Předávání státních vyznamenání 2022: Zeman vyznamenal 78 lidí, nejvíce ve svém funkčním období

Prezident Miloš Zeman při předávání státních vyznamenání

Prezident Miloš Zeman při předávání státních vyznamenání Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Předávání státních vyznamenání 28. 10. 2022
2
Fotogalerie

Při svém posledním slavnostním předávání vyznamenání na Pražském hradě prezident Miloš Zeman ocenil největší počet osobností za své desetileté funkční období. Řády a medaile od něj obdrželo 78 mužů a žen. Mezi nimi byli například příslušníci legendární odbojové organizace Tři králové, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, zpěvačka Hana Zagorová, hudebník Miroslav Žbirka nebo bývalá manželka amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivana rozená Zelníčková.

Ceremoniál se v tradičním termínu u příležitosti státního svátku 28. října uskutečnil po třech letech. Loni a předloni se nekonal kvůli koronavirové pandemii a prezidentově pobytu v nemocnici. Dnešního aktu se zúčastnili například premiér Petr Fiala (ODS) s chotí, několik ministrů jeho vlády nebo členů předchozího kabinetu.

Pozvání naopak neobdrželi například šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo Miloš Vystrčil (ODS), jenž by měl pokračovat jako předseda Senátu. Někteří další politici a zástupci veřejných institucí na Hrad nedorazili kvůli pracovním povinnostem nebo právě kvůli selektivnímu výběru hostů.

Kromě Zelenského a příslušníků odbojové organizace Tři králové Josefa Balabána, Josefa Vladimíra Mašína a Václava Morávka udělil Zeman nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva také leteckému akrobatovi a stíhacímu pilotovi Josefu Hubáčkovi, pilotovi z druhé světové války Josefu Stehlíkovi a legionářům a účastníkům protinacistického odboje Karlu Lukasovi a Vojtěchu Lužovi.

Projev Miloše Zemana při posledním předávání státních vyznamenání

Video placeholde
• Blesk TV

Zeman udělil i tři Řády Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání, mimo jiné nejvíce překládanému slovenskému spisovateli Ladislavu Mňačkovi. Celkem Zeman udělil 21 medailí Za hrdinství, mimo jiné studentům popraveným v listopadu 1939, dobrovolným hasičům a policistovi za zásah při tornádu i požáru v Českém Švýcarsku i českému vojákovi za zneškodnění teroristů v Afghánistánu.

Medailí Za zásluhy ocenil Zeman posmrtně Zagorovou nebo Žbirku. Ze sportovců byli mezi laureáty tenista Ivan Lendl nebo hokejista Jiří Holík. Oceněnými lékaři se stali například Miroslav Zavoral a Miloslav Kalaš, kteří pečovali a pečují o Zemanovo zdraví. Dalšími laureáty byli náčelník prezidentovy vojenské kanceláře Jan Kaše nebo Jaroslav Třešňák a Oldřich Lichtenberg, kteří sponzorovali Zemanovu prezidentskou kampaň, respektive pomáhali s kampaní premiérskou.

Celkem medaili Za zásluhy obdržely více než čtyři desítky osobností z řad vědců, umělců, lékařů, ale i lidí spojených s politikou či státními institucemi.

V tradičním projevu na úvod ceremoniálu Zeman hovořil zejména o oceněných a zároveň vysvětlil, proč se stejně jako jeho předchůdci rozhodl nevyznamenat skupinu bratří Mašínů, kterou navrhla k ocenění Sněmovna. "Prvním důvodem je, že při svém útěku na západ bratři Mašínové dýkou podřízli hrdlo svázanému zajatci. Druhým důvodem je, že bratři Mašínové zastřelili z pistole pokladníka, který převážel výplaty zaměstnancům. Ani jedna z těchto dvou obětí nebyla evidentně exponenty komunistického režimu, a proto nelze jejich vraždy vydávat za akt protikomunistického odboje," uvedl.

Slavnostní předávání ocenění se letos netradičně konalo dvakrát. Před dnešním večerem se naposled uskutečnilo v březnu, kdy Zeman vyznamenal osobnosti, kterým se řády a medaile rozhodl udělit v letech 2020 a 2021.

Premiér Fiala dopoledne dnes uvedl, že pro něj bylo těžké spolupodepsat předání státního vyznamenání některým lidem. Řada osobností, které se prezident rozhodl ocenit, si ale podle premiéra zaslouží úctu a jejich vyznamenání je nesporné.

Zatímco 78 osobností dnes vyznamenání obdrželo, jedna z dřívějších laureátek zprostředkovaně oznámila jeho vrácení. Organizátor dnešní protivládní demonstrace v Praze v závěru protestu přečetl vyjádření někdejší investigativní novinářky a političky hnutí ANO Jany Lorencové, jež uvedla, že vrátí medaili Za zásluhy, kterou obdržela v roce 2018, kvůli dnešnímu ocenění Zelenského.

Předávání státních vyznamenání jsme sledovali v online přenosu

Online přenos

Online přenos

28. října 2022 · 21:31

Předávání státních vyznamenání skončilo. Děkujeme vám za pozornost.

28. října 2022 · 21:25

Zeman dnes rozhodl o udělení největšího počtu vyznamenání za své desetileté funkční období, vyznamenal 78 lidí. Nejvíc jich dosud vyznamenal 42.

28. října 2022 · 21:23

Z oblasti kultury Zeman vyznamenal in memoriam Zagorovou, Žbirku a filmového archiváře Čáslavského. Ocenil i zakladatele Moravanky Slabáka.

28. října 2022 · 21:22

Zeman dnes vyznamenal své lékaře Zavorala a Kalaše nebo Šťastného z pečovatelské firmy. Oceněn byl i šéf jeho vojenské kanceláře generál Kaše.

28. října 2022 · 21:20

Medaili Za zásluhy v oblasti sportu dostali tenista Lendl, hokejista Holík, cyklista Vršecký a rybář Vágner. Oceněn byl i funkcionář Jansta.

28. října 2022 · 21:17

Zeman vyznamenal senátora Jirsu, sponzora své kampaně Třešňáka, spolupracovníka Lichtenberga, předsedu ÚOHS Mlsnu či podnikatelku Trumpovou.

28. října 2022 · 21:14

Za hrdinství v boji získal medaili Za hrdinství Josef Serinek, československý příslušník protinacistického odboje romské národnosti, který byl vězněn v koncentračním táboře Lety a který se za druhé světové války stal partyzánským velitelem. Oceněn byl i odbojář Tomáš Houška, který spolupracoval s vedením odbojové organizace Obrana národa. Z novodobých vojáků si stejné ocenění odnesl důstojník speciálních sil Petr Matouš. Zeman ho vyznamenal za velení úspěšnému zneškodnění pachatelů teroristických útoků v Afghánistánu.

Posmrtně byli vyznamenání dobrovolní hasiči Jaroslav Fila a Marek Vrba, kteří tragicky zahynuli při zásahu u výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku. Oceněni byli také Miroslav Fenik, který zahynul při požáru svého domu, když se snažil zachránit život své manželce a synovi, voják Tomáš Neškodný, jenž zachránil matku a dvě děti před utonutím v jezu, a Marek Klimus, který se s nasazením vlastního života zasloužil o záchranu lidského života. Medaili Za hrdinství obdržel také zaměstnanec Domažlických lesů Martin Semecký, který pomohl nalézt osmiletou německou holčičku Julii, která se ztratila při rodinném výletu v německo-českém pohraničí.

28. října 2022 · 21:14

Medailí Za hrdinství prezident Miloš Zeman ocenil studenty popravené v listopadu 1939. Mezi oceněnými je devět studentů a studentských funkcionářů, kteří byli popraveni 17. listopadu 1939 v rámci nacistické represe proti českým vysokým školám. In memoriam Zeman udělil medaili Josefu Adamcovi, Janu Černému, Marku Frauwirthovi, Jaroslavu Klímovi, Bedřichu Koulovi, Josefu Matouškovi, Františku Skorkovskému, Václavu Šaffránkovi a Janu Weinertovi.

28. října 2022 · 21:13

Za pomoc lidem postiženým loňským tornádem na jižní Moravě byl vyznamenán starosta Sboru dobrovolných hasičů v Mikulčicích Jaroslav Bolfík. Za letošní zásah při historicky největším požáru v Českém Švýcarsku Zeman ocenil Jana Košíka, velitele jednotky Sboru dobrovolných hasičů obce Hřensko, a Tomáše Vlasáka, vedoucího pilotního oddělení Letecké služby Policie ČR.

28. října 2022 · 21:10

Zeman udělil i tři Řády Tomáše Garrigua Masaryka, tedy druhé nejvyšší státní vyznamenání. Ocenil jím posmrtně ředitelku Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové a později předsedkyně správní rady Výboru dobré vůle Milenu Černou, ředitelku potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj Věru Doušovou a nejvíce překládaného slovenského spisovatele Ladislava Mňačka.

28. října 2022 · 20:41

Řád Tomáše Garrigua Masaryka prezident Miloš Zeman udělil ředitelce Výboru dobré vůle Černé, ředitelce potravinové banky Doušové a slovenskému spisovateli Mňačkovi.

28. října 2022 · 20:38

Skupinu bratří Mašínů se Zeman rozhodl nevyznamenat, neboť při jejich akcích zemřeli dva lidé, kteří nebyli exponenty komunistického režimu, uvedl.

28. října 2022 · 20:38

Zeman udělil nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva ukrajinskému prezidentovi Zelenskému za zvláště vynikající zásluhy ve prospěch ČR. Řád za něj přebral chargé d’affaires ukrajinského velvyslanectví Vitalij Usatyj.

28. října 2022 · 20:37

Řád Bílého lva obdrželi členové odbojové organizace Tři králové Balabán, Mašín a Morávek, odbojáři Lukas a Luža a letci Hubáček se Stehlíkem.

28. října 2022 · 20:21

Začalo slavnostní udělování státních vyznamenání projevem českého prezidenta Miloše Zemana.

28. října 2022 · 10:51

Politici včetně prezidenta Zemana a premiéra Fialy a zástupci armády si u památníku na Vítkově připomněli 104. výročí vzniku Československa.

28. října 2022 · 09:18

Pro Fialu bylo těžké spolupodepsat udělení vyznamenání některým oceněným

Pro premiéra Petra Fialu (ODS) bylo těžké spolupodepsat předání státního vyznamenání některým lidem, jimž prezident Miloš Zeman ocenění dnes večer udělí. Řada osobností, které se prezident rozhodl ocenit, si podle premiéra zaslouží úctu a jejich vyznamenání je nesporné. Fiala to řekl novinářům před odjezdem vlaku na výsadbu Aleje svobody věnované zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi.

„Nebudu hodnotit ten výběr. Jsou tam určitě jména, která jsou nesporná, která si zaslouží úctu. Jsou tam i lidé, u kterých moje ruka nebo pero, kterým jsem spolupodepisoval, bylo těžké,“ řekl Fiala. Podotkl ale, že respektoval výběr všech, které se Zeman rozhodl vyznamenat. Uvedl, že je to prezidentova odpovědnost, ale i právo.

Podle Fialy letos Zeman v maximální možné míře respektoval návrhy na vyznamenání, které mu přišly z Parlamentu, což premiér pokládá za velmi důležité. „Kdybychom tady měli dlouhodobě takovou kulturu, takovou spolupráci klíčových institucí, tak by to bylo jenom dobře,“ řekl. Zároveň ale poukázal na dnešní absenci předsedů Senátu a Sněmovny Miloše Vystrčila (ODS) a Markéty Pekarové Adamové na udílení vyznamenání, protože z Hradu nedostali pozvánku. Věří, že v budoucnu se takto významných akcí budou účastnit všichni členové důležitých ústavních i veřejných institucí.

28. října 2022 · 09:09

Zeman nepozval Pekarovou a Vystrčila kvůli jejich neúčasti na akci Hradu

Prezident Miloš Zeman premiérovi Petru Fialovi (ODS) potvrdil, že na oslavy státního svátku 28. října na Pražský hrad nepozval předsedkyni Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a pravděpodobného příštího předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Zdůvodnil to tím, že nepřišli na předchozí předávání státních vyznamenání letos v březnu. Zeman předsedu vlády ujistil, že pozval všechny členy jeho kabinetu, a to bez ohledu na výhrady k jejich práci. Fiala to uvedl po jednání s prezidentem v Lánech. Zopakoval, že on s účastí na slavnostním předávání vyznamenání počítá.

Fiala Zemanovi řekl, že nepozvání ústavních činitelů považuje za chybu. „Pan prezident mi sdělil, že pozval všechny členy vlády bez ohledu na to, jaký má názor na kvalitu jejich práce a že skutečně nepozval předsedkyni Poslanecké sněmovny a nepozval předsedu Senátu,“ řekl premiér. Nepozval je proto, že na předávání státních vyznamenání za poslední dva roky na počátku března odmítli přijít. Pekarová a Vystrčil svou neúčast v březnu zdůvodnili dřívějšími Zemanovými proruskými postoji.

Fiala Zemanovi řekl, že je přesvědčen, že na oslavách státního svátku mají být všichni významní ústavní činitelé a reprezentanti veřejných institucí. Zopakoval, že on se páteční slavnosti zúčastní, protože považuje za podstatné, aby předseda vlády byl na této akci přítomen. „Musíme vidět všechny souvislosti, které oslava státního svátku a udílení státních vyznamenání má,“ poznamenal.

Někteří členové vlády avizovali, že na Hrad nepůjdou. Fiala řekl, že jejich rozhodnutí respektuje. V sále budou chybět všichni politici Pirátů či TOP 09, informovaly strany na twitteru. Někteří neúčast zdůvodňují pracovními povinnostmi, například vicepremiér Vlastimil Válek (TOP 09) nedorazí kvůli výhradám k tomu, že Hrad některé ústavní činitele při odesílání pozvánek vynechal. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), k němuž má Zeman od počátku výhrady, řekl, že pozvání nedostal. Nepřijdou také někteří rektoři nebo hejtmani.

28. října 2022 · 09:01

Vítejte u online přenosu k předávání státních vyznamenání.