Poslanecký klub ANO čeká personální uragán

Andrej Babiš, sněm ANO

Andrej Babiš, sněm ANO Zdroj: anna Vacková

hlasování
hlasování
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
Andrej Babiš, sněm ANO
11
Fotogalerie

Třetina současných zákonodárců, která se dostala do Poslanecké sněmovny za hnutí Andreje Babiše, skončí. U ČSSD to má být pětina.

Málo srozumitelná nebo nulová komunikace s voliči prostřednictvím médií a nízký počet předložených návrhů zákonů. To jsou kritéria pro posouzení práce zákonodárců, která zajímají vedení ANO v čele s Andrejem Babišem a šéfem poslanců hnutí Jaroslavem Faltýnkem.

Hlavně oni rozhodnou, kdo se dostane na volitelná místa kandidátek pro říjnové volby do Poslanecké sněmovny. Podle dostupných informací nominačním sítem neprojde třetina ze 47 současných členů klubu, na některých je nejistota patrná. Nejčastěji padají jména Martina Komárka a Matěje Fichtnera.

Srovnatelně velký klub ČSSD s padesáti členy čeká menší obměna. Na nedávném sjezdu strany se v kuloárech hovořilo o tom, že zcela jistě skončí deset poslanců, které mají nahradit nové tváře. Kromě výběru kandidátů záleží na volebním zisku partají.

Na podporu lokálních buněk se už zájemci o poslanecké lavice v dresech ANO spoléhat nemohou, o konečné podobě kandidátek rozhoduje výhradně předseda. Pravomoc libovolně škrtat a doplňovat jména či měnit jejich pořadí odsouhlasil Babišovi únorový sněm hnutí. U socialistů je proces schvalování složitější, uzavřen má být do prázdnin.

„Jestli Andreje Babiše něco skutečně štve, je to špatná práce lidí reprezentujících ANO na jakékoliv úrovni, tedy v parlamentu, v krajích i v komunální politice. Dokáže se jich velice rychle zbavit,“ shodují se zdroje blízké špičkám ANO a připomínají veřejnou dehonestaci a následné odvolání olomouckého hejtmana Oty Košty.

S poslanci to má šéf hnutí a jeho pravá ruka Faltýnek o něco těžší. Pokud nejsou loajální, mohou dopadnout jako Kristýna Zelienková, která byla nucena kvůli odlišným názorům na EET klub opustit.

Video placeholde
Celý záznam Babišova projevu na sněmu ANO: Zkritizoval i vlastní hnutí • Záznam přenosu Hnutí ANO

Na rozdíl od Komárka a Fichtnera nemají problémy s vystupováním na veřejnosti například Bohuslav Chalupa, Ivan Pilný, Jan Volný, Martin Kolovratník nebo Jiří Zlatuška. Ti by měli mít volitelná místa na kandidátkách jistá.

Uchazeči o zvolení z řad sociální demokracie musejí o podporu usilovat napříč stranou. „Proces sestavování kandidátek začíná nominacemi místních organizací, o nichž pak jednají okresní a krajské výbory. To je fáze, v níž se nacházíme teď,“ uvedl předseda klubu ČSSD Roman Sklenák s tím, že za tři týdny projedná kandidátky předsednictvo oranžových.

„Nakonec se finální podoba listin předloží k posouzení všem členům v daném kraji, kteří o nich hlasují,“ dodal.