Předsedou měsíc po podání přihlášky: TOP 09 povede europoslanec Pospíšil

Předsedou TOP 09 se v neděli 26. listopadu 2017 stal europoslanec Jiří Pospíšil.

Předsedou TOP 09 se v neděli 26. listopadu 2017 stal europoslanec Jiří Pospíšil. Zdroj: Blesk / Karel Kopáč

Otec zakladatel a mladá krev: Karel Schwarzenberg a Dominik Feri.
Předsedou TOP 09 se v neděli 26. listopadu 2017 stal europoslanec Jiří Pospíšil. Jeho pravou rukou pak Markéta Adamová.
Předsedou TOP 09 se v neděli 26. listopadu 2017 stal europoslanec Jiří Pospíšil. Gratuloval mu i Miroslav Kalousek
Předsedou TOP 09 se v neděli 26. listopadu 2017 stal europoslanec Jiří Pospíšil. Po jeho pravici přihlíží pražský člen TOP 09 Jakub Lepš.
Do TOP 09 vstoupil před několika týdny, na sněmu kandidoval na Kalouskovo místo.
30
Fotogalerie

Celostátní sněm TOP 09 si zvolil nového předsedu strany, stal se jím europoslanec Jiří Pospíšil. "Nejsem někdo, kdo odjel do Bruselu a nezajímá se o české politické dění," uvedl Pospíšil, který vstoupil do strany těsně po volbách. Porazil druhého kandidáta Pavla Němce, jehož jméno se objevilo na poslední chvíli. Dosavadní šéf strany Miroslav Kalousek již předem avizoval, že post obhajovat nebude. 

Pro Pospíšila hlasovalo 147 delegátů ze 177 přítomných. Pospíšilovi se na poslední chvíli postavil takřka neznámý straník a podnikatel Pavel Němec z Prostějovska, který se ani neúčastnil prvního dne sněmu. Získal pouze 13 hlasů. První místopředsedkyní se se 140 hlasy stala poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Dalšími místopředsedy jsou Tomáš Czernin, Marek Ženíšek, Michal Kučera a Jan Vitula.

"Dnes měníme naše vedení, ale rozhodně ne naše hodnoty," řekl v kandidátském projevu Pospíšil, podle kterého se strana se musí dále vymezovat proti oligarchům, má řídit stát jako stát, musí zůstat bezpodmínečně proevropská a být jasně proti ruskému vlivu. "Musíme bránit referendu o vystoupení z EU," řekl nový předseda. 

Do TOP 09 Pospíšil vstoupil až po říjnových volbách podobě jako jeho bruselský kolega Luděk Niedermayer. S TOP 09 Pospíšil spolupracuje na různých úrovních několik let. Na kandidátce strany se loni dostal do krajského zastupitelstva v Plzeňském kraji a v roce 2014 do Evropského parlamentu. Pospíšil zatím nechtěl odpovídat na otázky, zda se vzdá europoslaneckého mandátu.  

Bývalý předseda strany Miroslav Kalousek nevidí jako problém, že Pospíšil není poslancem. "Nebude to nějaká velká změna. Úzký vztah mezi předsednictvem a poslaneckým klubem bude vyjednávat paní poslankyně Pekarová Adamová jako první místopředsedkyně. Jsem přesvědčen, že ta týmová práce nebude velký problém," uvedl Kalousek, který po zisku strany 5,31 procenta hlasů ve sněmovních volbách oznámil, že nebude post předsedy obhajovat.

Pospíšil řekl, že základními pilíři TOP 09 jsou antipopulismus, proevropskost, pravicovost. "Považuji TOP 09 za stranu zcela jedinečnou. V české politice se zahnízdil populismus, jsme svědky tvrdého populismu založeného na lži. A s tím my tvrdě bojujeme. Jsem přesvědčen, že jsme jedinou antipopulistickou stranou. A toho si velmi vážím," řekl.

Pospíšil poděkoval v projevu zakladatelům strany Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi. "Nepodléhejme módnímu mýtu, že tradičním stranám odzvonilo. Demokracie a svoboda může fungovat pouze tam, kde jsou silné politické strany. Bez nich to vede k oligarchům a oligarchickým stranám, a to musíme jednoznačně odmítnout," uvedl.

"S proevropským programem je stále možné vyhrávat volby," řekl Pospíšil, který připomněl výsledky posledních voleb v Rakousku. TOP 09 se musí podle nového předsedy zaměřit na komunální volby, které se budou konat příští rok. 

"V české politice jsou často vnímány komunální volby jako volby druhého řádu. Prosím, nepodléhejte tomu," vyzval spolustraníky Pospíšil, podle kterého by strana měla nabídnout více nestranických osobností na kandidátkách. Nejvýznamnější jsou podle Pospíšila volby v Praze, kde bude střet symbolický a je třeba zde podle nového předsedy vyhrát. Čtvrtá pozice v hlavním městě ve sněmovních volbách nepovažuje Pospíšil za úspěch, přestože zde strana získala nejvíce hlasů.

Europoslanec Pospíšil také upozornil na nadcházející volby do Evropského parlamentu, kde vyzval ke společné kandidátce TOP 09, KDU-ČSL a STAN. "Na evropských volbách se může ukázat, že středopravice může uspět. Nezapomeňme, že lidovci, Starostové a TOP 09 jsou součástí jedné velké evropské rodiny. Snažme se postavit společného kandidáta," apeloval Pospíšil. Europoslanci gratuloval také i předseda Evropské lidové strany, jejíž součástí je TOP 09, Manfred Weber.

Jiří Pospíšil (42)

Jiří Pospíšil je bývalý ministr spravedlnosti, nynější poslanec Evropského parlamentu a současně člen zastupitelstva Plzeňského kraje. V roce 1994 vstoupil do ODA, v roce 1998 spoluzakládal regionální sdružení Mladých konzervativců v Plzni a ve stejném roce vstoupil do ODS. Od roku 2010 do ledna 2014 byl místopředsedou strany, z ODS vystoupil koncem ledna 2014, letos v říjnu se stal členem TOP 09.

V letech 2003 až 2006 byl ministrem spravedlnosti ve stínové vládě ODS a tento resort vedl od září 2006 do května 2009 v obou vládách Mirka Topolánka (ODS), v prvním kabinetu (do ledna 2007) byl navíc předsedou legislativní rady vlády. Jako ministr spravedlnosti ve vládě Mirka Topolánka byl kritizován za to, že si nedokázal poradit s údajnými machinacemi při vyšetřování případu tehdejšího lidoveckého předsedy Jiřího Čunka. Kritizován byl rovněž za váhavý postup v související kauze takzvané justiční mafie.

Za ministra spravedlnosti a šéfa legislativní rady vlády si jej zvolil i Petr Nečas (ODS), který jej ale v červnu 2012 z funkce odvolal. Odvolání Pospíšila z vlády tehdejší premiér Nečas zdůvodnil tím, že ztratil důvěru v Pospíšilovu schopnost manažersky a rozpočtově zvládnout resort. Kritici Pospíšilova odvolání naznačovali, že Nečas se snažil Pospíšilovým odvoláním zabránit jmenování Lenky Bradáčové (označované za bojovnici proti korupci) vrchní státní zástupkyní v Praze. Premiér takové obvinění ostře odmítl, Pospíšilův nástupce Pavel Blažek Bradáčovou pražskou vrchní státní zástupkyní jmenoval.