Poslanci si chtějí zpomalit růst svých platů. Vládní návrh prosazují také Piráti a SPD

Poslanecká sněmovna.

Poslanecká sněmovna. Zdroj: ČTK

Poslanecká sněmovna.
2
Fotogalerie

Poslancům a dalším ústavním činitelům se od začátku příštího roku mají uvolnit zmrazené platy, které by se měly navýšit až o dvacet procent. Zabránit tomu má vládní návrh, který by růst platů ponechal na současném tempu. Poslanecká sněmovna návrh podpořila a poslala do druhého čtení. Kromě vládních stran návrh podporují i Piráti a SPD.

Růst platů ústavních činitelů by měl být příští rok pomalejší, než se nyní plánuje, navrhuje vláda a část opozice. Platy poslanců se nyní počítají jako dva a půl násobek průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře, koeficient pro násobení by se přitom měl od příštího roku zvýšit na 2,75. Podle Pirátů by se tak zvedly platy poslanců o dvacet procent. Nyní berou v průměru kolem 94 tisíc korun hrubého.

Právě Piráti navrhli vládní návrh na zpomalení růstu platů zařadit na program středečního jednání. „V současnosti se bavíme o růstu platů ve státní sféře a je tak i neetické z pohledu poslance chtít nárůst platů o pětinu,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš v narážce na jednání se zdravotnickými a dalšími odbory.

„Podpoříme jakékoli zpomalení růstu platů politiků,“ souhlasil předseda SPD Tomio Okamura s tím, že místo zpomalování růstu by uvítal úplné zmrazení. Platy by se totiž i po přijmutí návrhu nadále zvyšovaly, ale jen v závislosti na růst průměrné hrubé mzdy.

Návrh předložila minulá jednobarevná vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), který na návrhu i přes nesouhlas koaliční ČSSD nadále trvá. „Moje vláda to navrhla, protože platy nemají růst takovým tempem. To jsme zdědili,“ řekl Babiš. Stát by ušetřil také na náhradách politiků, jež se od platové základny rovněž odvíjejí.

Proti návrhu se postavila především ODS. Poslanec Marek Benda (ODS) to označil za „nesmyslný populistický výkřik“. „My se tady stydíme před veřejností za to, jak jsme placení. Tak to já se nestydím, já svou práci odvádím,“ řekl na plénu Benda.

Proti návrhu se také postavili lidovci, komunisté, Starostové, TOP 09 i koaliční ČSSD. „Neměli bychom znovu otvírat tu nekonečnou debatu a každý rok řešit, jaké budou platy poslanců,“ řekl šéf strany Jan Hamáček.

Návrh jde nyní na dva měsíce do výborů, pak ho musí znovu projednat poslanci a poté senátoři. Hrozí tak, že se do konce roku nestihne projednat. Pokud by se tak stalo, platy by se poslancům automaticky od ledna zvýšily.