Poslanci odmítli komunistu Ondráčka, nezvolili ho do čela komise pro kontrolu GIBS

Zdeněk Ondráček

Zdeněk Ondráček Zdroj: ČTK – A. Mlejnková

Zdeněk Ondráček, lídr kandidátky KSČM v Královehradeckém kraji v předvolební debatě Blesku na téma Do zbraně
Zdeněk Ondráček, lídr kandidátky KSČM v Královehradeckém kraji v předvolební debatě Blesku na téma Do zbraně
Zdeněk Ondráček
Poslanec Zdeněk Ondráček (46, KSČM)
„… pankáči a tydlencty mladý skupiny měli po kapsách boxery a pletací jehlice...“ Zdeněk Ondráček popisuje výzbroj demonstrantů během Palachova týdne v lednu 1989.
6
Fotogalerie

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) nebyl zvolen do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Bylo potřeba 94 hlasů, získal jich však jen 85. Oznámil to předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Jeho nominace opět vyvolala mezi poslanci debatu. Druhé kolo volby, v níž by měl být Ondráček opět jediným kandidátem, by se mohlo uskutečnit v úterý.

Ondráček obdržel v prvním kole 85 ze 186 odevzdaných hlasů. Pokud by Ondráček nebyl případně zvolen ani ve druhém kole, v lednu by se uskutečnila volba nová. V případě, že by KSČM chtěla nominovat někoho jiného ze svých poslaneckých řad, musela by Ondráčka z komise úplně odvolat, protože je jejím jediným členem za tuto stranu.

Jeho nominace vzbudila velké spory. Kritici poukazují na to, že v roce 1989 zasahoval jako policista proti protirežimním demonstracím. Komunisté na Ondráčkovi v čele komise trvali, přestože je i premiér Andrej Babiš požádal, aby nominaci Ondráčka ještě zvážili.

Proti Ondráčkovi vystupovala opozice. "Od pana Ondráčka jsme neslyšeli jedinkrát jakoukoli větu o tom, že to považoval za životní chybu a že ho to mrzí. Že prostě není rozumné mlátit lidi obuškem v době, kdy tady vládne totalita," řekl místopředseda STAN Vít Rakušan.

Komunisté podle Rakušana navíc vnímají Ondráčkovo počínání v roce 1989 jako "téměř hrdinské". "Pokud mají komunisté takový přístup, tak prostě nemohou počítat s naší podporou," doplnil.

Ondráčka nepodporovala ani ČSSD. "Podporovat někoho, kdo se v rámci Palachova týdne podílel na potírání demonstrací, by nebylo úplně rozumné. Je to určitě v rozporu s demokratickými principy po roce 1989," řekl předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jan Chvojka.

Předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek soudí, že KSČM není nejen reformovaná, ale ani reformovatelná.

Kandidaturu Ondráčka naopak hájil předseda komunistické frakce Pavel Kováčik, podle kterého by se poslanci neměli nechat "hnát na barikády hlavním směrem kritického myšlení provokovaného některými prezidentskými kandidáty". Zjevně tím narážel na výzvy podnikatele a textaře Michala Horáčka. Rovněž předseda KSČM Vojtěch Filip nabádal, aby Sněmovna nesloužila kampani jednoho z prezidentských kandidátů. Zdůraznil, že Ondráček má bezpečnostní prověrku.