STAN) označil situaci za bezprecedentní obstrukci. "Dnes se použil další procedurální trik, aby se o tom nemluvilo. Poslanci z hlasovací mašiny ANO, SPD a KSČM ani nezasunuli své karty do hlasovacího zařízení. Je neuvěřitelné, co se v Poslanecké sněmovně v režii hnutí ANO děje. Je to na objednávku z Pražského hradu, že se o novičoku mluvit nebude," řekl Rakušan.

K hlasování se přihlásilo jen 39 poslanců, chyběla tak i řada poslanců z řad opozice, která schůzi svolala. "Samozřejmě se podívám, kdo tam nebyl, někteří byli řádně omluveni. Nicméně je jasné, že ten atak, ta promyšlená taktika přišla ze strany hnutí ANO, SPD a KSČM. Bylo vidět, že je to domluvený postup," řekl Rakušan. Aby byla dolní komora usnášeníschopná, muselo by se přihlásit nejméně 67 poslanců.

Předseda komunistů Vojtěch Filip potvrdil, že o novičoku jeho strana nechtěla mluvit, protože nechtěla "pomlouvat prezidenta". "Nemám rád, když někdo cíl zakrývá něčím jiným. Když chtějí ve skutečnosti projednávat něco jiného. Nemyslím si, že téma, které zvolili, má sloužit k pomluvám prezidenta republiky," uvedl Filip, podle kterého obstrukce patří k politice.

Rakušan ještě ráno uvedl, že je potřeba za celou kauzou udělat tečku, jako předseda sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství chtěl přečíst usnesení komise. Právě ze zprávy vojenských zpravodajců údajně vycházel před časem prezident Miloš Zeman, podle kterého byla v České republice skladována a testována látka novičok. Touto látkou byl v březnu otráven dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera ve Velké Británii. Británie za viníka útoku označila Rusko, které následně uvedlo, že jed mohl pocházet i z Česka.

Zemanova slova o výrobě novičoku v České republice popřeli vládní činitelé i sněmovní a senátní výbory. Sněmovní komise pro kontrolu činnosti vojenského zpravodajství uvedla, že se uskutečnila pouze laboratorní mikrosyntéza pro výzkumné a ochranné účely, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu.

Komise vyzvala Zemana, aby "zachovával utajovaný režim zpravodajských informací". Poslanci chtěli na mimořádné schůzi přijmout usnesení, kterým by uvedli Zemanova slova na pravou míru.