Protikorupční fond žádá hlavu ministra Jankovského

Kamil Jankovský

Kamil Jankovský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Co nejrychlejší rezignaci ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského žádají členové Nadačního fondu proti korupci (NFPK). Vadí jim, že ministrem připravený zákon o veřejných financích je „děravý“ a poslouží korupčníkům jen jako nástroj k prosazení jejich zájmů. Ministerstvo kritiku odmítá.

Fond také kritizuje, že poslanci, kteří zákon minulý týden schválili, nepodpořili povinnost firem ucházejících se o veřejné zakázky a jejich dodavatelů odhalit své vlastníky. „Při hlasování o klíčových zákonech pokaždé převládne tlak mafiánů, který sice dovolí učinit dílčí legislativní změny, ale jádro věci zůstane netknuté. Naposledy se tak stalo před pár dny při schvalování zákona o veřejných zakázkách,“ píše NFPK ve svém prohlášení.

Podle mluvčí ministerstva Jany Jabůrkové vstoupil zakladatel NFPK Karel Janeček do diskuze o připravovaném zákoně na poslední chvíli a požadoval, aby byl předkládaný návrh plně upraven podle jeho názoru. „Stojíme si však za tím, že novela zákona o veřejných zakázkách byla připravena po široké diskusi s předními českými experty i politiky napříč stranami,“ dodala Jabůrková s tím, že snaha o co největší transparentnost by mohla vyústit ve výrazný nárůst administrativy, který by například menší obce nebyly schopny zvládat.

Novela zákona o veřejných zakázkách má za cíl vnést větší průhlednost do státních výdajů. Ruší například takzvané losovačky, tedy výběr vítěze zakázky losem. Firmy, které do výběrových řízení vstoupí, budou také muset podat informace o větších subdodavatelích zakázek a jejich akcionářích s více než desetiprocentním podílem na základním kapitálu společnosti.

Poslanci ale odmítli návrh TOP 09, aby majetkovou strukturu odhalili všichni subdodavatelé, a to zcela. Tuto variantu podporoval i NFPK. Sněmovna se přiklonila k možnosti, že vítězové veřejných zakázek předloží seznam těch dodavatelů, kterým zaplatili více než deset procent z celkové ceny kontraktu. U zakázek nad 300 milionů korun se pak tato hranice sníží na pět procent.