Překvapivý posudek: Rittigovi prý nelze prokázat škodu

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK

Posudek pro pražský dopravní podnik uvádí, že nelze říct, zda a jaká škoda firmě vznikla v kauze jízdenek, v níž je viněn i lobbista Ivo Rittig, píšou dnešní deník Dnes a Lidové noviny. Oba deníky z posudku citují.

Policie v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik obvinila pět lidí včetně Rittiga z praní špinavých peněz. Podle dřívějších informací médií uzavřel podnik s firmou Neograph nevýhodný kontrakt na výrobu jízdenek, který zprostředkovala společnost Cokeville Assets. Neograph jí prý odváděl 17 haléřů z každé jízdenky. Podle Nadačního fondu proti korupci byl konečným příjemcem těchto peněz asi Rittig. Lobbista nařčení fondu i policejní obvinění odmítá.

Čtěte také: Policie poodhalila údajný Rittigův kontakt v dopravním podniku

Čerstvý posudek pro dopravní podnik podle deníků zpracoval znalecký ústav Equita Consulting. Deníky uvádějí, že podle autorů posudku nelze stanovit, zda dopravnímu podniku vznikla zakázkou na jízdenky škoda, respektive jestli byl kontrakt předražený, jak tvrdí policie. Zakázku totiž prý nelze srovnat s jinou, obdobnou, protože taková neexistuje.

Znalci podle listů konstatovali, že smlouva s Neographem je časově a věcně neporovnatelná s firmami, které dodávaly dopravnímu podniku jízdenky před Neographem a po něm. Nelze porovnávat ceny jízdenek pražského dopravního podniku s cenami lístků v jiných městech a jejich dopravních podnicích - například kvůli odlišnému počtu cestujících nebo kvůli odlišnému pojetí způsobu zabezpečení jízdenek proti padělání, míní znalci.

Obvinění za jízdenky
Obvinění lobbisty Ivo Rittiga kvůli předraženým papírovým jízdenkám pro pražský Dopravní podnik vyplynulo z vyšetřování kauzy Nagyová. Kvůli ní totiž policie odposlouchávala Rittiga při jeho jednáních v hotelu Ventana.
Ze schůzek v březnu 2012 vyplývá, že Rittig s dalšími obviněnými řešil fungování papírny Neograph. Právě tato firma předražené jízdenky Dopravnímu podniku dodávala. Z rozhovorů je patrné, že skupina chtěla firmu ovládnout a docílit prodloužení smlouvy s Dopravním podnikem, aby Rittig dostával z každé jízdenky 17 haléřů.
Dalšími obviněnými v kauze Dopravního podniku jsou jeho bývalý šéf Martin Dvořák a také Jan Janků a Peter Kmeť. Janků vede představenstvo firmy Neograph. Kmeť v Česku zastupuje firmu Cokeville Assets registrovanou na Britských Panenských ostrovech. A právě jí Neograph posílal oněch 17 haléřů z každé jízdenky. Podle dřívějších slov Janků šlo o provizi za zprostředkování zakázky.
Nadační fond proti korupci upozornil, že Cokeville měla smlouvu o poradenství s Rittigem, skrze niž se k penězům dostával on.

Dokument: Ivo Rittig u výslechu vyloučil, že by uplácel politiky