Přímá volba starostů může znamenat konec rad. Politologové: Oslabilo by i samo SPD

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ČTK

Volby (Ilustrační foto)
Volby (Ilustrační foto)
Volby (Ilustrační foto)
Volby (Ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Starosta a hejtman z vůle lidu by znamenal zásadní změnu ve vedení obcí a krajů. Podstatně by se snížil význam rad dosud volených zastupitelstvem a jedna z variant je, že radní zmizí úplně.

Hnutí SPD v čele s Tomiem Okamurou navrhuje změnu Ústavy, která by umožnila přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů. Zatím ovšem neexistuje návrh prováděcího zákona a přestože sněmovna poslala minulý týden návrh na změnu ústavního zákona do dalšího čtení, není jasné, jak by přímá volba měla vypadat v praxi.

Přímou volbu kromě SPD podporují hnutí ANO, Piráti a vlažněji i komunisté, kteří společně tvoří ve sněmovně ústavní většinu. „Silnější mandát umožní starostům a hejtmanům lépe prosazovat program,“ uvedli poslanci SPD, kteří by rádi zavedli změnu už u letošních komunálních voleb. Politologové oslovení deníkem E15 se ale shodují, že nejednoznačné znění zákona by mohlo vést k chaosu při povolebním sestavování rad. 

„Nejdříve potřebujete základy, to je zastupitelstvo, na základech vzniknou nosné zdi, tedy rada, a tyto zdi nakonec drží střechu, v našem případě starostu. Co když si ale nejdříve vyberete střechu a přitom nosné zdivo na ni nebude dost silné?“ ptá se politolog z Masarykovy univerzity Michal Pink. Podle něj není jasné, zda si radu bude vybírat přímo volený starosta, a nebo bude jako dosud koaličním orgánem, který si zvolí zastupitelstvo.

„Má-li k zavedení přímé volby dojít, musí se zrušit instituce rady a její pravomoci převést na starostu,“ řekl politolog Stanislav Balík. „Zánik rad je jeden z možných následků,“ souhlasí poslanec Jan Farský (STAN). Starostové dříve přímou volbu podporovali, nechali si dokonce před několika lety zpracovat průzkum veřejného mínění, podle kterého by přímou volbu starostů uvítalo zhruba 86 procent obyvatel. K současnému návrhu SPD se však staví spíše rezervovaně.

Jak se volí starosta čtěte zde >>>

Odborník na přímou volbu v obcích a krajích Petr Jüptner z Univerzity Karlovy upozorňuje, že na Slovensku opravdu existuje systém silného starosty bez kolektivní exekutivy. „Tento model však vůbec neodpovídá českým tradicím místní samosprávy,“ řekl politolog Jüptner.

Podle Jüptnera se hodí více rakouský model, kdy je sice přímo volený starosta, ale bez posílených pravomocí a stále tam existuje rada. „Současná česká diskuse o přímé volbě ale nemá žádný věcný základ, je to o politickém marketingu a populismu,“ dodal Jüptner.

Přímé odvolávání, kterým navrhovatelé argumentují, by bylo také nákladnější. Nyní může být starosta odvolán na jakémkoli zasedání zastupitelstva. „Fakticky odvolatelnost přímou volbou výrazně snižujeme, neboť aby nemohla být zneužívána, budou muset být stanovena přísnější kvóra pro účast v takovém hlasování," řekl Balík.

Samotnému hnutí SPD se navíc přímá volba nemusí vyplatit. „Strany celkově oslabí. Nejvíce pak extremistické strany a strany bez silného komunálního zázemí – tedy mimo jiné SPD nebo KSČM,“ řekl Jüptner s tím, že případný dvoukolový systém by oslabil i hnutí ANO. „Uspět mohou strany schopné vygenerovat osobnosti, to může být například pravý střed politického spektra,“ dodal politolog. Za navrhovatele byl osloven šéf hnutí SPD Tomio Okamura, na dotazy redakce zatím nereagoval.