Posuzování vlivů na životní prostředí se mění. Pokud novela neprojede, hrozí stop dotacím

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Sindelar

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vypracovalo novelu zákona, která je klíčová pro to, aby Česká republika dosáhla v příštím programovacím období na evropské dotace. Norma, která změní zákon o posuzování vlivů staveb na životní prostředí (tzv. EIA) je v meziresortním řízení, což dává naději, že se jí podaří do konce roku protlačit parlamentem. Do poslanecké sněmovny by měla novela doputovat v září.

Evropská komise podmiňuje současné i budoucí dotace tím, že Česko bude mít od příštího roku legislativu týkající se posudku EIA shodnou s evropskou směrnicí. Unie nás dlouhodobě kritizuje především za to, že stanovisko EIA není právně závazné a v průběhu následných povolovacích procesů (území a stavební řízení) se záměry mění natolik, že těm posuzovaným nakonec nedopovídají.

„Ministerstvo velmi intenzivně komunikuje s Evropskou komisí tak, aby i z jejího pohledu byl materiál, který bude následně předložen vládě, plně v souladu s evropskou směrnicí. Ministr životního prostředí Richard Brabec letí ve středu do Bruselu, kde bude právě o tom jednat se zástupci Evropské komise,“ uvedla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení MŽP.

Infringment a zastavení dotací

Řízení s Českou republikou (tzv. infringement) zahájil Brusel už loni v dubnu. Hrozba finančních sankcí přišla na řadu poté, co české úřady nebyly schopny dlouhodobě na výtky adekvátně zareagovat. Kromě zastavených dotací hrozí Česku i sankce Soudního dvora EU – jednorázově 55 milionů korun plus 8,2 milionů za každý měsíc.

Stanovisko EIA by mělo být podle nové úpravy právně závazné. Stavební úřady se jím budou muset řídit a proto, aby mohly vydat územní rozhodnutí a stavební povolení, budou muset mít od krajských úřadů nebo ministerstva životního prostředí dobrozdání (tzv. koherence stamp), že je záměr totožný s tím posuzovaným. I nadále proti „zelenému posudku“ ale nebude přípustné samostatné odvolání.

Kritika občanskými iniciativami

Nově však dostane veřejnost možnost bránit se odvoláním a následně i žalobou k soudu v případě, že úřady rozhodnou, že záměr projednáním vlivu na životní prostředí vůbec nemusí projít (až 90 procent záměrů). Právě to považují občanské iniciativy za jeden z největších nedostatků současné úpravy. Dokonce tak velký projekt jako tunel Blanka posudek EIA vůbec nemá s odůvodněním, že jde o komunikaci místního významu.

Úprav dozná také účast dotečené veřejnosti v územním a stavebním řízení týkající se EIA a právo napadat vydaná povolení. Možnost podat odvolání a správní žalobu bude ovšem podmíněna připojením petice s 250 úředně ověřenými podpisy. Například Asociace nevládních organizací Zelený kruh vyhodnotila tento krok jako nejrozsáhlejší omezení občanských práv od roku 1989.

Proplacení Moravskoslezských projektů zastavení dotací z EU neovlivní