Prezident jmenoval Chvojku a Ludvíka ministry, ve vládě se vyměnilo už šest lidí

Prezident Miloš Zeman jmenoval 30. listopadu v Praze novým ministrem zdravotnictví Miloslava Ludvíka (uprostřed) a novým ministrem pro lidská práva a legislativu Jana Chvojku (vpravo). Vlevo na snímku je premiér Bohuslav Sobotka.

Prezident Miloš Zeman jmenoval 30. listopadu v Praze novým ministrem zdravotnictví Miloslava Ludvíka (uprostřed) a novým ministrem pro lidská práva a legislativu Jana Chvojku (vpravo). Vlevo na snímku je premiér Bohuslav Sobotka. Zdroj: ČTK

Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
Miloslav Ludvík
Jan Chvojka a Jiří Dienstbier
Jan Chvojka
9
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě ministrem pro lidská práva a legislativu Jana Chvojku a ministrem zdravotnictví Miloslava Ludvíka. Ve funkci nahradili Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka. Výměnu v čele dvou ministerstev, které má na starosti sociální demokracie, navrhl předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka. Němečka a Dienstbiera Zeman odvolal k dnešnímu dni před týdnem.

Výměnu Sobotka navrhl v reakci na neúspěch strany v krajských a senátních volbách. Změny v kabinetu odůvodnil tím, že by vláda měla být dynamičtější. Ministři byli podle něj unavení. Ke změnám vyzval premiér i koaliční partnery, předsedové ANO i KDU-ČSL ale střídání v čele svých resortů odmítli.

Zeman ministrům poblahopřál a ocenil, že s oběma došel na nedávných schůzkách ke společným závěrům. "Pokud jde o ministerstvo zdravotnictví, věřím, že se novému ministrovi podaří dokončit zákon o hospicové péči, protože by měl pokrýt jednu z důležitých, i když nejsmutnějších fází lidského života," uvedl Zeman. Předpis by měl podle něj zajistit lepší možnosti důstojného umírání.

Ve vládě Bohuslava Sobotky se již vyměnilo šest ministrů

3. října 2014 - V čele ministerstva pro místní rozvoj skončila Věra Jourová (ANO), která se stala evropskou komisařkou pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví. Nástupkyní Jourové v čele ministerstva se 8. října stala Karla Šlechtová (za ANO), která do té doby vedla odbor evropských fondů na Úřadu vlády.

12. listopadu 2014 - Demisi podal ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Byl kritizován opozicí i koaličními partnery mimo jiné za časté personální výměny v Ředitelství silnic a dálnic. Novým ministrem dopravy se 4. prosince stal Dan Ťok (za ANO), který předtím vedl stavební firmu Skanska.

10. února 2015 - Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš oznámil, že ministryně spravedlnosti Helena Válková, navržená do vlády jeho hnutím, podala demisi k 1. březnu. Do čela resortu byl 12. března jmenován dosavadní náměstek ministerstva spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

17. června 2015 - Prezident Miloš Zeman jmenoval novou ministryní školství dosavadní náměstkyni ministra pro lidská práva, Kateřinu Valachovou (bezpartijní, za ČSSD). Nahradila Marcela Chládka (ČSSD), jehož premiér navrhl odvolat v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců na jeho úřadu.

30. listopadu 2016 - Prezident Zeman jmenoval nového ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka a nového ministra pro lidská práva Jana Chvojku (oba ČSSD). Dosavadní ředitel motolské nemocnice Ludvík nahradil Svatopluka Němečka (ČSSD), poslanec Chvojka střídá Jiřího Dienstbiera (rovněž ČSSD).

S Chvojkou se Zeman podle svých slov shodl na tom, že lidská práva nemohou být vyhrazována pouze právům menšin, ale že důležité je právo většiny. "Lidská práva nejsou pouze politická, ale i hospodářská a sociální," dodal prezident. Oběma ministrům připomněl, že i za 11 měsíců, které zhruba zbývají do konce volebního období, se dá udělat "kus dobré práce".

Sobotka ještě dnes nové ministry uvede do jejich nových úřadů. Ředitele nemocnice v Motole Ludvíka nejprve doprovodí na ministerstvo zdravotnictví, s poslancem Chvojkou, který se bude vedle lidských práv zabývat i legislativou, zamíří na úřad vlády.

Miloslav Ludvík vedl od roku 2000 motolskou nemocnici

Datum a místo narození: 5. září 1963, Praha

Vzdělání: vystudoval obor ekonomika zahraničního obchodu na Fakultě obchodní Vysoké školy ekonomické v Praze (1987), později i práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy (1995); má titul MBA z Prague International Business School (2003)

Dosavadní funkce: ředitel Fakultní nemocnice v Motole (od 2000), zastupitel hlavního města Prahy (od 2002), předseda finančního výboru pražského magistrátu (od 2014), zastupitel a radní Prahy 13 (od 2014)

Působení v politice: od roku 1990 je členem sociální demokracie, před dvěma lety vedl pražskou kandidátku strany v komunálních volbách; od prosince 2014 je předsedou pražské organizace strany, je také členem předsednictva strany (s poradním hlasem)

Kariéra: začínal ve farmaceutickém průmyslu, nejprve v podniku Spofa (1987-1988), poté se věnoval obchodu s léky v Chemapolu (1989-1991), mezi roky 1991 a 1994 působil v české pobočce britské farmaceutické firmy Wellcome East Europe, poté vedl českou pobočku kanadské společnosti Apotex; před nástupem do čela motolské nemocnice byl v letech 1998-1999 výkonným ředitelem firmy ČS Factoring, která se věnuje správě pohledávek

Rodina: ženatý, má tři dcery

Ostatní:

- V únoru 2011 vzbudilo pozornost video, které se objevilo na internetu a na kterém Ludvík mluvil o korupci při výběrových řízeních a významných pacientech neboli "kuliších", díky nimž nemocnice prý dostává také peníze. Následně provedlo ministerstvo zdravotnictví v Motole kontrolu veřejných zakázek, která ale nezjistila žádná závažná pochybení. Ludvík také řekl, že záznam byl účelově sestříhán, únikem nahrávky se zabývala i policie, případ v září 2011 ale odložila.

- Motolská nemocnice, kterou Ludvík řadu let řídí, je největší zdravotnické zařízení v zemi, ročně hospodaří se zhruba 7,8 miliardy korun. Za rok 2015 vykázala zisk téměř tři miliony korun.

 

Chvojka je od roku 2010 poslancem, vyneslo ho "kroužkování"

Datum a místo narození: 17. prosince 1980, Hlinsko

Vzdělání: vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně (2004), získal titul JUDr. na Právnické fakultě UK (2009)

Dosavadní funkce: poslanec za ČSSD (od 2010), zastupitel města Chrudim (od 2014), zastupitel Pardubického kraje (od 2016), předseda ČSSD v Pardubickém kraji (od listopadu 2016)

Působení v politice: členem ČSSD je od roku 2007, do Poslanecké sněmovny byl poprvé zvolen v roce 2010 z 19. místa kandidátky ČSSD, opětovně zvolen byl v roce 2013

Kariéra: před vstupem do Sněmovny pracoval jako právník na odboru strategického rozvoje kraje a evropských fondů Krajského úřadu Pardubického kraje

Rodina: ženatý

Ostatní:

- Chvojka na sebe ve Sněmovně upozornil mimo jiné jako předkladatel nedávno přijatého ustanovení zákona o střetu zájmů, který ministrům přikazuje do dvou měsíců od nástupu do kabinetu ukončit provozování televize a rozhlasu nebo vydávání periodického tisku, případně společnost opustit. Pokud by z firmy neodešel, ztratil by v ní hlasovací práva.

- Loni v listopadu dal Chvojka podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli vystoupení skupiny Ortel, jejíž texty jsou často zaměřeny proti menšinám, v přímém přenosu udílení cen Český slavík. Vysílací rada ale neshledala na účasti kapely nic nezákonného a v prosinci oznámila, že se jím nebude dále zabývat.

- Do Sněmovny se v roce 2010 dostal díky tehdejšímu masivnímu "kroužkování", v Pardubickém kraji kandidoval na posledním 19. místě a preferenční hlasy ho vynesly na druhé místo.

- Mezi jeho záliby patří knihy, hudba a cestování.