Prokurátor bez mantinelů má neomezenou moc, tvrdí kritici zákona

Čelem vzad. Když nynější ministr spravedlnosti Robert Pelikán (na snímku) vystřídal Válkovou, otočil o 180 stupňů a začal jít žalobcům volajícím po větší nezávislosti na ruku

Čelem vzad. Když nynější ministr spravedlnosti Robert Pelikán (na snímku) vystřídal Válkovou, otočil o 180 stupňů a začal jít žalobcům volajícím po větší nezávislosti na ruku Zdroj: CTK

Protikorupční státní zastupitelství by nemělo vymezené pole působnosti a nikomu by nepodléhalo. To je pro opoziční i vládní poslance nepřijatelné.

Libovůle, zneužitelnost a návrat k dřívější monokraticky řízené prokuratuře, která měla prakticky neomezenou moc. To jsou nejčastější výhrady k aktuální podobě nového zákona o státním zastupitelství, na němž si už dva ministři spravedlnosti vylámali zuby. Tomu současnému, Robertu Pelikánovi (za ANO), se to může stát také. Norma naráží na odpor odborné veřejnosti i klíčového ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny včetně jeho členů za hnutí Andreje Babiše.

Zarážející je, že Pelikán s výborem už delší dobu nekomunikuje a tváří se jako by kritiku neslyšel. Možná proto, že ještě jako náměstek bývalé šéfky rezortu Heleny Válkové (za ANO) prohlásil: „Česko se jen těsně vyhnulo situaci, v níž by se žalobci vymkli demokratické kontrole. Hrozilo, že tu vznikne čtvrtá moc ve státě. Státní zástupci by nebyli nikým a ničím kontrolováni.“

Jsem přesvědčen o zbytečnosti navrhované úpravy, její protiústavnosti a nepromyšlenosti, uvedl předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa

Řekl to před rokem, kdy ministerstvo chtělo přesný opak toho, co bylo původně v plánu, tedy posílení nezávislosti soustavy.
Válková fakticky navrhovala politickou prokuraturu ve francouzském stylu, kde je pánem vyšetřovaných, živých kauz ministr spravedlnosti. Když Pelikán vystřídal Válkovou, otočil o 180 stupňů a začal jít žalobcům volajícím po větší nezávislosti na ruku.

Zatímco jako náměstek byl proti vzniku zvláštního protikorupčního zastupitelství, protože by se v něm podle jeho tehdejšího zdůvodnění příliš koncentrovala moc, nyní pro speciál navrhuje neomezené kompetence a nulový dohled.

Třicítka žalobců a její šéf by si vzhledem k výjimkám v předloze mohla libovolně vybírat jakékoli případy a ty ostatní nechávat kolegům v krajích a okresech. Bez úpravy trestního zákoníku, kterou Pelikán považuje za zbytečnou, by si navíc určovali i policisty a soudce, s nimiž by spolupracovali.

Největší rozruch způsobilo to, že speciál by nekontroloval nejvyšší státní zástupce nebo soudy. „Důvodem, proč je vyloučen dohled, je snaha zamezit vlivu na každodenní činnost tohoto státního zastupitelství, tedy i vydávání pokynů v živých věcech,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Jiří Hovorka, proč předloha neobsahuje žádnou pojistku proti možnému zneužití v kauzách s přesahem do politiky. I ty by speciál vyšetřoval.