Primátoři chtějí po Sobotkovi garantovat 75 miliard fondů EU

Budova Evropské komise

Budova Evropské komise Zdroj: CTK/Dospiva Jakub

Primátoři největších měst vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby obcím garantoval z fondů EU 75 miliard korun na jejich projekty. Kritizují i nedostatek peněz na městskou hromadnou dopravu. Na jednání Komory statutárních měst Svazu měst a obcí ČR se na tom shodli představitelé místních samospráv.

Představitelé statutárních měst požadují, aby vláda na integrované územní investice (ITI) vyčlenila z evropských fondů 65 miliard korun, dalších deset miliard korun má garantovat pro integrované plány rozvoje území (IPRÚ).

Zatímco u nástrojů ITI je požadovaná částka stanovena v Dohodě o partnerství, kterou Česká republika uzavřela s Evropskou unií, peníze na IPRÚ nemají v této dohodě žádné zvláštní přidělení. Počítá s nimi až Národní dokument k územní dimenzi (NDÚD), který však podle svazu některá ministerstva jako řídící orgány příliš nerespektují.

Integrované nástroje

„Některá ministerstva nejsou ochotná zpřístupnit operační programy, které mají na starosti, městům, jež chtějí využívat integrované nástroje,“ řekl předseda Komory statutárních měst, místopředseda Svazu měst a obcí a primátor Chomutova Jan Mareš.

Podle něj by měl právě premiér Sobotka zajistit, aby vláda zohlednila integrované nástroje při čerpání evropských dotací městy.

Plzeňský primátor Martin Zrzavecký také kritizoval to, že na podporu tramvajové a trolejbusové dopravy ve městech je v příštím programovém období připraveno málo peněz.

„Jen v příštích sedmi letech česká a moravská města kromě Prahy potřebují investovat 16 miliard korun do infrastruktury a dalších zhruba 17 miliard korun k dosažení udržitelného stavu vozového parku drážní MHD. V Operačním programu Doprava je přesto pro infrastrukturu drážní MHD alokováno jen 4,5 miliardy, tedy pouhých 28 procent potřebných prostředků,“ podotkl Zrzavecký.

Jednání s Bruselem se vleče

Většinu operačních programů ještě musí schválit Evropská komise a po ní i česká vláda. Vyjednávání s Bruselem se však protahuje, ještě na konci listopadu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová varovala, že Česko neplní 70 procent předběžných podmínek EK, jejichž splnění je podmínkou pro čerpání dotací z fondů EU. Jde prý hlavně o chybějící zákony, například o posuzování vlivů na životní prostředí, takzvaný proces EIA.

Dokud Česko nesplní všechny podmínky, nebude moci žádat EK o proplacení evropských projektů. Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (657 miliard korun).

Obce a města mohou získat až 200 miliard korun, z toho 105 miliard korun půjde přímo na individuální projekty v rámci specifických výzev. Zbytek dotací do regionů poputuje prostřednictvím takzvaných integrovaných nástrojů.

V končícím programovém období 2007 - 2013 na projekty obcí a měst šlo zhruba 16 procent z celkově přidělených 704 miliard korun. Samosprávy předložily 31 procent z 60 903 projektů, přesto zhruba pětina obcí peníze z fondů EU nevyužila ani na jeden projekt.