Pražská energetika slaví 120 let. Jaké změny se za tuto dobu udály?

Zdroj: Pražská energetika, a.s.

Píše se rok 1897. Existuje několik výroben elektřiny, počet elektrických lamp stále roste a dokonce začíná jezdit i tramvaj. Zájem o elektrickou energii se neustále zvyšuje. A tak vznikají ve středu 1. září Elektrické podniky královského hlavního města Prahy, dnes známé jako Pražská energetika. A my si dnes připomínáme 120 let od jejího založení.

V roce 1897 existovalo v Praze a za jejími hradbami v částech dnešního Smíchova, Libně či Karlína hned několik výroben elektřiny pro přilehlé továrny, objevovaly se první elektrické lampy veřejného osvětlení a začala jezdit elektrická dráha poblíž Stromovky a na Vinohradech. A tak bylo postupně nutné toto elektrické dění začít v Praze koordinovat. Organizační změny v radách a komisích pro elektrické dráhy vyvrcholily právě před 120 lety zahájením činnosti Elektrických podniků královského hlavního města Prahy.

Nová společnost byla řízena správní radou. Do vínku dostala monopolní podnikání a provozování pražské dopravy, správu elektráren a rozvodu elektrické energie. Elektrické podniky měly v prvním roce existence šest administrativních zaměstnanců. Správní rada Elektrických podniků se skládala z 12 členů, které volil ze svého středu sbor obecních starších na dobu tří let. Hned v prvním roce svého působení rozhodli členové rady o elektrizaci Prahy střídavým trojfázovým proudem 50 Hz o vysokém napětí 3 kV a nízkém napětí 3 x 120 V, což bylo na tu dobu prozíravé rozhodnutí, ze kterého s určitými obměnami čerpáme vlastně dodnes.

Pražská energetika, a.s.

Seznamte se s historií v muzeu PRE 

Více než stoletý vývoj výroby a rozvodu elektřiny v našem hlavním městě od jejích prvopočátků mapují expozice v Technickém a dokumentačním muzeu pražské energetiky v Jankovcově ulici v Holešovicích. V moderní budově holešovické rozvodny jsou původní zakládací listiny EP, osobní korespondence mezi dvěma vizionáři a průkopníky na poli energetiky Thomasem Alvou Edisonem a Františkem Křižíkem, územní plány prvních pražských elektrických sítí, velkoformátové fotografie energetických zařízení i další významné listiny a dokumenty.

Rozsáhlý areál muzea dále nabízí ucelenou kolekci elektroměrů a měřicích přístrojů, kabeláže vysokého napětí, pracovních a ochranných pomůcek i telefonních přístrojů. Velké oblibě se u návštěvníků těší sbírka domácích elektrospotřebičů a též historických bezpečnostních tabulek. Nejen odborníky zaujme zpřístupnění prostor bývalé rozvodny 110 kV a možnost nahlédnutí na technologii současného zapouzdřeného rozvaděče. Tvůrcům se tak podařilo uskutečnit ojedinělé propojení historie elektrifikace českých zemí s moderní výrobou a distribucí elektřiny v rámci jednoho areálu.

Rádi uvítáme v muzeu PRE i vás. Více informací naleznete na stránkách www.pre.cz/muzeum. Návštěvní dny jsou úterý a čtvrtek, k objednání můžete využít formulář na muzejním webu i telefonní linku 267 052 315. Návštěva muzejních expozic PRE je samozřejmě pro všechny zdarma.

Pražská energetika, a.s.

E-shop na produkty a služby od PRE

Vzhledem ke zvyšujícímu se zájmu zákazníků nejen o energetické služby, ale také o produkty z prodejny Centra služeb PRE v Jungmannově ulici č. 28 a prodejny elektroměrů na Pražačce, je od konce července v provozu nový e-shop, na kterém je možné všechny nabízené produkty zakoupit.

Do e-shopu vede cesta přímo přes adresu https://eshop.premereni.cz. V současné době jsou zde produkty z oblastí:

  • Vytápění
  • Ohřev vody
  • Osvětlení
  • PREmobilita
  • Inteligentní řízení
  • Elektroměry

Hlavním rysem nového e-shopu je především výrazná orientace na jednoduchost, prodej a potřeby zákazníků. Všechny nabízené produkty je tedy nyní možné zakoupit online a zaplatit kartou nebo bankovním převodem z pohodlí domova, což značně zvyšuje komfort obsluhy zákazníků PRE. Osobní odběr s platbou v hotovosti nebo kartou na prodejně je samozřejmě také možný.